Läs andras frågor

Varför har jag hål på halsmandlarna?

Fråga

Jag har märkt att det finns ett hål på vardera av mina halsmandlar. Ibland finner jag en vit eller beige gummiliknande klump i hålet i vänster halsmandel.

Vad är detta för slags hål? Vad kan den vitaktiga klumpen vara för något?

Svar

Det du beskriver är inget allvarligt. Det kan däremot upplevas som obehagligt eftersom det kan ge en smak och lukt som inte brukar vara där annars.

Halsmandlarna har små fickor på sin yta. Hur stora och djupa de här fickorna är kan variera från person till person.

I slemhinnorna förnyas cellerna ständigt genom att cellerna delar sig. Gamla slemhinneceller stöts bort och det bildas nya. Precis samma sak sker hela tiden med huden och naglarna.

Hos en del personer är fickorna i halsmandlarna lite djupare och större, och då kan det samlas rester av gamla celler där. Det är dessa du ser som vita proppar.

Behöver ingen behandling

Det här är ingen sjukdom och du behöver ingen behandling. Cellresterna försvinner av sig själv, men du kan försöka peta bort större proppar lite försiktigt om du vill.

Eftersom propparna är vita eller gulvita händer det att detta misstolkas som sjukdomen halsfluss. Men om du har halsfluss är halsmandlarna röda med vita prickar, samtidigt som du har symtom som smärta i halsen och feber.

Till toppen av sidan