Näspolyper

  • Illustration som visar var i kroppen näspolyperna sitter.

    Om man har näspolyper sitter de oftast så långt in i näsan att man inte själv kan se dem.

    Mer information
    Illustration som visar hur näspolyperna ser ut och var de sitter.

    Näspolyper sitter ofta i den mellersta näsgången, som på bilden, men de kan även sitta på andra ställen i näshålan. Man kan få en eller flera polyper och de kan variera i storlek.

Allmänt

Näspolyper är rundade utväxter som man kan få i näsans slemhinna. De växer ner i näsgångarna från bihålorna i näsans övre delar och oftast sitter de så långt in att man inte kan se dem själv. Det är vanligt att man inte märker av att man har små polyper, eftersom de inte ger några symtom. Näspolyper är inte farliga men kan vara besvärliga eftersom de kan göra det svårt att andas genom näsan. Det kan också vara svårt att bli av med polyperna, men det finns effektiva sätt att lindra besvären.

Ofta är det oklart varför man får näspolyper men det kan bero på att man har haft en långvarig bakterie- eller svampinfektion i näsan eller bihålorna.

Om man är överkänslig mot ämnet acetylsalicylsyra som finns i vissa receptfria värktabletter, till exempel Aspirin och Treo, så är det vanligare att man får näspolyper. Det är också vanligare att man får näspolyper om man har astma. Astman blir ofta lindrigare om näspolyperna behandlas.

Näspolyper är inte detsamma som en så kallad adenoid eller körtel bakom näsan som sitter långt upp i halsen bakom näsan och som är vanlig hos barn. Adenoiden kallas ibland för "polyp bakom näsan" och därför kan begreppen ibland förväxlas.

Symtom

Näspolyper kan göra att man blir långvarigt täppt i näsan och efterhand blir även luktsinnet sämre. Man kan också bli snuvig. Symtomen kommer ofta långsamt, ibland över flera år. Ibland går det snabbare.

Behandling

Man brukar få behandling med nässprej, näspulver eller näsdroppar som innehåller kortison. Det gör att näspolyperna blir mindre. Det kan också kännas bättre om näsan sköljs med koksaltlösning.

Om man har mycket besvär och om behandling med kortison inte hjälper, kan polyperna opereras bort. Ofta får man också ta nässprej eller pulver med kortison i några veckor efter operationen så att polyperna inte kommer tillbaka.

När ska man söka vård?

Om man är mycket täppt i näsan och inte har blivit bättre efter någon månad kan man kontakta en vårdcentral. 

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2016-03-11
Skribent:

Göran Umefjord, läkare, specialist i allmänmedicin, Sundsvalls sjukhus.

Redaktör:

Jenny Andersson, 1177 Vårdguiden