Läs andras frågor

Vad innebär esofagusatresi?

Fråga

Vad innebär esofagusatresi?

Svar

Esofagusatresi är medfött och har uppstått tidigt under fostrets utveckling. Det upptäcks snabbt efter barnets födelse.

Esofagusatresi innebär att en del av matstrupen saknas och därmed inte går hela vägen från munnen till magsäcken. Den övre änden av matstrupen slutar oftast tvärt. Mat och saliv kan då inte komma ner i magsäcken och barnet kräks. Det som barnet sväljer kan hamna i luftvägarna.

Vid en speciell typ av esofagusatresi finns det en öppning mellan matstrupen och luftstrupen. Då kan maten och saliven i stället komma ner i luftvägarna.

Barnet kan få svårt att andas och hostattacker om hen får ner mat eller saliv i lungorna. Mat i lungorna kan också göra att barnet får lunginflammation.

Barnet opereras inom några dagar

Det nyfödda barnet opereras inom några dagar efter födseln. Kirurgen syr matstrupen så att strupen förbinder munnen till magsäcken. Kirurgen opererar också bort förbindelsen mellan luftvägarna och matstrupen, om en sådan finns.

Direkt efter operationen får barnet mat i en tunn slang ner i magen, en så kallad sond. Efter cirka en vecka röntgas matstrupen. Om röntgen visar att matstrupen har läkt kan barnet börja äta.

Barn som har opererats för esofagusatresi kan ha svårt att svälja ned mat, och kan behöva dricka mer för att skölja ned maten. Ibland kan brosket i luftvägarna vara mjukare. Det kan göra att barnet får skällande hosta och astmaliknande besvär. Detta brukar bli bättre när barnet blir äldre.

Under uppväxten undersöks barnet regelbundet enligt ett nationellt vårdprogram.

Läs mer om esofagusatresi och se illustrationer på Socialstyrelsens webbplats.

Till toppen av sidan