Läs andras frågor

Vad innebär det att ha bencystor?

Fråga

Jag är 55 år och fick idag följande besked efter röntgen: "Det finns cystor i mellanhandsbenen." Vad innebär detta?

Svar

Det finns en del olika cystor som kan finnas i mellanhandsbenen. Cysta betyder ett hålrum som är fyllt med vätska.

I din ålder är det vanligast med cystor som kan uppstå vid artros.

Cystor vid artros

Artros är en åldersförändring i lederna. Det kan bildas cystor i benet bredvid leden om du har en kraftig artros i leden. Det beror på att det blir små urholkningar i benet. I så fall syns det på röntgen att det finns artros, och du skriver inget om du hade artros på röntgen. Här kan du läsa mer om artros.

Enkel bencysta

Den näst vanligaste typen av cysta kallas för enkel bencysta. Att den är enkel betyder att det bara finns en cysta i det ben där den sitter. Däremot kan du ha en enkel bencysta i flera ben.

Enkla bencystor är vanligast hos unga växande personer och beror på att benet växer ojämnt så att det blir ett hålrum i benet. I hålrummet finns vätska. De enkla bencystor som finns nära leden försvinner nästan alltid med tiden. Enkla bencystor som är stora kan göra att benet blir svagare och lättare bryts vid en skada. Små enkla bencystor brukar inte ha någon praktisk betydelse och brukar inte behöva någon behandling.

Aneurysmal bencysta

En tredje typ av cysta kallas aneurysmal bencysta och är ovanlig. Dessa är vanligast hos unga personer. Aneurysmala bencystor är egentligen ett felaktigt namn, eftersom de innehåller blodkärl och inte vätska. Men de ser ut som cystor på röntgen. Aneurysmala bencystor hos unga och som sitter i kotorna eller i de större benen i kroppen brukar opereras.

För att få besked om vilken typ av cystor du har i mellanhandsbenen kan du prata med din läkare.

Till toppen av sidan