SKYDD MOT GRAVIDITET

P-piller

P-piller är ett preventivmedel i tablettform som du tar varje dag. De innehåller två olika hormoner, östrogen och gestagen, och kallas därför ibland för kombinerade p-piller. P-piller ger ett mycket säkert skydd mot att bli gravid om du tar dem som du ska.

Två kartor med p-piller. Fotografi.

Hur gör jag om jag vill börja med p-piller?

P-piller får du på recept. Boka en tid på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning, gynekologisk mottagning, Sesammottagning eller vårdcentral om du vill börja med p-piller.

Oftast är det en barnmorska du träffar, men det kan även vara en läkare. Vid besöket kommer du bland annat att få svara på frågor om din hälsa, din mens och om det finns någon i din familj som har haft en blodpropp. Den du träffar kommer att mäta ditt blodtryck. Ibland får du även väga dig och tala om hur lång du är.

Olika preventivmedel kostar olika mycket. I en del landsting och regioner är preventivmedel som skrivs ut på recept billigare eller gratis när du är under 26 år. Reglerna kan vara olika på olika platser i landet. Det kan därför vara bra att undersöka vad som gäller i just det landsting eller den region där du bor.

Hur använder jag p-piller?

Börja med dina p-piller med en gång, oavsett om du har mens eller inte. Det tar sju dagar innan du är skyddad mot graviditet. Om du börjar på mensens första dag är du däremot skyddad redan från den första dagen.

Du tar en tablett vid samma tid varje dag i minst tre veckor. Sedan gör du ett uppehåll eller äter sockerpiller i två till sju dagar. Hur många dagar du gör uppehåll beror på vilken sorts p-piller du använder. Under de dagar då du äter sockerpiller eller inte tar några piller alls får du vanligtvis mens. Du är skyddad mot att bli gravid även under de dagarna.

Om du börjar ta p-piller på mensens första dag är du skyddad redan från den första dagen.

Du får själv bestämma vilken tid på dygnet du vill ta dina p-piller. Det kan vara bra att ta dem i samband med att du gör andra återkommande saker, som till exempel borstar tänderna eller äter frukost. Vilken tid du än väljer, är det bra att ställa ett alarm den första tiden. Då minskar risken för att du ska glömma dina p-piller. Det finns även p-piller-appar att ladda ner till mobilen.

Så här gör du om du vill ha mens

Har du en karta med 21 tabletter gör du ett uppehåll i en vecka efter att du tagit alla tabletterna på kartan.

Har du en karta med 28 tabletter tar du sockerpiller under de sista dagarna på kartan. Hur många de är beror på vilka p-piller du äter.

Du får mens när du tar dina sockerpiller, eller har ditt planerade uppehåll. Mensen brukar ofta börja efter två till tre dagar efter att du åt ditt sista aktiva p-piller. Men mensen kan komma både tidigare eller senare än så. Det är också vanligt att mensen fortfarande pågår när det är dags att börja på en ny karta.

Vissa gånger kan det hända att mensen inte kommer alls, trots att du tar dina sockerpiller eller har ditt planerade uppehåll. Har du tagit dina p-piller som du ska och inte har varit magsjuk är det ingen fara. Med vissa sorters p-piller är det extra vanligt att mensen uteblir. Du kan läsa mer om det här i bipacksedeln som ligger i asken som du får dina p-piller i.

Så här gör du om du inte vill ha mens

Du kan strunta i att ta dina sockerpiller eller ditt planerade uppehåll om du inte vill ha mens varje månad. Då börjar du i stället på en ny karta direkt efter sista hormonpillret på kartan. Det kallas för att äta ihop kartor.

Om du får en blödning ändå, ska du ta dina sockerpiller eller ha ett vanligt uppehåll. Då blöder du klart. Sedan börjar du om på en ny p-pillerkarta. Därefter kan du fortsätta ta dina p-piller igen så länge du vill, eller tills du börjar blöda nästa gång.

För att det ska fungera så bra som möjligt är det bra att du har ätit dina p-piller som vanligt i två till tre månader innan du börjar äta ihop kartor. Du kan få mellanblödningar om du försöker skjuta på mensen genom att äta ihop flera kartor när du precis har börjat med p-piller.

Du kan flytta mensen med p-piller

Det går också bra att flytta på mensen någon enstaka gång även om du inte äter ihop flera kartor. Då börjar du på en ny karta direkt efter att den förra är slut. Om du tar sockerpiller hoppar du över dem och börjar direkt på en ny karta. Det innebär att du inte tar några sockerpiller förrän du vill ha mens.

Får du blödningar ändå brukar det bästa vara att göra ett uppehåll och därefter börja på en ny karta. Blödningarna brukar hålla i sig fram till att man gör ett uppehåll.

När passar p-piller?

P-piller passar bra om du kommer ihåg att ta en tablett vid ungefär samma tid varje dag. P-piller gör ofta att mensen minskar, blir mer regelbunden och att du får mindre mensvärk.

