Hudmottagningen Växjö, Växjö

Hudmottagningen, Västra Esplanaden 9B plan 1, 35231 Växjö

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
0470-58 82 60
Öppet idag
 • 08:00 - 16:30
Telefontid idag

Stängt

  Fler tider och telefonnummer

  Telefontider
  • Mån06:00 - 10:15
  • Tis - Tor06:00 - 14:00
  • Fre06:00 - 09:00
  Öppettider
  • Mån - Tor08:00 - 16:30
  • Fre08:00 - 14:00

  Besöksadress:
  Hudmottagningen, Västra Esplanaden 9B plan 1, 35231 Växjö
  Län, kommun:
  Kronobergs län, Växjö
  Postadress:
  Hudmottagningen, Centrallasarettet Växjö, Strandvägen 8, 35185 Växjö

  Vi utreder och behandlar de flesta hudsjukdomar såsom olika typer av hudtumörer, psoriasis, eksem, kontaktallergier i huden samt sexuellt överförda infektioner. Vi har en modern behandlingsavdelning med olika typer av ljusbehandlingar, sårmottagning och sk PDT. Vi kan även erbjuda individuell eksempsoriasisskola.


  Verksamhetschef Pernilla Odebrant

  Tel 0470-588000

  Driftsform

  Driftsform: Region

  Information till patienter

  Remisskrav

  Remiss från annan läkare ger förtur.

  På hudmottagningen erbjuder vi bedömning av hudförändringar och behandling av hudsjukdomar och sexuellt överförbara infektioner (STI). Vi har en behandlingsavdelning där vi utför ljusbehandling av olika slag samt medicinska bad. Vi handlägger även ansökningar om klimatvård vid psoriasis. För mer information om klimatvård, se nedan.

  Vi som arbetar här är hudläkare, sjuksköterskor, undersköterskor och läkarsekreterare. Det kan också förekomma omvårdnadselever och läkare under utbildning. Man har som patient rätt att säga till om man inte vill ha elever eller annan personal under utbildning med under sitt besök. Alla som arbetar här, personal och elever, har tystnadsplikt.

  Vid hudproblem kontaktar man i första hand sjukvårdsrådgivningen telefonnummer 1177, alt via internet 1177.se, eller sin vårdcentral. Du kan hitta fakta och råd om huden på 1177.se .

  För att få en tid till behandlingsenheten behövs ordination från hudläkare. Patienter som har läkarordination på ljus/badbehandling kan själva boka sin tid direkt via 1177 Vårdguidens e-tjänster.

  Sedan oktober 2014 använder vi automatiskt talsvar (TeleQ) för inkommande samtal.

  Vi är en filialmottagning till yrkes- och miljödermatologiska avdelningen i Malmö, där yrkesrelaterade hudproblem utreds. Yrkesdermatolog Cecilia Svedman är kopplad till denna mottagning.

  Hudmottagningen Växjö/Ljungby är en HBT-certifierad mottagning.

  • På vår behandlingsavdelning utför vi ljusbehandling med UVA och UVB-ljus, PUVA behandling, Bucky samt medicinska bad. Vi behandlar även solskador (aktiniska keratoser) och ytliga former av hudcancer (basaliom) med PDT (fotodynamisk terapi).

   Öppettider på behandlingsavdelningen:

   Måndag 8.00 - 16.00

   Tisdag 8.00 - 16.00

   Onsdag 8.00 - 16.00

   Torsdag 8.00 - 17.30

   Fredag 8.00 - 13.30

   Lunchstängt 12.00 - 13.00

   Tider för ljusbehandling och PUVA bokas efter läkarordination genom Mina vårdkontakter

   Personer som har psoriasis eller eksem kan få individuell hjälp av sjuksköterska med så kallad smörjskola. Kontakta sjuksköterskan på behandlingsavdelningen eller tala med hudläkaren vid intresse av sådan skola.

  • På behandlingsenheten finns olika typer av UV-ljusbehandling för hela kroppen, eller enbart behandling på fötter och händer.

   Den ljusapparatur som finns på behandlingsenheten är särskilt avpassad för medicinsk behandling och avger UV-ljus av en våglängd som är anpassad för att behandla olika hudsjukdomar på ett effektivt och skonsamt sätt. All ljusbehandling ges under uppsikt av speciellt utbildade sjuksköterskor och undersköterskor och alltid efter hudläkares ordination.

  • Personer med svår psoriasis kan efter bedömning av hudläkare ansöka om klimatvård utomlands.

   Mer information om psoriasisprogrammet finns på Svenska Re - hemsida eller se bifogad fil.

    

  • PDT, fotodynamisk terapi, är en behandlingsform mot solskadad hud samt ytlig hudcancer. Behandlingen kräver inga kirurgiska ingrepp och kan ges polikliniskt.

   Efter att man har skrapat bort fjäll och skorpor täcks hudförändringen  med en kräm som får verka under tunn plastfilm i 3 timmar. Därefter torkas krämen bort, området belyses med rött ljus i ca 8-10 minuter och cancercellerna dör. Det behandlade området läker snabbt eftersom frisk vävnad inte skadas vid behandlingen. Det kosmetiska resultatet blir mycket gott.

  • Bucky är en slags "mjukröntgen" som kan användas vid behandling av olika typer av hudsjukdomar, bland annat hårbottenpsoriasis och handeksem.

   Behandlingen går snabbt. Bucky-apparaten placeras mot hudförändringen under ca 10 sekunder och flyttas sedan vidare tills hela området är behandlat.

  • STI-mottagningen är en mottagning för män med sexuellt överförbara infektioner. Här utreder och behandlar vi sexuellt överförbara infektioner. Vi tar HIV-test och prov för klamydia, gonorré och syfilis. Vi behandlar även kondylom och genital herpes.

    

   "Drop-in"- mottagning för män till sjuksköterska (vid symtomfrihet) för kontroll av klamydia och HIV: tisdagar 15.00-16.00 och torsdagar 13.00-14.00.

   "Drop-in"-mottagning för män till läkare är tisdagar kl 16.30-18.00 och torsdagar kl 14.00-15.00.

   Besöket kostar inget och man behöver inte beställa tid. Ta med legitimation.
   Om man har svårt att komma på våra drop-in tider finns möjligheten att hämta ett provtagningskit för klamydia och ta provet hemma i lugn och ro. Det går även att beställa hem ett kit från 1177.se

   STI-mottagningen bedrivs i samma lokaler som hudmottagningen i Växjö.

   Kvinnor hänvisas till någon av barnmorskemottagningarna eller SESAM-mottagningen. Tjejer och killar upp till 23 år kan även vända sig till ungdomsmottagningen.

    

  Till toppen av sidan