Läs andras frågor

Varför saknar min son en framtand?

Fråga

Min son saknar den ena framtanden. Han är tolv år. Enligt tandläkaren kommer det inte någon permanent tand efter mjölktanden. Vad gör vi nu?

Svar

Du och din son ska få besked om hur tandvården planerar framåt. Hur har de tänkt kompensera frånvaron av den permanenta framtanden?

Får ni inga klara besked av hans tandläkare så ska du be om ett samtal med den tandregleringsspecialist som har hand om klinikens tandreglering.

Att tänder saknas i den permanenta tanduppsättningen förekommer. Det kan vara så att din son helt saknar anlag för en eller flera tänder.

När en vuxen person saknar en tand går det att fylla igen ”luckan” med en konstgjord tand i form av ett implantat eller en så kallad bro. Hos en tolvåring görs oftast ingen sådan permanent behandling eftersom käkarna fortfarande växer och förändras, likaså tänderna och deras ställning. Dock kan luckan fyllas tillfälligt tills allt är färdigväxt.

Ibland sitter mjölktanden kvar. Det kan den göra eftersom ingen permanent tand kommer underifrån som får mjölktanden att lossna. Tandläkaren kan då om det är estetiskt möjligt och med ert samtycke, välja att låta mjölktanden sitta kvar. Mjölktanden får då sitta kvar tills det är möjligt att ersätta den med exempelvis ett implantat.

Efter en undersökning hos en tandregleringsspecialist, kan du få reda på vilken behandling som passar bäst för din son i det här läget.

MajLis Morhed Hultvall, tandläkare

Till toppen av sidan