Ortopedkliniken

Västmanlands sjukhus Västerås, ingång 1, huvudentrén, Västerås

Visa på kartaVägbeskrivning

Växeltelefon

Besöksadress:
Västmanlands sjukhus Västerås, ingång 1, huvudentrén, Västerås
Län, kommun:
Västmanlands län, Västerås
Postadress:
Västmanlands sjukhus Västerås, 721 89 Västerås

Publicerad: 2019-10-17

Det pågår sprängning i området för att förbereda marken för det nya akutsjukhuset i Västerås. Information om pågående och planerade arbeten på sjukhusområdet i Västerås finns på webben: http://www.regionvastmanland.se/arbeten
Det finns skyltning och hänvisningar på området i de fall då vägar är avstängda eller leds om.

Publicerad: 2024-03-11

På grund av ombyggnationer kan det vara svårare att hitta parkeringsplatser. Kom gärna 30-40 minuter före din bokade tid för att parkera och hitta till din mottagning. Om möjligt, välj ett annat färdsätt än bil eller få skjuts av en anhörig. Tack för ditt tålamod!

Vi erbjuder bedömning och operation av så gott som alla ortopediska åkommor. Vi har goda resultat i nationella kvalitetsregister och driver en bred och väl utvecklad verksamhet inom hela det ortopediska området.


Vi har mottagnings- och operationsverksamhet i Västerås och Köping. Akuta fall tas emot vid akutmottagningen på Västmanlands sjukhus Västerås.


Kliniken har också ett samverkansavtal med Uppsala Akademiska Sjukhus för de få diagnosgrupper som inte kan bli opererade i Västmanland.

Driftsform: Region

  • Gåskolans verksamhet är länstäckande och bedrivs utifrån ett teamarbete. Teamet består av arbetsterapeut, fysioterapeut, kurator, läkare, ortopedingenjör och undersköterska.

     

    Efter benamputation

    Så snart som möjligt efter operationen får du hjälp med träning av till exempel olika förflyttningar, styrka och rörlighet av avdelningens fysioterapeut. Arbetsterapeuten provar ut rullstol och eventuella andra hjälpmedel samt tränar med dig så att du så bra som möjligt ska klara förflyttningar och personlig vård (t ex klädsel och toalettbesök) självständigt. Ibland behövs åtgärder i bostaden, detta får du också prata med avdelningens arbetsterapeut om.

    En benamputation har ofta föregåtts av andra behandlingar och smärta. Att mista en del av sin kropp väcker också tankar och känslor och många frågor om framtiden. Det är inte ovanligt att man känner sig deprimerad och då kan både stämningshöjande medicin och samtal med kurator vara till stöd.

     

    Protes eller inte?

    Att bli protesgångare är arbetsamt och kräver mycket tid och träning. Det krävs betydligt mer ansträngning att gå med en protes jämfört med att gå som vanligt. Det är också stor skillnad på att vara lårbensamputerad jämfört med underbensamputerad, då det krävs mycket mer fysisk ansträngning att gå med lårbensprotes. Alla amputerade blir inte protesgångare, i vissa fall blir livskvaliteten bättre i rullstol.

    Viktiga förutsättningar som krävs för att bli protesgångare:

    • Klara av att resa sig upp och att sätta sig ner med hjälp av sitt kvarvarande ben
    • Klarar av att stå på ett ben, det kvarvarande benet, med stöd
    • Klara förflyttningar självständigt, t ex till/från rullstol och säng
    • Ha full sträckning i höft- och knäled på det amputerade benet
    • Ha god rörlighet i höft-, knä- och fotled på sitt kvarvarande ben
    • Vara så självständig som möjligt i sitt dagliga livKlara av att hantera silikonhylsan, som är en typ av innerhylsa, i protesen
    • Inga hud- eller läkningsproblem på det amputerade benet.

    Vid ett första besök i gåskolan görs en funktionsbedömning och ställningstagande till eventuell protesförsörjning.

     

    Protesbärare

    Protesbärare blir kallade för kontroll varje år eller oftare vid behov.

    Onsdagar klockan 10:30-12:00 har gåskolan gruppträning i rehabenhetens träningshall, dit du som protesbärare är välkommen att delta.

     

    Länkar

  • Du kan skicka in en egen vårdbegäran till oss där du beskriver dina besvär. En läkare kommer att bedöma din vårdbegäran på samma sätt som en remiss från till exempel en familjeläkare. Egen vårdbegäran innebär inte att du är garanterad att få en tid för besök.

    Egen vårdbegäran

    Du kan logga in och skicka din vårdbegäran via våra e-tjänster. Du kan också fylla i blanketten och skicka den med post till oss.

  • Inför en planerad höftprotesoperation kallas du till en gruppinfomration som hålls av arbetsterapeut och fysioterapeut. Här ges information om operationen, restriktioner och rehabilitering för tiden efter operation. Aktuella hjälpmedel provas ut och medtas hem.

  • Inför en planerad knäprotesoperation kallas du till en gruppinformation som hålls av fysioterapeut. Här ges information om operationen, restriktioner och rehabilitering för tiden efter operation. Kryckkäppar provas ut och förskrivs vid behov.

  • Inför en planerad ryggoperation kallas du till en gruppinformation som hålls av arbetsterapeut och fysioterapeut. Här ges information om operationen, restriktioner och rehabilitering för tiden efter operation samt information om de hjälpmedel som kan bli aktuella efter operationen.

  • På ortopedkliniken finns en legitimerad hälso- och sjukvårdskurator för patienter och närstående som har en aktuell vårdkontakt på kliniken och är i behov av stöd- och krissamtal. Kuratorn är auktoriserad socionom och har grundlägande utbildning i psykoterapi med KBT-inriktning.

    Lena Zakrisson Andersson
    Legitimerad hälso- och sjukvårdskurator/Auktoriserad socionom 
    Telefon: 021 - 17 32 89

Remisskrav

Du behöver remiss för besök hos oss. Remissen utfärdas vanligen av din familjeläkare eller så kan du skriva en egenvårdsremiss. Du ska få en tid inom vårdgarantins 90 dagar.

Till toppen av sidan