Avd 53 Hand och plastikkirurgi, Hand- och plastikkirurgiska kliniken US

Universitetssjukhuset, Linköping

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–09.30
TisdagStängt
Onsdag08.00–09.30
Torsdag08.00–09.30
FredagStängt
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Besöksadress:
Universitetssjukhuset, Linköping
Län, kommun:
Östergötlands län, Linköping
Postadress:
Hand- och plastikkir kliniken, Universitetssjukhuset, 581 85 Linköping

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Följ skyltning mot K och ta K-hissen till plan 13. Följ sedan skyltning till Hand-och plastikkirurgiska kliniken.

Driftsform: Region

 • Inför en operation behöver vissa förberedelser ske. Vilka beror på din ålder såväl som vilket ingrepp du ska genomgå samt vilken tid på dygnet operation kan bli aktuellt. Vissa förberedelser är dock desamma för alla såsom fasta inför operation och preoperativ huddesinfektion.

  Du kommer till oss på avdelning 53 den tid som anges i din kallelse för inskrivning. Efter att du skrivits in får du träffa en sjuksköterska för ett inskrivningssamtal. Vid detta samtal går ni tillsammans igenom aktuella mediciner, eventuella allergier, specialkost och så vidare. Du får även mer information om vad som kommer att hända innan operation samt efter. I samband med detta samtal genomförs även eventuell provtagning och andra kontroller såsom blodtryck inför operation. Det kan även vara aktuellt med ett EKG.

  Preoperativ huddesinfektion:
  I förberedelserna inför operation ingår även att du ska tvätta dig med en speciell tvål. Denna tvagning ska ske kvällen innan operation samt operationsdagens morgon. Syftet är att minimera mängden bakterier på huden för att minska risken för en postoperativ infektion. Efter att du tvättat dig ska du torka dig med en ren handduk och klä på dig rena kläder. Tänk också på att inte använda vare sig smink, fuktighetslotion, parfym eller hårprodukter. Vid handkirurgi skall naglarna vara kortklippta och rena. Nagelförlängningar/förstärkningar måste tas bort.
  Inga sår får finnas på handen som skall opereras.

  När ingreppet är klart vårdas du först på postoperativa avdelningen. Beroende på hur du mår efter operationen får du dock snart komma tillbaks till oss på avdelningen. Det är vanligt att man är trött och inte orkar ta emot besök under operationsdagen men det kan vara skönt att få prata med anhöriga i telefon.

  Efter operation är det viktigt att snart komma igång med att äta och dricka. Under de första timmarna följer personalen på avdelningen upp dig med täta tillsyner för att kunna säkerställa att allt är bra. När du kommer tillbaka till oss serveras du dryck och ett lättare mellanmål. Om ingreppet tillåter bör du också snarast komma upp och röra på dig. Ofta kan du redan till kvällsfikat eller frukost följande dag själv ta dig till patientmatsalan för att förse dig med mat och dryck.

   

  Bra att veta:
  Universitetssjukhuset i Linköping är helt rökfritt och rökning innan och efter kirurgiska ingrepp avrådes bestämt. Det är välkänt att rökning är en stor riskfaktor för komplikationer vid kirurgi. Vi uppmanar därför dig som som röker och kallats till oss på Hand- och plastikkirugiska kliniken att sluta röka.

  Vissa kirurgiska ingrepputför vi inte på patienter som röker eftersom vi bedömer att komplikationsrisken då är så stor att överväger nyttan.

  När du kommer till oss ta med en aktuell lista över vilka mediciner du äter. Det kan även vara bra att ta med sin sina tabletter som man använder. Att ha med sig ett par sköna tofflor och mjuk klädsel samt något att läsa kan även det vara bra. Egna toalettartiklar kan också vara bra att ha med sig. Om du skall vara inlagd så kan det vara bra att ta med telefonladdare.

  Tänk på att inte ta med värdesaker eller smycken. Vid varje sängplats finns ett värdeskåp där du kan låsa in eventuella pengar eller andra värdefulla mindre föremål. I samband med inskrivning efterfrågas närmaste anhörig som är den person till vilken vi kan lämna information vid förfrågan. Vi uppskattar om endast en anhörig ringer och att denne sedan förmedlar information till övrig familj, vänner och bekanta. På avdelningen finns endast enkelrum.

Remisskrav

Ja

Var god ring på klockan in till vårdavdelningen.

Till toppen av sidan