Ronneby vårdcentral

Götgatan 29 E

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–17.00
Tisdag08.00–17.00
Onsdag08.00–17.00
Torsdag08.00–17.00
Fredag08.00–17.00
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag07.40–12.00Provtagning
Måndag08.00–17.00
Tisdag07.40–12.00Provtagning
Tisdag08.00–17.00
Onsdag07.40–12.00Provtagning
Onsdag08.00–17.00
Onsdag17.00–19.00tidsbokade besök
Torsdag07.40–12.00Provtagning
Torsdag08.00–17.00
Fredag07.40–12.00Provtagning
Fredag08.00–17.00
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Götgatan 29 E
Län, kommun:
Blekinge län, Ronneby
Postadress:
Götgatan 29E, 372 25 Ronneby

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Stadsbuss 1 mot Hjorthöjden går via Maxi från Ronneby resecentrum. Parkering finns vid vårdcentralen. P-skiva behövs.

Entré till Ronneby vårdcentral

På Ronneby vårdcentral hittar du många olika kompetenser för att tillgodose just ditt behov. Du hittar oss på Hälsocenter där det även finns apotek. Läs mer om vad vi erbjuder under fliken Vårt utbud.

På vårdcentralen finns den vård som är basen i hälso- och sjukvården, det vill säga den vård som inte kräver sjukhusets resurser eller utrustning. Det är i första hand hit du ska vända dig när du blir sjuk och vill få kontakt med vårdpersonal.

Driftsform: Region

Det finns olika sätt att söka vård beroende på vad du har för besvär eller behov. Här hittar du information om hur du söker vård i Blekinge.

På samma sida hittar du också vår symtomguide med tips på självhjälp för de vanligaste symtomen som feber, hosta och halsont.

På vårdcentralen kan du till exempel få hjälp med:

• Akuta sjukdomar, skador och besvär.
• Kontroll av kroniska sjukdomar.
• Fysioterapi och rehabilitering.
• Förebyggande hjälp som vaccinationer, hälsokontroller och råd om levnadsvanor.

 • Jourcentralen har öppet vardagar mellan klockan 17.00 och 21.00. Lördagar och söndagar har jourcentralen öppet mellan klockan 08.00 och 21.00. Till jourcentralen kommer du med akuta besvär som inte kan vänta tills din vårdcentral öppnar igen. Du bokar tid genom att ringa jourcentralen på telefon. Du kan också ringa 1177 för att få en medicinsk bedömning som kan leda till en tid på jourcentralen.

  Läs mer på jourcentralens sida

 • På vårdcentralen finns allmänläkare, distriktssköterska, undersköterska, läkarsekreterare, arbetsterapeut, fysioterapeut/sjukgymnast och kognitiv beteendeterapeut. Hos oss finns både manliga och kvinnliga läkare.

  Avdelningschef för vårdcentralen är Helena Wettergren. Primärvårdschef är Ida Silvare.

 • I appen Din vård Region Blekinge kan du kontakta Ronneby vårdcentral digitalt. Du hittar appen under länken "appen Din vård Region Blekinge" högre upp på sidan.

  När du går in i Din vård Region Blekinge skriver du in ditt ärende. Du får då en medicinsk bedömning, och åtgärder efter behov. Det kan handla om att ge dig råd om hur du tar hand om dig själv, eller att erbjuda ett digitalt eller fysiskt besök till en läkare eller sjuksköterska.

  För digitala besök gäller samma avgift som för ett fysiskt besök. Här kan du läsa mer om vilka avgifter som gäller för besök i hälso- och sjukvården.

 • Alla fysioterapeuter/sjukgymnaster, arbetsterapeuter och samtalsterapeuter tillhörande Region Blekinges vårdcentraler i Ronneby, Kallinge och Bräkne-Hoby har bildat en gemensam enhet som heter Ronneby rehabiliteringscenter. Detta innebär ökad tillgänglighet och samlad kompetens så att du som vårdsökande lättare får tillgång till de resurser och den kompetens som just du behöver.

   

  Läs mer om Ronneby rehabiliteringscenter här.

