LÄS ANDRAS FRÅGOR

Vad kan man göra åt Charcot-Marie-Tooths sjukdom?

Fråga

Jag fick diagnosen Charcot-Marie-Tooths sjukdom för flera år sedan men har inte lyckas hitta någon information om denna sjukdom. Nu har jag fått allt svårare att röra mig och balansen blir sämre. Finns det något jag kan göra?

Svar

Charcot-Marie-Tooths sjukdom finns i många olika former. Sjukdomen är den vanligaste orsaken till ärftlig polyneuropati.

Sjukdomen brukar ge muskelsvaghet och dålig känsel framför allt i fötter, underben, händer och underarmar. Besvären brukar långsamt förvärras. Ofta får du problem att gå och har lätt att snubbla på fötterna.

Det finns ingen behandling som botar sjukdomen. Felställningar i fötterna är vanliga och kan behöva behandling med speciella stödjande förband. Ofta behöver du använda ortopediska specialskor. Ibland behövs operationer för att ändra på felställningarna.

Om du har stora besvär kan du också behöva olika typer av hjälpmedel för att förflytta dig. Du kan också behöva stöd och hjälp från kommunen och sjukvården för att klara av vardagen. Det finns speciella team som kan erbjuda dig olika typer av hjälp.

Vilken hjälp du behöver kan se olika ut. Du kan tala med din läkare om vad du kan få hjälp med.

Läs mer om Charcot-Marie-Tooths sjukdom på Socialstyrelsen hemsida. Delar av texten kan vara svår att läsa, men jag hoppas att du kan få veta lite mer om det du undrar över. 

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan