Läs andras frågor

Hur går en diskografi till?

Fråga

Hur går en diskografi till?

Svar

Diskografi är en röntgenundersökning som används för att kunna se diskarna i ryggraden. Diskarna som även kallas mellankotskivor finns mellan kotorna i ryggen och består av en ring av broskvävnad med en mjuk kärna. Diskarna dämpar stötar och gör att du kan böja ryggen. 

Du kan bli undersökt med diskografi för att ta reda på från vilken disk ryggsmärtan kommer om du har haft ont i ryggen länge. Diskografi brukar även användas för att bedöma om du behöver opereras när andra undersökningsmetoder inte har gett ett klart svar på varifrån smärtan kommer.

Så går undersökningen till

Du får ligga på sidan på en brits som delvis omges av en röntgenkamera. Huden på ryggen tvättas noga och området runt ryggraden kläs in med sterila dukar. Du får sprutor med lokalbedövning i huden och i vävnaden intill disken. Du kan få lokalbedövning på flera ställen om det är flera diskar som ska undersökas.

När vävnaden är bedövad sticker läkaren in en nål fram till själva disken. Genom den nålen förs sedan en tunnare nål in till centrum av disken. Det kan ibland kännas obehagligt.

Sedan får du en vätska som kallas kontrastmedel insprutad genom den tunna nålen. Medlet gör att det som ska undersökas syns tydligt på röntgenbilderna. Det kan ibland kännas som ett tryck eller kännas obehagligt på samma sätt som tidigare. Det kan också göra ont på ett sätt som du inte har upplevt tidigare. Beroende på hur du reagerar på insprutningen av kontrastmedlet kan läkaren göra olika bedömningar, bland annat vad du behöver för behandling.

Efter sprutan med kontrastmedel tar läkaren röntgenbilder. Därefter tas nålarna bort och undersökningen är över. Hela undersökningen tar högst en timme och det är vanligt att känna sig öm efter nålsticken några dagar efteråt.

Läs också gärna texterna på 1177.se om diskbråck och ont i ryggen.

Till toppen av sidan