 • På vår mottagning för Astma och KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom) arbetar 2 distriktssköterskor med specialistkompetens inom området. Vi samarbetar med läkare, sjukgymnaster, dietist, arbetsterapeut och andra kliniker om behovet finns. För att komma till oss behöver du en remiss från läkare och mottagningen är tidsbokad. Välkommen att kontakta oss på telefon 0457-73 14 00. Besöket kostar 100 kronor. Frikort gäller.

 • Alla barn mellan 0-6 år har rätt till kostnadsfri barnhälsovård enligt ett nationellt program. Under barnets första år är besöken täta och görs på barnavårdscentralen (BVC), som hembesök och i föräldragrupper.

  På BVC görs hälsoundersökningar och samtalas om exempelvis barns hälsa, utveckling, kost, sömn, säkerhet och föräldraskap. Alla barn erbjuds vaccinationer mot ett flertal sjukdomar.

  På BVC arbetar specialistutbildade sjuksköterskor och läkare som samarbetar med exempelvis psykologer, logopeder, dietister, barnsjukvård, barnomsorg och socialtjänst.

  Kontaktuppgifter för rådgivning och bokning:

  Innan du kommer på besök hos oss måste du beställa tid hos distriktssköterskan. Vill du komma i kontakt BVC ringer du 0457-73 16 11. Telefontid är vardagar klockan 8-9, efter 9 kopplas ditt samtal till en telefonsvarare.

  Läs mer om barnhälsovård på 1177.se

  Läs tema Barn och föräldrar på 1177.se

   

 • På vår diabetesmottagning arbetar distriktssköterskor med specialistutbildning i diabetes tillsammans med läkare och fotvårdsspecialist. Vi tar hand om dig med kostbehandling, tablettbehandling och insulinbehandling. Vi vänder oss även till dig som ligger i riskzonen för att utveckla diabetes. Kontakta oss på 0457-73 14 00. Besöket kostar 100 kronor. Frikort gäller.

 • När du blir sjuk eller får någon mindre skada behöver du inte alltid träffa en läkare. Då kan du kontakta en distriktssköterska. På vår distriktssköterskemottagning kan du bland annat få hjälp med

  • bedömning av hudutslag
  • öronspolning, injektioner
  • infusioner
  • spolning av och provtagning ur port-a-cath
  • viss sårvård och borttagning av stygn.

  Besök på distriktssköterskemottagningen kostar 100 kr. 

  Hos vår undersköterska som specialiserat sig på sårvård kan du som lider av stora och svårläkta sår få hjälp med omläggningar. Vi hjälper dig även med beställningar av inkontinenshjälpmedel och stödtrumpor. För att boka tid ringer du 0457-73 14 00. Besök hos vår undersköterska är avgiftsfritt.

 • En väg in, kontaktcenter för barn och ungas psykiska hälsa är en gemensam kontaktväg för barn och unga från 6 år upp till 18 år som mår psykiskt dåligt. Här får du som är ungdom eller vårdnadshavare rådgivning och bedömning av fortsatt vårdbehov på vårdcentral eller inom barn- och ungdomspsykiatrin. 

  Du hittar mer information och kontakuppgifter här.

 • Vår flyktingmottagning erbjuder hälsosamtal till nyanlända flyktingar och till familjer eller enskilda som kommer för att de har anknytning till Sverige, till exempel genom någon släkting. Samtalen är gratis och frivilliga. Vi går igenom din tidigare hälsa, tar blodprover och sätter PPD (tuberkulostest) som avläses efter tre dagar. Du får också information om hur sjukvården fungerar i Sverige och vilka rättigheter och skyldigheter du har.

  Kontakta oss på 0457-73 14 00.

 • Vänd dig i första hand till din vårdcentral om du har psykiska besvär. Det kan till exempel vara ångest, depression, sorg, eller svårt att sova.

  Ibland räcker det med besöket hos oss. Annars hjälper vi dig vidare till specialistvård.

  Läs mer:

 • Vi kan erbjuda flertalet olika vaccinationer, för mer information, ring 0457-73 14 00.

 • Alla vårdcentraler har ett gemensamt grundutbud som bland annat innehåller grundläggande hälso- och sjukvård, barnhälsovård, rehabilitering, psykosociala insatser, rådgivning och förebyggande insatser. Utöver det erbjuder vi också hälsokontroll, intyg, resevaccination med rådgivning och övrig vaccination.

 • Information om PSA-provtagning

  PSA är en förkortning för prostata-specifikt antigen.

  PSA är ett protein som bildas i prostatakörteln på män och som också finns i blodet. Förhöjda PSA-värden kan bero på flera åldersrelaterade sjukdomar, men också godartad prostataförstoring, prostatit och prostatacancer.

  Med denna information och den bifogade broschyren från Socialstyrelsen, vill Region Blekinge informera dig som är man mellan 50 och 70 år och inte har några symptom på prostatacancer, om PSA-blodprov.

  Det är svårt att veta om nyttan med PSA-prov överväger de negativa effekterna med ett prov. Därför finns det ingen allmän rekommendation om att alla män ska testas. Du tar själv ställning till om du vill testa dig genom att värdera tänkbara fördelar och nackdelar med provet.

  Fördelar och nackdelar med PSA-provtagning

  En tidigt funnen prostatacancer kan ofta botas. Det enklaste sättet att spåra prostatacancer är med ett PSA-blodprov. Den viktigaste fördelen med PSA-prov är att tidig upptäckt och behandling av prostatacancer minskar risken för allvarlig prostatacancer i framtiden.

  Den viktigaste nackdelen är att hos en del män kan en prostatacancer upptäckas och behandlas trots att cancern aldrig skulle ha utvecklats till en allvarlig sjukdom. Det är fler män som behandlas efter PSA-prov, än som botas från en livshotande cancer. Behandlingen kan ge bestående biverkningar.

  För att du ska kunna ta ett så välinformerat beslut som möjligt vill vi att du läser igenom broschyren "Om PSA-prov" och sedan tar ställning till om du vill testa dig.
  Är du 50-70 år och har beslutat dig för provtagning efter att ha läst informationen ovan och den bifogade broschyren "Om PSA-prov"? Kontakta din vårdcentral för provtagning.
  Mer information finns på 1177.se, sök PSA.

  Tillhör du de män som redan testat dig?

  Har testet visat ett PSA-värde under 1,0 behöver du inte ta nästa förrän efter sex år.
  Män över 60 år som har ett PSA-värde under 1,0 behöver inte ta fler PSA-blodprov.
  Alla män som har ett PSA-värde mellan 1 och 3 bör kontrollera sig vart annat år. Din läkare informerar dig om vad som gäller för dig.

  Män med två nära släktingar (far, bror, son) med prostatacancer bör kontrolleras regelbundet från 40 års ålder. Kontakta din läkare.

  Du som har tagit del av Socialstyrelsens information om PSA-provtagning kan gå till din vårdcentral för provtagning utan remiss.

  Socialstyrelsens information om PSA-provtagning.

  Om du, efter att ha läst Socialstyrelsens information om PSA-provtagning vill ta PSA-prov, gå till din vårdcentral och fyll i blanketten Frågor till Dig som funderar på att ta PSA-prov. Du hittar blankett för utskrift här under, den finns också utskriven på din vårdcentral.

Du kan välja att tillhöra en mottagning. Det kallas att lista sig. Du kan byta mottagning högst två gånger på ett år.

Här kan du läsa om vår tillgänglighet och vad andra patienter tycker om oss.

TILLGÄNGLIGHET

Medicinsk bedömning av legitimerad vårdpersonal inom tre dagar

Här visas andelen medicinska bedömningar av en legitimerad vårdpersonal inom tre dagar.

Statistik för den här mottagningen: 82%

Genomsnitt för Blekinge län: 72%

Genomsnitt för Sverige: 88%

OMDÖMEN

Skulle du rekommendera vårdcentralen till någon annan?

Här kan du se andelen patienter som kan tänka sig att rekommendera vårdcentralen.

Omdömet för den här mottagningen: 78%

Genomsnitt för Blekinge län: 78%

Genomsnitt för Sverige: 79%

Till toppen av sidan