Syskon

Att bli fler i familjen kan kännas både roligt och lite främmande på samma gång. Hur ska vi kunna älska ett barn till lika mycket? Vem kommer den nya individen att bli och vilken roll kommer han eller hon att ta? Har vi tid och ekonomisk möjlighet att få ett barn till?

Det går nog inte att svara på alla frågor eller vänta med syskon tills man har funnit alla svar. Barn kan man planera för när man känner att det är lämpligt av flera skäl, men framför allt känslomässigt.

Glöm inte bort det äldre syskonet

När det nya barnet kommer hamnar ofta det äldre syskonet lite utanför. Detta kan leda till att föräldrar får problem med det äldre barnet vilket många föräldrar söker för på BVC. Det är lätt att det yngsta barnet får mycket uppmärksamhet. Folk strömmar till och vill beskåda underverket, vilket är helt naturligt, men det äldre syskonet kan ofta känna sig utanför eftersom han eller hon är van att stå i centrum.

Underlätta för det äldre syskonet genom att:

 • förbereda syskonet innan det nya barnet kommer genom att prata om hur det kommer att bli
 • tala om för det äldre syskonet att det är okej att bli ledsen och svartsjuk
 • se till att det får egna stunder med båda föräldrarna
 • försöka undvika att tala om att "du som är så stor" allt för ofta. Den stora vill också vara liten ibland.
 • försöka få det äldre syskonet att känna sig speciell genom att påminna att han eller hon faktiskt kom först och hade mamma och pappa för sig själv ett tag. 

Syskonbråk

Alla syskon bråkar någon gång. En del bråkar nästan jämt. Frågan är hur mycket eller ofta man som vuxen ska lägga sig i. Det är viktigt att låta barnen lära sig hantera sina egna konflikter. Så länge barnen är riktigt små behöver man däremot passa på dem lite mer. De har inte lärt sig att förstå sina egna krafter och förmågor och kan skada varandra. De har heller inte utvecklat sin empati, vilket är något man måste lära sig.

När barnen blir lite äldre kan man som vuxen släppa lite mer. Bråkar barnen kan du stå en bit ifrån och se hur det går och avbryta när det går för långt och när någon blir ledsen. Äldre syskon brukar ofta ha övertaget för att de är större och starkare. Då gäller det att stötta det yngre barnet och hjälpa det. Självklart får man inte alltid vara på det yngre barnets sida för då känner sig det äldre barnet åsidosatt. Det är ingen lätt uppgift att reda ut syskongräl. Du får pröva dig fram.

Så kan du hantera syskonbråk

Normalt småtjafs

Barnen löser det säkert bra själva.

Situationen förvärras

 1. Bekräfta deras ilska.
 2. Spegla båda barnens synpunkter så att de får höra dem från en utomstående.
 3. Beskriv problemet med respekt. Tala om att du tycker det är svårt att hitta en lösning som gör båda nöjda.
 4. Prata med barnen och fråga dem hur du kan hjälpa till.

Situationen verkar bli farlig

 1. Kolla om situationen är så allvarlig. Säg till exempel "Är det här låtsasbråk eller på riktigt?". Det är endast låtsasbråk om båda barnen säger det.
 2. Tala om för barnen att situationen verkar bli farlig och att de behöver sluta. Var tydlig med konsekvenserna, exempelvis att du behöver sära på dem om de inte slutar själva.
 3. Om barnen är på väg att skada varandra får du fysiskt skilja dem åt. Var tydlig med att det aldrig är okej att göra någon annan illa. Skapa en dialog med barnen. När allt lugnat ner sig blir det ofta möjligt för dem att be varandra om ursäkt och bli vänner igen. Konflikter uppstår alltid. Det väsentliga är att hjälpa barnen att reparera det som hänt.

Sök hjälp

Fråga gärna nära och kära om råd, men kom ihåg att det är du som känner dina barn bäst. Du kan också prata med barnens förskolelärare eller BVC-sjuksköterska som vid behov kan hänvisa till en psykolog.

BRIS har en vuxentelefon om barn, 077-150 50 50. Även Rädda Barnen har ett telefonnummer dit vuxna kan vända sig, 020-786 786.

Publicerad:
2013-11-06
Skribent:

Pernilla Hjort, webbredaktör, 1177 Vårdguiden

Redaktör:

Rebecka Persson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Anna Lundh, överläkare i barn- och ungdomspsykiatri, BUP