HÅRBOTTEN OCH HÅRSÄCKAR

Ringorm och hårbottensvamp

Vissa svamparter kan orsaka infektioner på kroppen och hårbotten. Symtomen är utslag och klåda på huden och fjällande fläckar i hårbotten. Infektionen sprids genom kroppskontakt med husdjur eller människa. Infektionen är ovanlig, men ibland kan epidemier uppkomma på till exempel förskolor.

Svampinfektion på kroppen och i hårbotten

Ringorm på bröstet.
Ringorm på en hand.
Ringorm i hårbotten.

Denna typ av svampinfektioner kallas tinea, som betyder hudsvamp. Infektionerna har ytterligare en benämning som talar om var på kroppen de finns, till exempel på kroppen eller i hårbotten. 

Tinea corporis – ringorm

Corporis betyder kropp.

Svampinfektioner på kroppen kallas ringorm, eller revorm. Sjukdomen förekommer oftast på armarna, benen, bröstet och i ansiktet.

Ringorm kan smitta från husdjur, som katt, marsvin och kanin. Oftast har även det smittade husdjuret symtom som klåda och hårlösa fläckar.

Smittan kan även spridas från människa till människa.

Tinea capitis – hårbottensvamp

Capitis betyder huvud.

Svamp i hårbotten förekommer oftast hos barn. Det kan bero på att den ökade talgproduktionen hos vuxna hämmar svampens tillväxt.

Infektionen kan också förekomma hos personer som har nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller medicinering.

Vissa svampar som ger infektion i hårbotten är vanligare i andra länder än i Sverige. Många som har svamp i hårbotten har blivit smittade i tropiska länder.

Symtom

Det vanligaste symtomet på ringorm är små röda och kliande utslag. På en mörk hud syns oftast inte det röda. Utslagen är runda eller ovala och någon millimeter till flera centimeter i storlek. Ytan är ofta fjällande eller småknottrig. När utslagen blir större kan de börja läka i mitten och får då sin typiska ringform. Huden inuti ringen kan se normal ut. Kanten på ringen är lite upphöjd och kan fjälla, den är röd på ljus hud och gråvit på mörk hud.

Det typiska tecknet på svamp i hårbotten är en eller flera fjällande fläckar med korta avbrutna hårstrån.

Inkubationstid

Inkubationstiden, det vill säga den tid det tar från det att du har smittats tills sjukdomen visar sig, kan variera från några dagar upp till högst två veckor.

När ska jag söka vård?

Om du tror att du eller ditt barn har svampinfektion på kroppen eller i hårbotten ska du kontakta en vårdcentral. Alla som bor tillsammans ska undersöka sig så att alla kan få behandling samtidigt.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.  

Behandling

Infektionerna läker oftast inte av sig själv utan behöver behandlas med svampdödande läkemedel.

Vid ringorm används i första hand en kräm, men ibland behövs behandling med tabletter.

Hårbottensvamp behandlas med tabletter. Ibland används även kräm i hårbotten samtidigt med tabletterna. Det är viktigt att inte använda hårolja samtidigt med krämen, eftersom effekten då kan minska.

Ett infekterat djur kan behöva få behandling av veterinär.

Undvik smitta

När du eller ditt barn har ringorm och hårbottensvamp är det viktigt minska risken för att smitta andra. Du kan göra följande:

  • Tvätta till exempel sängkläder, filtar, handdukar, mössor och slöjor i minst 60 grader C.
  • Rengör hårborstar och kammar.

Hur kan jag förebygga?

Infektionerna är svåra att förebygga. Svampen är smittsam även innan du fått symtom. Men du kan minska risken att få ringorm genom att följa följande råd:

  • Titta efter ringorm på husdjuren. Infektionen ser ofta ut som en hudfläck där det saknas päls.
  • Undvika direktkontakt med någon som är smittad.
  • Dela inte kläder, handdukar, hårborstar eller andra personliga saker med andra.

Kan barn vara i förskolan eller skolan?

Smittrisken upphör snabbt efter behandlingsstart. Barn som påbörjat behandling kan gå förskola eller skola.

Till toppen av sidan