Du kan flytta på mensen med dina p-piller, till exempel om du ska åka bort.

När passar inte p-piller?

P-piller passar inte om du tycker att det är svårt att komma ihåg att ta en tablett varje dag.

Preventivmedel som innehåller hormonet östrogen kan öka risken lite för att få en blodpropp.

Du ska inte äta p-piller om du är kraftigt överviktig, har en förälder eller syskon som har fått en blodpropp eller om du själv har haft en blodpropp tidigare. Du får inte heller p-piller om du är över 35 år och röker. Fråga barnmorskan eller läkaren om råd i så fall. Då kan mellanpiller eller minipiller vara ett bättre alternativ för dig.

Använd inte p-piller under de första sex veckorna efter att du har fött barn. Under den tiden finns det en ökad risk för att få en blodpropp. Sex veckor efter förlossningen går det bra att använda p-piller. Det gäller oavsett om du ammar eller inte.

Vad gör jag om jag har glömt att ta ett p-piller?

Det finns en risk att du inte längre är skyddad mot att bli gravid om det går mer än 36 timmar mellan två tabletter.

Här kan du se hur du ska göra om du har glömt att ta ett p-piller. 

Vad gör jag om jag har kräkts eller haft diarré?

Det tar omkring fyra timmar för kroppen att hinna ta upp hormonet i p-pillret. Skyddet kan därför påverkas om du kräks eller har upprepade kraftiga diarréer innan det har gått fyra timmar efter att du tog pillret. Ta då ett nytt piller.  Det behöver du däremot inte göra om du bara är tillfälligt lös i magen.  

Den nya tabletten ska du ta från en annan karta, så att det inte fattas på den du använder för tillfället. Den kartan du lånar ett p-piller från kan du ha som reserv om du behöver ta en extra tablett någon annan gång. Du kan även klippa ur några tabletter från den kartan och till exempel ha i väskan ifall du sover borta och inte har med dig din vanliga karta.

Använd kondom om du har vaginala samlag under de kommande sju dagarna om du har varit magsjuk eller av någon annan anledning känner dig osäker på om du har fått i dig tabletterna som du ska.

Fråga personen som har skrivit ut dina p-piller om du känner dig osäker.

Hur slutar jag med p-piller?

Om du vill sluta med p-piller brukar det bästa vara att använda klart den karta som du håller på med och sedan inte börja med någon ny.

Du kan sluta mitt i en karta, men då kan du få lite oregelbundna blödningar den första tiden efteråt.

Det är viktigt att du börjar använda något annat skydd mot graviditet direkt om du inte vill bli gravid. Det finns en möjlighet att du blir gravid om du slutar mitt i en karta och har haft vaginalt samlag utan något annat skydd dagarna innan du slutade med dina p-piller. Det beror på att spermier kan stanna kvar i kroppen och befrukta ägg under flera dagar efter ett vaginalt samlag.

Det är olika hur snabbt mensen kommer igång efter att du har slutat med p-piller. En del får regelbunden mens direkt. För andra kan det ta flera månader. Det vanligaste är att mensen kommer tillbaka efter en till två månader.

Om du inte vill bli gravid behöver du använda något annat preventivmedel om du har vaginala samlag, även om mensen inte har kommit tillbaka. Ägglossningen sker ungefär 14 dagar innan mensen kommer. Det är då möjligheten att du blir gravid är som störst.

Hur fungerar p-piller?

P-piller gör att du inte får någon ägglossning. De påverkar också sekretet i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt, vilket gör det svårt för spermier att tränga in i livmodern. P-piller påverkar även slemhinnan inne i livmodern. De gör att slemhinnan blir tunn och därför kan den inte ta emot ett befruktat ägg.

Preventivmedel som innehåller hormoner påverkar kroppen

Alla preventivmedel som innehåller hormoner påverkar kroppen. Kroppen behöver ofta lite tid för att vänja sig och sedan brukar biverkningarna försvinna.  

Du kan få spända bröst, få småblödningar och må lite illa när du just har börjat med p-piller. En del får ont i huvudet, får finnar eller känner sig nedstämda.

Hormonerna i p-piller kan också göra att besvär med till exempel riklig mens, mensvärk och PMS minskar. En del sorters p-piller har även väldigt bra effekt mot finnar. P-piller minskar risken för äggstockscancer, cancer i livmodern och cancer i tjocktarmen.

Du kan byta till en annan typ av p-piller eller något annat skydd om du får besvär som inte har gått över efter tre månader.

Fråga om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och fråga om läkemedel – hur de fungerar, hur de ska användas och förvaras. Du kan även diskutera risker och biverkningar eller andra frågor kring användning av läkemedel.

Du kan ringa 0771-46 70 10 helgfria vardagar mellan 8.00 och 18.00.

Du kan alltid kontakta ett apotek om du har frågor om läkemedel. 

Till toppen av sidan