Avdelning 19 Psykiatri Halmstad

Hallands sjukhus Halmstad, ingång 2, Lasarettsvägen, Halmstad

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
MåndagDygnet runt
TisdagDygnet runt
OnsdagDygnet runt
TorsdagDygnet runt
FredagDygnet runt
LördagDygnet runt
SöndagDygnet runt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
MåndagDygnet runt
TisdagDygnet runt
OnsdagDygnet runt
TorsdagDygnet runt
FredagDygnet runt
LördagDygnet runt
SöndagDygnet runt

Besöksadress:
Hallands sjukhus Halmstad, ingång 2, Lasarettsvägen, Halmstad
Län, kommun:
Hallands län, Halmstad
Postadress:
Avdelning 19, Hallands sjukhus Halmstad, 301 85 Halmstad

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Fogdegatan, kör förbi infarten till Hallands sjukhus Halmstad och förbi parkeringshuset på höger sida, därefter första infarten till höger, ingång 2

För kollektivtrafik, se Hallandstrafikens hemsida.

Hitta på plats:

Ingång 2. Om låst dörr, ring på porttelefonen till den avdelning du ska besöka och invänta personal. Ta trappa eller hiss till våning 3. Följ skylt till avdelning 19. Ring på dörrklockan till avdelningen och invänta personal.

Bild på Avdelning 19 Psykiatri Halmstad

Välkommen till avdelning 19 i Halmstad, en allmänpsykiatrisk vårdavdelning.


Vi hjälper dig som har ett affektivt tillstånd som till exempel depression och bipolär sjukdom. Vanliga inläggningsorsaker är bland annat suicidprevention och sömnstabilisering. Vårt övergripande uppdrag är bedömning, diagnostik, behandling och omvårdnad.

I samråd med ätstörningsmottagningen vårdar vi även dig med en allvarlig ätstörning.

Driftsform: Region

Under vårdtiden arbetar vi med omvårdnad och medicinska åtgärder för att hjälpa dig att må bättre. Tillsammans med dig gör vi en plan för din medicinska vård samt en omvårdnadsplan där det ska framgå vilket mål och behov du har i vården samt syftet med åtgärderna.

  • Hos en person med psykisk ohälsa har den närstående en viktig roll i arbetet med återhämtning. Målet är att alla närstående ska bli kontaktade inom 24 timmar efter inläggning, i samband med denna kontakt erbjuds närståendesamtal och möjlighet till att få vara en del i patients vård.

    Barn som närstående
    När en förälder drabbas av psykisk ohälsa påverkas hela familjen. Forskning visar att om barn får information, stöd och förståelse för föräldrars psykiska ohälsa minskar risken för att barnet själv ska drabbas av svårigheter. På avdelning 19 ser vi vikten av att involvera barn när en förälder drabbas av psykisk ohälsa. På avdelningen har vi utbildad personal inom ämnet, som medverkar på barnsamtal under vårdtiden.

  • Brukarstyrd inläggning vänder sig till personer som har ett allvarligt självskadebeteende, suicidal problematik eller av andra skäl bedöms vara hjälpta av insatsen. Förutsättningen för brukarstyrd inläggning är en etablerad kontakt med vuxenpsykiatrin och insatsen regleras genom ett så kallat BI-kontrakt. Brukarstyrd inläggning varar i högst tre nätter per gång och kan användas tre gånger per månad.

  • ECT eller elbehandling är en väl beprövad behandlingsform som har använts inom psykiatrin i över 70 år. ECT används vid svåra- till medelsvåra depressioner, där läkemedel eller annan behandling inte fungerat tillräckligt bra. Metoden kan även vara aktuell vid andra sjukdomstillstånd, där annan behandling inte haft en önskad effekt. ECT-behandling är något som beslutas i samråd med läkare.

  • Syftet med ångestskolan är att ge kunskap som kan omsättas i praktisk ångesthantering. Målet är inte att ta bort individens ångest, utan att ge stöd för att kunna hantera ångesten på ett mer konstruktivt sätt. Att snarare lära sig leva med en ångest som kommer och går, i stället för en ångest som kontrollerar och begränsar livet.

    För att bli bra på ångesthantering behöver man öva mycket, därför finns det praktiska övningar och uppgifter som hör till ångestskolan. Vi vill också öppna upp för personliga erfarenheter och ge deltagarna möjlighet att lära och inspirera varandra. Våra patienter har mycket erfarenhet av hur det är att leva med ångest och vi vill skapa ett tryggt forum där det känns okej att dela med sig.

  • Fysisk aktivitet är viktigt för det psykiska måendet. Avdelningen erbjuder dagligen lättare form av fysisk aktivitet, till exempel promenader och morgongymnastik. För den som vill vara mer aktiv, finns även tillgång till motionscykel och ett löpband på avdelningen.

  • En god nattsömn ger de bästa förutsättningarna för en optimal återhämtning. På avdelning 19 har vi utbildad personal som utför taktil massage som ett komplement till den farmakologiska behandlingen. Taktil massage är en mjuk beröringsmassage som oftast ges på händerna och som kan ge en god lugnande effekt vid ångest och insomningssvårigheter.

  • Som enda region i Sverige erbjuder vi patienter med postpartumtillstånd (förlossningsdepression och förlossningspsykos) en möjlighet att ha sin bebis och partner hos sig under vårdtiden på avdelningen. Vi har lång erfarenhet och ett nära samarbete med BB, förlossning, neonatalavdelning, barnklinik och BVC. 

Inläggning på avdelning 19 sker via besök på psykiatriska akutmottagningen eller via remiss från psykiatrisk öppenvårdsmottagning eller ätstörningsmottagning. 

Åldersregler

Vi tar emot patienter som är från 18 - 65 år.

Besöksregler

Vid behov av besök utanför angiven besökstid, vänligen ring avdelningen för att komma överens om en tid. Nötter, starka dofter som parfym och blommor/växter kan orsaka besvär för personer med astma, allergi och annan överkänslighet. Vänligen tänk på det vid besök på psykiatriska kliniken.

Besökstider

Måndag
13.00–19.00
Tisdag
13.00–19.00
Onsdag
13.00–19.00
Torsdag
13.00–19.00
Fredag
13.00–19.00
Lördag
13.00–19.00
Söndag
13.00–19.00

Till toppen av sidan