Läs andras frågor

Vad händer när man får nickelallergi?

Fråga

Jag undrar vad som händer när man får nickelallergi, och vad man kan göra åt det?

Svar

Vad är nickelallergi

Nickelallergi är den vanligaste av de så kallade kontaktallergierna. En kontaktallergi innebär att huden blir sjuk när den kommer i kontakt med ett visst ämne, exempelvis nickel. Andra vanliga ämnen är bland annat konserveringsmedel, parfymer och olika gummikemikalier.

När huden kommer i direkt kontakt med det ämne du är allergisk mot kan du få eksem. Oftast börjar det med röda kliande utslag, svullnad, knottror och ibland blåsor. Så småningom blir huden torr och det kan bildas sprickor.

Nickelallergi är inte smittsamt eller ärftligt. Däremot kan hud som redan är skör och som utsätts för allergiframkallande och hudirriterande ämnen ha lättare för att reagera med eksem. Allergin utvecklas oftast av att du utsätter huden för nickel under en längre tid. Hos många sker det efter att de tagit hål i öronen. Har du en gång fått en allergisk reaktion av nickel så är du oftast allergisk hela livet.

En del får också handeksem

Bland alla nickelallergiker får en tredjedel handeksem som kan bli bestående, orsaka sjukskrivning och ibland till och med göra att du måste byta yrke. Yrken som är speciellt utsatta för handeksem är till exempel städpersonal och frisör. Då används mycket kemikalier och utsätter händerna ofta för vatten. Det är något att tänka på vid sitt yrkesval.

Ska alla metallföremål undvikas?

Många tror att de måste undvika alla metallföremål för att inte nickelallergin ska förvärras, men det är inte nödvändigt. Risken för en allergisk reaktion påverkas inte av hur mycket nickel ett smycke eller en klocka innehåller. Det handlar istället om hur mycket nickeljoner, löst bundet nickel, som frigörs. I diskbänkar, kranar och bestick som består av rostfritt stål är nickeldelen så hårt bunden till stålet att det blir ofarligt. Däremot bör den som har nickelallergi undvika hudkontakt med olika slags föremål som kan innehålla nickel.

Några förebyggande råd

  • Undvik håltagning av öron och annan piercing eftersom nickel finns både i håltagningsinstrumentet och i många smycken.
  • Använd handtag i trä eller plast istället för metallhandtag.
  • Använd bestick och köksredskap som har handtag av andra material än metall.
  • Undvik nickel nära huden. Sätt en bit vanlig plastslang på dörrhandtag och verktyg.
  • Tänk på att nickel finns i klockor, jeansknappar, dragkedjor, nitar i bälten, BH-spännen och metalldelar på glasögon bland annat.
  • Var försiktig med smink. Det finns nickel i mascaror och ögonskuggor.

Tänk på att olika kokkärl och elektriska vattenkokare med värmeslinga av förnicklat kopparrör kan avge nickel. Köp istället vattenkokare med rostfri värmeslinga. Ett tips är också att koka upp vatten några gånger när kokaren är ny och hälla ut vattnet. Då sätter sig kalk kring värmeslingan och blockerar nickeljonerna.

Behandling av eksem

Du behandlar dina eksem genom att smörja in dem regelbundet med mjukgörande kräm och kortisonkräm som finns på apotek. Där finns också ett enkelt nickeltest du kan köpa för att testa exempelvis om knappar och annat innehåller nickel.

Karin Strååt, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan