LÄS ANDRAS FRÅGOR

Hur går en diskografi till?

Fråga

Hur går en diskografi till?

Den person som jag frågar åt har diskbråck med förträngningar av ryggmärgen och oroar sig över vad undersökningen innebär.

Svar

Vid en diskografi undersöks diskarna i ryggraden. Diskar finns mellan kotorna i ryggen. Diskarna består av en ring av broskvävnad med en geléaktig kärna. De är stötdämpande och underlättar ryggradens rörelser. 

Vanligtvis görs en diskografi för att ta reda på från vilken disk ryggsmärtan kommer. Det kan också finnas andra orsaker till att utföra undersökningen inför en eventuell operation.

Diskografi utförs sterilt. Den som undersöks får ligga på sidan på en brits som delvis omges av en röntgenkamera. Huden på ryggen tvättas noga, och området runt ryggraden kläs in med sterila dukar. Undersökaren har sterila handskar. Därefter får du lokalbedövning i huden och i vävnaden in till disken. Du kan få lokalbedövningssprutor på flera ställen om det är flera diskar som ska undersökas.

När vävnaden är ordentligt bedövad, sticker den som utför undersökningen in en något grövre nål fram till själva disken. Genom den sticks sedan en tunn nål till centrum av disken. Detta kan kännas något, men behöver inte göra det.

I den tunna nålen sprutas slutligen kontrastvätska. Detta behöver inte kännas alls men kan kännas som ett tryck, eller framkalla den ryggsmärta som du känner igen sen tidigare. Det kan också ge en tidigare okänd smärta. En anledning till att undersökningen görs är för att se hur du reagerar på kontrastinjektionerna i de olika diskarna.

Efter kontrastinjektionen tas röntgenbilder. Därefter tas nålarna bort och undersökningen är över. Hela undersökningen tar högst en timme. Du känner ofta ömhet efter nålsticken några dagar efter undersökningen.

Läs också gärna våra texter om diskbråck och ont i ryggen.

Katrin Hint, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan