Personliga berättelser

Reportage: Migrän, Paulinas berättelse

Innehållet gäller Västra Götaland

Migrän kan kännas handikappande. 47-åriga Paulina vill dock inte fastna i en sjukroll. – Jag tror att det är viktigt att ha fritidsintressen utanför hemmet. Själv sjunger jag i ett jazzband. Jag kan ha haft migrän och sedan gått till en spelning. När jag kommer hem är jag en ny människa. Det är som själavård!

 

Paulina fick sin migrän i samband med mens. Då var hon 17 år och skulle börja gymnasiet. Diagnosen fick hon snabbt av sin mamma och storebror som båda hade sjukdomen. Migrän kan vara ärftlig. Paulinas erfarenhet är att vissa människor är särskilt mottagliga för att få migrän.
– Det är ofta duktiga människor med höga krav på sig själva, som drabbas av migrän, säger hon

Kan bli energisk innan anfall

När Paulina får att anfall kan det pågå från 4 till 72 timmar. Vissa perioder hennes liv har varit så jobbiga att hon lagts in på sjukhus i en till två veckor. Sjukhusvistelsen har inneburit en chans att stressa ned, slippa ansvar och bara få vara. Då har också migränanfallen minskat.

 Paulina har lärt sig tolka sina tidiga tecken på migrän. 
– Innan ett anfall kan jag få världens energi eller känna mig jättesömnig, säger hon.
Inget migränanfall är likt det andra men ofta känner Paulina ett kraftigt smärtsamt bultande bakom ögat. Värken kan sedan vandra mellan olika halvor av huvudet, av och an, av och an. 

Blev bättre under graviditeten

Utlösande faktorer kan vara väderomslag, hormoner, alkohol, svängningar i blodsockernivåerna, kraftig ansträngning, psykisk påfrestning, varma bad, för lite eller för mycket sömn och viss slags mat som till exempel citrusfrukter, choklad och dessertostar.

Migrän kan utlösas av ändringar i hormonbalansen. När Paulina blev gravid undrade hon därför hur det skulle bli.
– En del får sin migrän i samband med sin graviditet men jag har aldrig mått så bra. Två veckor efter att min dotter hade fötts var dock migränen tillbaka, tillägger Paulina.

Kunskapen om migrän ökar

Paulina anser att hon har mött mycket intolerans. Vissa människor har tyckt att det räcker med en Treo och sedan komma igen.
– Migrän är en sjukdom som inte syns. Det är ett dolt handikapp. När till exempel ens arbetskamrater inte ser att du är sjuk så får du heller ingen förståelse, säger hon.

Idag ser hon att både allmänheten och sjukvården är mer pålästa om migrän och förståelsen har ökat väsentligt.

Lätt att hamna i en ond cirkel

Paulina har haft en svår form av migrän. Den har bland annat fört med sig psykiska besvär.
– Jag har känt mig så totalmisslyckad och undrat varför just jag har drabbats. Det har gjort att jag fått depression. Sedan kan det bli en ond cirkel som är svår att ta sig ur. Man blir deprimerad av att ha många migränanfall och är man deprimerad får man lättare migränanfall, förklarar Paulina.

Vill se alla möjligheter

Paulina har jobbat halvtid sedan 1994 och är förtidspensionerad sedan 2008. Migränanfallen har under tiden inte minskat. Tvärtom. Trots förebyggande medicin har hon anfall 2-3 dagar i veckan. Hon får tänka sig noga för så att hon inte gör något som kan utlösa ett migränanfall. Men Paulina ser också möjligheter:
– Jag kan ta mig ut i naturen när som helst på dagen och att få komma ut med mina gångstavar är en sådan befrielse. Jag har dessutom tillgång till bil. Mina barn och barnbarn bor i närheten och jag har en väldigt stor förståelse hos mina vänner och min familj, summerar Paulina.

Råd till andra

Paulina försöker tackla sin sjukdom på olika sätt.
– Avslappning är jätteviktigt. Jag håller på med autogen träning men det tog tre månader innan jag lärde mig den.
Autogen träning är en metod för avspänning och självhypnos. Den används för att påverka olika stresstillstånd, spänningar, oro och psykosomatiska problem.
Paulina får också stödsamtal och de har hjälpt henne mycket att samla kraft.

Paulina har haft bra stöd av att gå med i en patientförening.
– Där träffar du jämlikar och det är oerhört viktigt. Du får råd, tips och framförallt förståelse. Där kan du prata öppet om din sjukdom och det behövs för det har varit så mycket hysch-hysch kring migrän. Det beror kanske på att det i viss mån är en kvinnosjukdom med låg status, misstänker Paulina. 

Stort mörkertal

Paulina menar att många migränpatienter klarar sig med självmedicinering. Därför är det oklart hur stort lidande migrän orsakar.
– Jag tycker att man ska söka hjälp, vara öppen istället för att bära lidandet inom sig, utan att för den skull bli en gnällspik. Det är viktigt att våga tala om att man har migrän och inte sätta upp en mask. Förståelsen är större än vad man tror.


FOTNOT: Paulina heter i verkligheten någonting annat.

Till toppen av sidan