VÄVNADSPROV OCH CELLPROV

Knäpunktion

En knäpunktion innebär att en läkare för in en nål i knäleden för att undersöka eller behandla besvär i ett knä.

Ledvätskan fungerar bland annat som smörjmedel för leden. Om du har ett svullet knä eller om du har varit med om en olycka kan ledvätskan undersökas för att se om det finns tecken på en allvarligare skada eller en infektion. Vid en knäpunktion är det vanligt att läkaren med hjälp av en spruta suger ut ledvätska ur knät.

Du kan också få läkemedel insprutat direkt in i knät. Det vanligaste är då att få kortison mot inflammation i leden, till exempel vid ledgångsreumatism.

Förberedelser

Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt innan punktionen.

Hur går punktionen till?

Först får du sitta eller ligga ner. När läkaren sedan undersökt knät genom att titta och känna på det, tvättas huden med desinfektionsmedel. Du kan få bedövning innan punktionen om du vill. Läkaren sticker sedan in sprutan från sidan av knät. Det kan göra ont när nålen går igenom huden och om läkaren suger ut ledvätska kan det kännas obehagligt.

Om du ska få läkemedel sprutar läkaren sedan in det genom samma nål. Det gör inte ont.

Punktionen brukar ta högst fem minuter.

Hur mår du efteråt?

Efter punktionen kan det svida en liten stund av nålsticket. Det är inte farligt att belasta benet efteråt, men du bör ta det lite lugnt och inte bada dygnet efter undersökningen.

Punktionen kan lindra om du har varit mycket svullen i knät. Det beror på att trycket i leden minskar.

Var knät svullet innan punktionen är det bra att linda det med en elastisk binda för att minska risken för att svullnaden kommer tillbaka.

Till toppen av sidan