Hjälp oss att bli bättre!

Delta gärna i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att göra och svaren är anonyma.

Du hittar undersökningen här.
Undersökning & behandling

Behandlingar vid psykiska sjukdomar och besvär

Både läkemedel och psykoterapi kan vara en del av behandlingen vid psykiska sjukdomar och besvär. Läs mer om vilka olika typer av behandlingar som finns.

Innehåll - Behandlingar vid psykiska sjukdomar och besvär

Visa innehåll som:
  • Behandling och stöd vid alkoholproblem

    Du som vill dricka mindre har många olika möjligheter att få hjälp. Du kan få hjälp med läkemedel eller med psykologisk behandling. Båda anses vara lika effektiva, men passar olika bra för olika personer. Behandlingar kan också kombineras. En del får bra stöd i självhjälpsgrupper.

  • Här kan du få hjälp mot alkoholproblem

    Det går att komma till rätta med alkoholproblem. Det finns många olika möjligheter för dig som vill dricka mindre. Enligt patientlagen har du rätt att söka vård var du vill i Sverige. Alla som arbetar inom vården har tystnadsplikt.

  • Läkemedel vid alkoholberoende

    När du vill ändra dina alkoholvanor finns det olika läkemedel som kan göra det lättare. Läkemedlen kan göra så att du mår dåligt av att dricka, att suget efter alkohol minskar eller att alkoholruset blir mindre positivt.

  • ECT - elbehandling

    Elbehandling kan hjälpa vid vissa psykiska sjukdomar. Behandlingen innebär att hjärnan får svaga pulser av elektrisk ström under några sekunder. Elbehandling ger stark och snabb effekt vid svåra symtom på depression. Det kan även vara ett alternativ för dig som inte har blivit hjälpt av annan antidepressiv behandling.

  • Magnetstimulering – rTMS

    Magnetstimulering är en behandling som kan hjälpa vid en depression.

  • Läkemedel vid depression

    Om du har fått en depression kan du behöva behandling med antidepressiva läkemedel. Det finns olika typer av antidepressiva läkemedel. De fungerar genom att påverka kroppens signalsubstanser, till exempel serotonin.

  • Läkemedel vid schizofreni och andra psykossjukdomar

    Behandling vid schizofreni och andra psykossjukdomar består bland annat av antipsykotiska läkemedel, ångestdämpande läkemedel och läkemedel mot sömnsvårigheter. Syftet med behandlingen är att lindra symtomen, och samtidigt minska risken för nya psykoser.

  • Läkemedel vid sömnsvårigheter

    Du som har sömnsvårigheter kan behöva få behandling för detta. Ibland kan du få behandling med läkemedel om inget annat har fungerat. Läkemedel mot sömnsvårigheter ska bara användas under korta perioder och i så låg dos som möjligt.

  • Psykoterapi och psykologisk behandling

    Psykoterapi eller annan psykologisk behandling innebär ofta samtalsbehandling, antingen ensam eller ihop med andra. Ibland kan du få terapi som internetbehandling.

  • Bildterapi – ett uttryck bortom orden

    Vi tänker, minns och drömmer i bilder. När vi lyfter fram otydliga och dolda bilder inuti oss händer något. Det kan göra att vi känner oss lugnare och stabilare, säger Christina Blomdahl, som är arbetsterapeut och bildterapeut.

  • Musikterapi ger tillgång till ett eget språk

    Musikterapi är när musik används i behandlande syfte och som en hjälp att förmedla känslor och hitta nya uttrycksmöjligheter.

  • Biblioterapi utnyttjar litteraturens läkande kraft

    Läsande tycks främja det psykiska välbefinnandet och snabba på ett tillfrisknande.

  • Dans för hälsa

    Tonårstjejer med återkommande psykosomatiska besvär, kan förbättra sin hälsa genom att regelbundet delta i kravlös dans.

  • Lär dig att tycka om din kropp

    Det är ett aktivt arbete att träna hjärnan att se på sin kropp som en tillgång. Det går att lära sig att titta på sin kropp som fantastiska funktioner, fylld av innehåll.

  • Konst kan ge hopp vid psykisk ohälsa

    Målet med ateljén är att med hjälp av konst skapa mening och sammanhang för patienterna.

  • KBT, kognitiv beteendeterapi

    KBT är en mycket vanlig terapiform. Behandlingen utgår från att en persons tankar, beteenden och känslor hänger samman och går att påverka och förändra. I KBT lär du dig om hur tankar och beteenden fungerar och hur du kan förändra dem.

  • Behandling och stöd vid beroende av opioider

    Behandling vid beroende av opioider består bland annat av läkemedelsbehandling, samtal och utbildning om psykiska besvär.

  • Fysioterapi vid psykiska besvär

    Du som har psykiska besvär kan må bättre med fysioterapi. Då kan du få hjälp med dina besvär, ofta med hjälp av rörelse och träning i olika former. Du kan också få hjälp med att förändra dina levnadsvanor.

  • Självvald inläggning vid psykiska besvär

    Självvald inläggning innebär att du får vara några dagar på en psykiatrisk avdelning för att få extra stöd när du mår psykiskt dåligt.

Mer på 1177

Patientföreningar och närståendeföreningar inom psykisk hälsa och beroende

Här finns en lista över föreningar och organisationer som erbjuder olika form av stöd inom psykisk hälsa och beroende. Det spelar ingen roll var du bor i landet. Du behöver inte heller vara medlem för att ta kontakt.

Till toppen av sidan