Skydd mot graviditet

Mellanpiller och minipiller

Mellanpiller och minipiller är ett preventivmedel i tablettform som du tar varje dag. De innehåller könshormonet gestagen. Mellanpiller och minipiller ger ett säkert skydd mot graviditet om du tar dem som du ska.

Vad är skillnaden mellan mellanpiller och minipiller?

Den största skillnaden mellan mellanpiller och minipiller är hur mycket hormon de innehåller. Mellanpiller innehåller mer hormon än minipiller.

Mellanpiller gör alltid att du inte får någon ägglossning. För en del personer gör minipiller att man inte får någon ägglossning.

Mellanpiller behöver du inte ta samma tid varje dag. Minipiller måste du ta samma tid varje dag.

Hur gör jag om jag vill börja med mellanpiller eller minipiller?

Mellanpiller och minipiller får du på recept. Boka en tid på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning, gynekologisk mottagning, Sesammottagning eller vårdcentral om du vill börja med mellanpiller eller minipiller.

Oftast är det en barnmorska du träffar, men det kan även vara en läkare. Vid besöket kommer du bland annat att få svara på frågor om din hälsa, din mens och om du har genetiska anlag för blodpropp. Den du träffar kommer att mäta ditt blodtryck. Ibland får du även väga dig och tala om hur lång du är.

Du behöver förnya receptet en gång per år.

Stockholms län

Vad kostar det?

Olika preventivmedel kostar olika mycket. Preventivmedel som skrivs ut på recept är billigare eller gratis i en del landsting och regioner för dig som är under 26 år. Det kan därför vara bra att undersöka vad som gäller i det landsting eller den region där du bor.

Hur använder jag mellanpiller och minipiller?

Hur du ska använda dina piller beror på vilken av de två sorterna du tar. Mellanpiller behöver du inte äta precis samma tid varje dag. Det får däremot inte gå mer än 36 timmar mellan pillren.

Minipiller ska du äta samma tid varje dag. Det får inte gå mer än 27 timmar mellan pillren.

Du får själv bestämma vilken tid på dygnet du vill ta dina minipiller. Det kan vara bra att ta dem samtidigt som du gör andra saker som du brukar göra vid samma tid varje dag, till exempel när du borstar tänderna eller äter frukost. Du kan ställa ett alarm den första tiden. Då minskar risken för att du ska glömma dina minipiller. Det finns även minipiller-appar att ladda ner till mobilen.

Börja ta dina piller med en gång, oavsett om du har mens eller inte. Det tar sju dagar innan du är skyddad mot graviditet. Du är skyddad redan från den första dagen om du börjar på mensens första dag. 

När passar mellanpiller och minipiller?

Mellanpiller och minipiller passar bra om du kommer ihåg att äta en tablett varje dag. Minipiller måste du äta samma tid varje dag.

Mellanpiller och minipiller passar också om du inte vill eller kan ta p-piller som innehåller östrogen. Det kan till exempel vara på grund av ärftlighet för att få en blodpropp, att du har fått högt blodtryck av p-piller eller om du har en övervikt.

Det går bra att använda mellanpiller och minipiller om du ammar.

När passar inte mellanpiller och minipiller?

Mellanpiller och minipiller passar inte om du tycker att det är svårt att komma ihåg att äta en tablett varje dag.

Det passar inte heller om du tycker att det är viktigt att ha regelbunden mens. Många som tar mellanpiller eller minipiller får oregelbunden mens eller ingen mens alls.

Mellanpiller och minipiller skyddar inte mot könssjukdomar.

Vad gör jag om jag har glömt att ta mitt piller?

Läs i bipacksedeln som ligger i asken tillsammans med dina piller. Där står det exakt vad som gäller för just din sort.

För de flesta mellanpiller och minipiller gäller att du ska ta ditt piller så fort du kommer på att du har glömt att ta det. Det innebär att det kan bli två piller på samma dag.

Det tar sju dagar innan du är skyddad mot graviditet igen efter att du har glömt ett piller för länge. Det gäller både mellanpiller och minipiller. Använd kondom som skydd om du har slidsamlag under de sju dagarna och inte vill få till en graviditet. 

Spermier kan överleva i livmodern och äggledarna i flera dagar. Ta därför ett akut-p-piller om du hade vaginalt samlag dygnet innan du missade att ta ditt piller.

Vad gör jag om jag har kräkts eller haft diarré?

Det tar omkring fyra timmar för kroppen att hinna ta upp hormonet i mellanpiller och minipiller. Skyddet kan därför påverkas om du kräks eller har upprepade kraftiga diarréer innan det har gått fyra timmar efter att du tog pillret. Ta då ett nytt piller. Du behöver inte ta ett nytt piller om du bara är tillfälligt lös i magen.

Den nya tabletten ska du ta från en annan karta, så att det inte fattas på den du använder för tillfället. Den kartan du lånar ett piller från kan du ha som reserv om du behöver ta en extra tablett någon annan gång. Du kan även klippa ur några tabletter från den kartan och till exempel ha i väskan ifall du sover borta och inte har med dig din vanliga karta.

Använd kondom om du har samlag som kan leda till graviditet under de kommande sju dagarna om du har varit magsjuk eller av någon annan anledning känner dig osäker på om du har fått i dig tabletterna som du ska.

Fråga personen som har skrivit ut dina piller om du känner dig osäker.

Hur slutar jag med mellanpiller och minipiller?

Det är olika hur snabbt mensen kommer igång efter att du har slutat med mellanpiller och minipiller. En del får regelbunden mens direkt. För andra kan det ta flera månader. Det vanligaste är att mensen kommer tillbaka efter en till två månader. 

Använd något annat preventivmedel om du har slidsamlag och inte vill få till en graviditet. Skydda dig även om mensen inte har kommit tillbaka än. Ägglossningen sker ungefär 14 dagar innan mensen kommer. Det är då möjligheten är som störst att du får till en graviditet.

Hur fungerar mellanpiller och minipiller?

Mellanpiller och minipiller gör att sekretet i livmoderhalsen blir segt och tjockt så att spermierna får svårare att komma i livmodern. De påverkar även slemhinnan inne i livmodern. Slemhinnan blir tunn och kan därför inte ta emot ett befruktat ägg.

Mellanpiller gör också att du inte får någon ägglossning. 

Preventivmedel som innehåller hormoner påverkar kroppen

Alla preventivmedel som innehåller hormoner påverkar kroppen. Kroppen behöver ofta lite tid för att vänja sig, och sedan brukar biverkningarna försvinna.  

En del som använder minipiller får finnar, känner sig nedstämda eller får minskad sexlust, speciellt i början.

Det är vanligt med oregelbunden eller helt utebliven mens när du använder minipiller. Det beror på att minipiller och mellanpiller påverkar slemhinnan inne i livmodern.

Du ska byta till en annan sorts piller eller till en annan typ av preventivmedel om du fortfarande har jobbiga biverkningar som inte har gått över efter tre till fyra månader.

Fråga om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och fråga om läkemedel – hur de fungerar, hur de ska användas och förvaras. Du kan även diskutera risker och biverkningar eller andra frågor kring användning av läkemedel.

Du kan ringa 0771-46 70 10 helgfria vardagar mellan 8.00 och 18.00.

Du kan alltid kontakta ett apotek om du har frågor om läkemedel. 

Till toppen av sidan