OPERATIONER AV KÖNSORGAN OCH URINVÄGAR

Operation av framfall

Innehållet gäller Västerbotten

Du kan bli opererad om du har framfall och får mycket besvär i form av knöl-, tyngd- eller skavningskänsla. Läkaren opererar det som buktar ned mot, eller ut genom slidmynningen. Framfallsoperation är ett av de vanligaste ingreppen på en kvinnoklinik.

Den här texten riktar sig till dig som ska göra eller har gjort en operation.

Du kan också läsa om symtom och undersökningar vid framfall.

Förberedelser

Inför operationen ska du som har passerat klimakteriet använda östrogen som du för in i slidan. Det är en slidtablett eller kräm som stärker slemhinnorna i underlivet och gör så att de läker bättre. Du behöver inget recept för att köpa den här typen av östrogen. Efter operationen ska du göra ett uppehåll på två veckor, sedan ska du fortsätta tills vidare.

Har du en framfallsring ska den tas ut cirka två veckor före operationen. Kan du inte ta ut den själv så får du hjälp på din gynmottagning eller kvinnoklinik.

Följande saker är bra att köpa hem innan operationen:

  • Smärtstillande tabletter som innehåller paracetamol och ibuprofen, om du tål det.
  • Bulkmedel. Det är medicin som gör avföringen mjukare så att det blir lättare att bajsa efter operationen.
  • Bindor som du kan använda om du får blödningar eller flytningar efter operationen.

För att såret efter operationen ska läka så bra som möjligt är det viktigt att du inte röker eller dricker alkohol åtta veckor före och åtta veckor efter operationen. Om du röker när det fattas beslut om operation så skickar läkaren en remiss till en tobaksavvänjare som erbjuder stöd för att du ska klara rökstoppet. Läs mer om vilken hjälp du kan få med rökstopp inför operation.

I din kallelse finns mer instruktioner om hur du förbereder dig inför operationen.

Operation

Det finns olika sorters framfall och olika sorters operationer. Hur operationen går till beror på vad det är som buktar ut. Syftet med operationen är att återställa det som buktar ut och på så sätt ta bort besvären. Det vanligaste är att operera genom slidan. Gynekologen skjuter tillbaka det som har fallit ned och drar sedan ihop och förstärker slidans väggar. Du får lokalbedövning eller ryggbedövning. En del som opereras blir sövda. Du och din läkare bestämmer tillsammans vilken bedövning du ska få. Du kan alltid få lugnade medicin och de flesta som opereras slumrar under operationen.

Operationen tar ungefär en halvtimme till en timme och en sjuksköterska sitter med dig hela tiden och ser till att du har det bra. Oftast töms din urinblåsa med hjälp av en kateter under operationen. Ibland får katetern sitta kvar några timmar efter operationen eller över natten. Du får stanna kvar några timmar efter operationen, men du kan oftast lämna sjukhuset samma dag.

Olika operationsmetoder

Främre operation

Vid främre framfall opererar läkaren i slidans främre vägg. Efter en främre operation så kan du få mer besvär med urinläckage. Det händer också att personer som har haft urinläckage innan operationen får mindre urinläckage efter operationen.

Bakre operation

Vid bakre framfall opererar läkaren i slidans bakvägg. Efter en bakre operation så kan du få besvär med samlagssmärtor. Under samlag så blir det mer nötning mot slidans bakvägg än mot framväggen. Det är därför samlagssmärtor är vanligare efter en bakre operation.

Uppbyggnad av mellangården

Operationen utförs när området mellan slidan och ändtarmens öppning behöver byggas upp och bli stadigare. Läkaren opererar i huden mellan slidan och ändtarmsöppningen. Det är vanligt att det gör ont att sitta några dagar efter operationen och att det stramar och spänner.

Förkortning av livmodertappen

Operationen utförs när livmodertappen blivit för lång. Läkaren opererar längst upp i slidan och ofta kan operationen göras vid samma tillfälle som annan framfallsoperation.

Att operera bort livmodern - hysterektomi

Läkaren tar bort livmodern genom slidan, ibland med hjälp av titthål på magen. Sedan försluts toppen på slidan. Att ta bort livmodern är en större operation och du får stanna på sjukhuset över natten. De flesta kan gå hem nästa dag, men vissa behöver stanna längre.

Läs mer om att operera bort livmodern

Så mår du efteråt

Hur du mår efter operationen beror på vilken operation du genomgått. Oavsett operationstyp så är det vanligt att ha ont och bli svullen i slidan, bäckenbotten och rumpan. Det ska bli bättre och bättre med tiden. Använd gärna smärtstillande tabletter, du kan till exempel kombinera läkemedel som innehåller paracetamol och ibuprofen. Stygnen försvinner av sig själv, det tar oftast mellan två och sex veckor. För en del känns det som att stygnen sticker och kliar. Det kan bero på att såret läker.

