Läs andras frågor

Jag är osäker på om jag är vaccinerad mot mässling. Hur kollar jag det?

Fråga

Jag är född i Sverige 1969 men är osäker på om jag fått vaccination mot mässling. Hur kan jag ta reda på det? Kan jag ta ett test? Är det farligt om jag vaccinerar mig även om jag redan haft mässling eller är vaccinerad mot den?

Svar

För att ta reda på vilka vaccinationer du fått, behöver du ha kvar vaccintionskortet du fick som barn. Du kan också be att få ut din journal från det stället där du blev vaccinerad.

Sjukvården testar inte personer för att se vilket skydd de har mot mässlingen. 

Du kan inte bli smittad av mässling om du har haft mässling, det kallas för att du är immun. Har du blivit vaccinerad mot mässlingen har du ett mycket gott skydd.

Men eftersom du är född i Sverige mellan 1960 och 1980 kan du behöva vaccinera dig eller komplettera ditt skydd mot mässling, om du inte har haft sjukdomen.

  • De som är födda före 1960 har i regel haft mässling som barn och är därmed immuna.
  • De som är födda på 60-talet har varierande immunitet, en del kan riskera att bli smittade av mässling.
  • De som är födda mellan 1970 – 1980 kan ha fått en dos vaccin som barn, men det varierar. Skyddseffekten efter en dos vaccin är bra, men inte fullgod så som efter två doser vaccin.

Du har antikroppar mot mässling om du är immun efter att ha vaccinerat dig eller om du har haft sjukdomen. Det går att kontrollera med ett blodprov, men det finns oftast ingen anledning att göra det. Är du osäker så ges vaccin. Det medför inga ökade risker för biverkningar att få vaccin även om du redan haft mässling eller är vaccinerad mot den. 

Får du inte tag i ditt vaccinationskort eller din journal tycker jag att du ska rådgöra med personalen på en vårdcentral eller vaccinationsmottagning, eftersom du är osäker på om du har skydd. Där kan du också få vaccin mot mässling, om det behövs.

Henrik Mellström, sjuksköterska

Till toppen av sidan