Gör hemmet tryggare

Skriv ut (ca 2 sidor)

Det finns många enkla hjälpmedel som gör hemmet säkrare, till exempel halkskydd i badrum och under mattor. Med ett trygghetslarm får du snabbt hjälp om olyckan ändå skulle vara framme. Kommunens fixarservice kan bland annat hjälpa dig byta glödlampor eller sätta upp gardiner.

Skriv ut

Med enkla medel kan du göra ditt hem till en säkrare plats:

  • Lägg halkskydd under mattorna, eller ta bort dem helt. Det är lätt att snubbla och halka på lösa mattor.
  • Fäst alla lösa sladdar längs med väggarna.
  • Lägg halkskydd i trappor.
  • Ordna bra belysning och ha gärna en nattlampa tänd om du behöver gå upp på natten.
  • Lägg antihalkmatta i badkar/dusch och på badrumsgolvet.
  • Ha de saker du ofta använder nära till hands. Flytta till exempel om i köksskåpen så att du lättare når de redskap som du behöver.
  • Ha telefonen nära till hands.

Du kan via din husläkarmottagning få hjälpmedel till hemmet, exempelvis högre toalettsits, klossar till sängbenen, handtag vid badkaret eller en dyna som höjer stolsitsen.

Ta hjälp av kommunens fixare

Ta hjälp av kommunens fixare

Servicetjänster utan individuell behovsprövning, ofta kallad fixarservice, är en vaktmästartjänst som finns i många kommuner/stadsdelar. Namnet varierar men målet är detsamma – att minska risken för de äldre invånarna att ramla och skada sig vid vardagliga sysslor.

Fixarservice kan exempelvis hjälpa till att byta glödlampor, sätta upp gardiner, hämta och lämna saker på vinden samt flytta lättare möbler i hemmet. Däremot gör man inte hemtjänstens uppgifter och inte heller sådant som kräver yrkeskunnig personal som elektriker och rörmokare.

Läs mer om vilka tjänster som din kommun erbjuder.

Fäll ihop

Trygghetslarm

Trygghetslarm

Med ett trygghetslarm som kopplas via din telefon kan du enkelt komma i kontakt med hemtjänsten. Du får en larmknapp som du alltid kan bära med dig, exempelvis i form av ett armband. Larmet går till en central som kontaktar hemtjänsten. De skickar sedan snabbt personal till din bostad om du till exempel ramlat.

I vissa kommuner kostar trygghetslarm inget extra om du har hemtjänst, medan andra kommuner tar ut en kostnad varje månad.

Du kan ha trygghetslarm även om du inte har hemtjänst. Ansök om trygghetslarm hos din kommun.

Fäll ihop

Trygghetsringning

Trygghetsringning

I vissa kommuner finns så kallad trygghetsringning. Det fungerar så att du varje dag ringer till en telefonsvarare och säger ditt namn. Telefonsvararen avlyssnas dagligen vid en viss tidpunkt. Har du inte ringt då ringer någon från Trygghetsringningen upp dig. Om du inte svarar kontaktar Trygghetsringningen den närstående som du uppgivit som kontaktperson.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Publicerad:
2013-07-08
Skribent:

Linda Eriksson, 1177 Vårdguiden

Redaktör:

Malin Erlingsson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Gunilla Hjelm-Wahlberg, senior handläggare, Kommunförbundet Stockholms län