Kärlkirurgiska kliniken

Västmanlands sjukhus Västerås, Ingång 26, 28 och 30, Västerås

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–16.15
Tisdag08.00–16.15
Onsdag08.00–16.15
Torsdag08.00–16.15
Fredag08.00–16.15
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Västmanlands sjukhus Västerås, Ingång 26, 28 och 30, Västerås
Län, kommun:
Västmanlands län, Västerås
Postadress:
Västmanlands sjukhus Västerås, 721 89 Västerås

Publicerad: 2022-03-10

Det pågår sprängning i området för att förbereda marken för det nya akutsjukhuset i Västerås. Information om pågående och planerade arbeten på sjukhusområdet i Västerås finns på webben: http://www.regionvastmanland.se/arbeten
Det finns skyltning och hänvisningar på området i de fall då vägar är avstängda eller leds om.

Publicerad: 2019-10-17

Nu checkar du in dig själv när du kommer till din bokade tid hos oss. Använd någon av terminalerna som finns på sjukhuset. Du kan läsa i din kallelse vad som gäller för just ditt besök.

Läs mer om att checka in dig själv på Västmanlands sjukhus 

Publicerad: 2024-03-11

På grund av ombyggnationer kan det vara svårare att hitta parkeringsplatser. Kom gärna 30-40 minuter före din bokade tid för att parkera och hitta till din mottagning. Om möjligt, välj ett annat färdsätt än bil eller få skjuts av en anhörig. Tack för ditt tålamod!

Kärlkirurgi är numera en egen specialitet inom allmänkirurgin och på Västmanlands sjukhus i Västerås finns det en lång kärlkirurgisk tradition.


Kärlkirurgen har även ett mycket gott och nära samarbete med läkare på flera andra kliniker.


Vi är väl rustade med modern teknologi. Vårdpersonalen på kärlkirurgiska kliniken och operationsavdelningen har flera års erfarenhet av kärlkirurgisk verksamhet.

Driftsform: Region

  • Angiografi är en röntgenundersökning av blodkärlen för att ta reda på eventuella förändringar eller sjukdomar, till exempel blockeringar eller förträngningar. Genom tunna slangar sprutas kontrastvätska in i kärlet och läkare kan genom röntgen se hur kärlet ser ut.

    Läs om angiografi

  • Genom att mäta blodtrycket får man upplysningar om hjärtats och blodkärlens tillstånd.

    Vid en blodtrycksmätning mäts det högsta och det lägsta trycket i en pulsåder. Det högsta trycket under ett hjärtslag (då hjärtat pumpar ut blodet) kallas systoliskt blodtryck och det lägsta trycket (då hjärtat slappnar av och fylls med nytt blod) kallas diastoliskt tryck.

    Ankeltycksmätning
    Lågt ankeltryck i förhållande till armtrycket (systoliskt) är en stark indikator på perifier åderförkalkning. Man har i flera studier visat att sänkt ankeltryck utgör en viktig riskfaktor för hjärtinfarkt och stroke. Av den anledningen är ankeltrycksmätning ett viktigt diagnostiskt instrument på kärlkirurgiska kliniken. Patienter med symtom på s.k. fönstertittarsjuka (claudicatio) har oftast sänkt ankeltryck.

  • Datortomografi är ett bra sätt att snabbt och detaljrikt kartlägga eller fastställa olika sjukdomar och skador. Ultraljud, magnetkamera och datortomografi kompletterar i vissa fall varandra och därför kan flera av dessa metoder användas vid undersökningen. Eftersom datortomografi brukar ge en något högre stråldos än vanliga röntgenundersökningar, används den inte som förstahandsval.

    Läs om datortomografi

  • Isotopröntgenundersökning, så kallad skintigrafi, är en undersökning som innebär att läkaren sprutar in ett radioaktivt märkt ämne i blodet. Sedan går det att mäta hur ämnet tas upp i olika vävnader i kroppen. Om man har inflammationer, som till exempel beror på infektioner, kan ett ökat upptag av det radioaktiva ämnet ses i det området. Det gäller också vid cancer.

  • En magnetkamera kan ta bilder av nästan alla organ i kroppen. Undersökningen görs för att upptäcka sjukdomar, kartlägga skador och följa upp behandlingar. Du kan undersökas flera gånger utan risk för strålskador, eftersom magnetkameran tar bilder med hjälp av magnetfält och radiovågor.

    Läs om magnetröntgen

  • Ultraljudsundersökning görs i samband med ett mottagningsbesök och tar ca 20 minuter. Undersökningen utförs av specialutbildade biomedicinska analytiker eller läkare.

    Denna undersökning bygger på principen att blodkärl kan visualiseras med hjälp av ljudvågor, en modern teknik som inte kräver strålning, kontrastmedel eller andra invasiva (inga nålstick) åtgärder. Undersökningen är snabb, helt smärtfri, ofarlig och kräver inga speciella förberedelser.

    Läs om ultraljudsundersökning

  • Screeningprojektet

    För att minska dödligheten i brustet pulsåderbråck, s.k. Aneurysm, har landstiget beslutat att erbjuda samtliga 65-åriga män i Västmanlands län en ultraljudsundersökning av stora kroppspulsådern.

    Även kvinnor över 65 år med någon riskfaktorerna ärftlighet, rökning, högt blodtryck eller tidigare hjärtinfarkt kommer att erbjudas undersökning om de tar kontakt med kärlkirurgiska kliniken i Västerås. Eftersom inte alla kvinnor kommer att kallas, krävs att kvinnor med någon av ovanstående riskfaktorer själva tar kontakt med kärlkirurgen.

    Undersökningen görs på kärllaboratoriet på Kärkirurgiska kliniken, Västmanlands sjuhus i Västerås.

  • Du kan skicka in en egen vårdbegäran till oss där du beskriver dina besvär. En läkare kommer att bedöma din vårdbegäran på samma sätt som en remiss från till exempel en familjeläkare. Egen vårdbegäran innebär inte att du är garanterad att få en tid för besök.

    Egen vårdbegäran

    Du kan logga in och skicka din vårdbegäran via våra e-tjänster. Du kan också fylla i blanketten och skicka den med post till oss.

Remisskrav

Du behöver remiss för besök hos oss. Remiss utfärdas vanligen av din familjeläkare. Du ska få en tid inom vårdgarantins 90 dagar.

All personal har tystnadsplikt.

Doftfritt. Parfym, rakvatten och andra starka dofter kan vara besvärligt för en del. Undvik därför detta när du besöker oss.

Du får endast röka på anvisade platser.

Till toppen av sidan