Du kan få smärtor från ryggen eller skinkan som strålar ut i benet efter operationen. Det är inte farligt och beror oftast på att nerver har blivit sträckta under operationen. Besvären går över, men det kan ta några veckor och ibland månader innan det känns helt bra.

En del som opereras får blodförtunnande sprutor efter operationen. Det minskar risken för att få blodpropp. Sprutorna tar du själv i underhudsfettet på låret eller på magen.

Flytningar med blod

De flesta får blodiga flytningar från slidan efter operationen. Så länge som de inte luktar illa och du mår bra i övrigt så är det helt okej. De blodiga flytningarna brukar gå över till vanliga flytningar efter ett tag. Använd inte tampong och undvik att bada de första fyra veckorna efter operationen medan såret läker. Fortsätter du att blöda när det har gått fyra veckor efter operationen ska du låta bli att bada tills blödningen har slutat.

Att kissa efter operation

Ibland är det svårt att kissa efter operationen, men det är ovanligt. Händer det dig så kan du behöva lära dig att tappa urinen själv med hjälp av en tappningskateter. Det brukar ofta gå att kissa som vanligt igen efter några dagar, ibland tar det längre tid. Kan du inte kissa efter operationen kan du få en kateter som får sitta kvar i några dagar.

Det är ganska vanligt att få urinvägsinfektion efter operationen. Det kan också svida i operationssåret när du kissar.

Att bajsa efter operation

Efter en framfallsoperation är det viktigt att undvika förstoppning. Fiberrik mat, vatten och bulkmedel gör avföringen mjukare, då blir det lättare att bajsa. Det kan vara lättare att bajsa om du sätter upp fötterna på en låg pall när du sitter på toaletten.

Sex efter operation

Du ska avstå från samlag och att föra in något i slidan under fyra veckor efter operationen. Du kan gärna vänta ännu längre. Annat sex, som smeksex eller munsex, kan du prova när det känns okej för dig. När du väl för upp något i slidan efter operationen så kan det kännas annorlunda, det kan strama och göra ont. Det är viktigt att du inte för upp något i slidan om det gör ont.

Motion och träning efter operation

Att promenera går bra direkt efter operationen. Känn efter vilken sträcka som är lagom för dig. Undvik tunga lyft, de första fyra veckorna ska du inte lyfta tyngre än fyra kilo.

Två veckor efter operationen ska du fortsätta med bäckenbottenträning. När du har fått kontroll på knipet så får du börja med lättare styrkeövningar där du använder din egen kroppsvikt. Undvik hopp. Om du provar en övning och bäckenbotten känns trött efteråt, avstå från den övningen i några veckor och fortsätt knipträna. Har du en smartphone så kan du ladda hem appen TÄT, där finns instruktioner för knipträning.

Sjukskrivning

Du som arbetar kommer att bli sjukskriven efter operationen. Hur länge beror på vilken operation du har gjort och vilken typ av arbete du har, men det är vanligt att vara sjukskriven mellan två och sex veckor.

Risker med operation

Det finns alltid risker med operationer, till exempel blödning och infektion. Det kan också bli skador på sådant i kroppen som ligger nära det som opereras, till exempel tarm, urinrör och urinblåsa. Sådana komplikationer är ovanliga vid operation av framfall.

När ska jag kontakta vården?

Kontakta din kvinnoklinik om du får något av de här besvären efter operationen:

  • Du har feber över 38 grader.
  • Din flytning luktar mycket illa.
  • Blödningen blir större, mer mensliknande.
  • Du får väldigt stark smärta i magen eller underlivet.
  • Du har svårt att kissa.

Kontaktuppgifter till kvinnoklinikerna i Västerbotten

Påverka och delta i din vård

Som patient har du enligt patientlagen möjlighet att påverka din vård.

Du kan söka vård på vilken hälsocentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du kan också be att få information utskriven så att du kan läsa den i lugn och ro. Om du inte talar svenska eller har en hörselnedsättning kan du ha rätt att få hjälp av en tolk.

Ditt samtycke är viktigt

När du har fått information om vilka alternativ och möjligheter till vård du har kan du ge ditt samtycke eller på något annat sätt uttrycka ett ja. Du kan välja att inte ge ditt samtycke till den vård du erbjuds. Du får också när som helst ta tillbaka ditt samtycke.

Till toppen av sidan