Hudmottagningen Ljungby, Ljungby

Hudmottagningen, Lasarettet i Ljungby, Kyrkogatan 2, Huvudentrén

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer

0372-58 53 12

Öppet idag

Stängt

  Telefontid idag

  Stängt

   Fler tider och telefonnummer

   Telefontider

   • Mån06:00 - 10:15
   • Tis - Tor06:00 - 14:00
   • Fre06:00 - 09:00

   Öppettider

   • Mån08:00 - 16:30
   • Tis08:00 - 16:00
   • Ons08:00 - 16:30
   • Tor08:00 - 16:00
   Besöksadress:
   Hudmottagningen, Lasarettet i Ljungby, Kyrkogatan 2, Huvudentrén
   Län, kommun:
   Kronobergs län, Ljungby
   Postadress:
   Hudmottagningen, Ljungby lasarett, 34182, Ljungby

   Vi utreder och behandlar hudsjukdomar såsom olika typer av hudtumörer, psoriasis, olika typer av eksem och svårläkta sår. Vi har även tillgång till en behandlingsenhet med UVB-ljus och bad.


   Verksamhetschef Pernilla Odebrant

   Tel 0470-588000

   Driftsform

   Driftsform: Region

   Information till patienter

   Remisskrav

   Remiss från annan läkare ger förtur.

   På hudmottagningen erbjuder vi bedömning av hudförändringar och behandling av hudsjukdomar. Vi har en behandlingsavdelning där vi utför ljusbehandling av olika slag samt medicinska bad. Vi handlägger även ansökningar om klimatvård vid psoriasis. För mer information om klimatvård, se nedan.

   Vi som arbetar här är hudläkare, sjuksköterskor och läkarsekreterare.

   Vid hudproblem kontaktar man i första hand sjukvårdsrådgivningen telefonnummer 1177, alt via internet 1177.se, eller sin vårdcentral. Du kan hitta fakta och råd om huden på 1177.se .

   För att få en tid till behandlingsenheten behövs ordination från hudläkare. Patienter som har läkarordination på ljusbehandling kan själva boka sin tid direkt via 1177 Vårdguidens e-tjänster.

   Sedan oktober 2014 använder vi automatiskt talsvar (TeleQ) för inkommande samtal.

   Hudmottagningen i Växjö på Centrallasarettet är en filialmottagning till yrkes- och miljödermatologiska avdelningen i Malmö, där yrkesrelaterade hudproblem utreds. Yrkesdermatolog Cecilia Svedman är kopplad till denna mottagning.

   Hudmottagningen i Ljungby är en HBT-certifierad mottagning.

   • På vår behandlingsavdelning utför vi ljusbehandling med UVA- och UVB-ljus, PUVA-behandling samt medicinska bad. På behandlingsavdelningen i Växjö behandlar vi även solskador (aktiniska keratoser) och ytliga former av hudcancer (Basaliom) med PDT (fotodynamisk terapi) samt utför Bucky-behandling. 

    Öppettider på behandlingsavdelningen i Ljungby:

    Måndag 8.00 - 12.00 och 13.00 - 16.30

    Tisdag 8.00 - 12.00

    Onsdag 13.00 - 16.30

    Torsdag 8.00 - 12. 00

    Tider för ljusbehandling och PUVA bokas efter läkarordination via våra e-tjänster.

   • På behandlingsavdelningen finns olika typer av ljusbehandling med ultraviolett ljus för hela kroppen eller enbart händer och fötter.

    Den ljusapparatur som finns på behandlingsenheten är särskilt avpassad för medicinsk behandling och avger UV-ljus av en våglängd som är anpassad för att behandla olika hudsjukdomar på ett effektivt och skonsamt sätt. All ljusbehandling ges under uppsikt av speciellt utbildade sjuksköterskor och alltid efter hudläkares ordination.

   • Personer med svår psoriasis kan efter bedömning av hudläkare ansöka om klimatvård utomlands.

    Mer information om psoriasisprogrammet finns på Svenska Re - hemsida eller se bifogad fil.

   • PDT, fotodynamisk terapi, är en behandlingsform mot solskadad hud samt ytlig hudcancer. Behandlingen kräver inga kirurgiska ingrepp och kan ges polikliniskt.

    Efter att man har skrapat bort fjäll och skorpor täcks hudförändringen med en kräm som får verka under tunn plastfilm i 3 timmar. Därefter torkas krämen bort, området belyses med rött ljus i ca 8-10 minuter och cancercellerna dör. Det behandlade området läker snabbt eftersom frisk vävnad inte skadas vid behandlingen. Det kosmetiska resultatet blir mycket gott.

    PDT utförs på vår behandlingsmottagning i Växjö.

   • Bucky är en slags "mjukröntgen" som kan användas vid behandling av olika typer av hudsjukdomar, bland annat hårbottenpsoriasis och handeksem.

    Behandlingen går snabbt. Bucky-apparaten placeras mot hudförändringen under ca 10 sekunder och flyttas sedan vidare tills hela området är behandlat.

    Bucky-behandling utförs på vår behandlingsavdelning i Växjö.

   • STI-mottagningen bedrivs i samma lokaler som hudmottagningen på Centrallasarettet i Växjö.

    STI-mottagningen är en mottagning för män med sexuellt överförbara infektioner. Här utreder och behandlar vi sexuellt överförbara infektioner. Vi tar HIV-test och prov för klamydia, gonorré och syfilis. Vi behandlar även kondylom och genital herpes.

    "Drop-in"- mottagning för män till sjuksköterska (vid symtomfrihet) för kontroll av klamydia och HIV: tisdagar 15.00-16.00 och torsdagar 13.00-14.00.

    "Drop-in"-mottagning för män till läkare är tisdagar kl 16.30-18.00 och torsdagar kl 14.00-15.00.

    Besöket kostar inget och man behöver inte beställa tid. Ta med legitimation.
    Om man har svårt att komma på våra drop-in tider finns möjligheten att hämta ett provtagningskit för klamydia och ta provet hemma i lugn och ro. Det går även att beställa hem ett kit från 1177.se

    Kvinnor hänvisas till någon av barnmorskemottagningarna eller SESAM-mottagningen. Tjejer och killar upp till 23 år kan även vända sig till ungdomsmottagningen.

     

   Till toppen av sidan