Sexuell hälsa

Sexlust och kåthet

Sexuell upphetsning kan antingen starta i hjärnan av olika sinnesintryck, upplevelser och tankar. Den kan också starta i kroppen, genom vibrationer, beröring och smekningar.

Två personer som kysser och kramar varandra.

Det är mycket som är njutningsfullt och kan väcka sexlust. Olika händelser och situationer kan kännas på olika sätt. Något kan vara kittlande skönt, sprida ett välbehag, kännas sensuellt eller göra dig kåt.

Njutning behöver inte vara sexuell, men njutning och sexlust hänger ofta ihop. Något som du inte alls tänkt dig ska vara sexuellt kan bli det. Att till exempel röra vid varandras hår kan vara mysigt och skönt men kan också vara upphetsande

Du kan njuta av olika saker vid olika tillfällen och med olika personer.

Sexlusten varierar

De allra flesta föds med förmågan att känna lust och upphetsning. Hos en del upptar sex en stor del av livet, för andra är det inte lika viktigt. Under vissa perioder kan du tänka mer på sådant som har med sex att göra, ha lättare att tända och vara kåt ofta. Många upplever att det är så när man kommit in en bit i puberteten och tonåren. En del kan även minnas hur de kände sexlust redan som små barn.

En del tror att det kanske är något fel att tänka mycket på sex och vara kåt hela tiden. Men att sexlusten är väldigt stark i perioder är vanligt. Det är till exempel vanligt att känna sig extra sexuell om du är nyförälskad.

En del riktar sin sexlust mest mot sig själva, andra väldigt tydligt mot en annan person. Vissa kan tända på flera personer samtidigt. En del känner bara sexlust till personer de är kära i och andra kan känna sexlust utan att vara kär. Du har själv alltid rätt att bestämma över din sexualitet och hur du vill att den ska vara.

Sexlust kan göra så att du blir kåt

Sexuell lust kan leda till att du blir kåt. Det är samma sak som att bli sexuellt upphetsad. Då börjar hjärtat slå fortare. