LÄS ANDRAS FRÅGOR

Kan gonorré ge besvär från svalget?

Fråga

Jag undrar om symtom på gonorré kan visa sig enbart i svalget? Jag har haft ont när jag sväljer i några dagar och jag har börjat inbilla mig att det kan vara gonorré. Jag har inga symtom i underlivet alls.

Svar

Ja, det stämmer att gonorré kan ge symtom i svalget. Men gonorré är en ganska ovanlig sjukdom i Sverige. Däremot är halsont på grund av virus och bakterier mycket vanligt.

Gonorré i halsen kan du få av att ha oskyddat munsex med någon som har gonorré. Det finns anledning att du testar dig om du haft oskyddat sex. I första hand kan du kontakta en STI- eller STD-mottagning, de är specialiserade på sexuellt överförbara sjukdomar. De kan kallas olika saker på olika ställen i landet, till exempel mottagning för sex- och samlevnad, Sesam, könsmottagning, venereologmottagning eller infektionsmottagning. Du kan kontakta en ungdomsmottagning för att testa dig, om du är ung. Du kan även kontakta en vårdcentral eller kvinnoklinik om det är långt till närmaste mottagning.

Jag tycker du kan avvakta några dagar och se om symtomen går över, om du inte haft oskyddat munsex. Har du feber eller andra symtom så bör du kontakta vårdcentralen, eller ringa 1177 för att få mer råd. 

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan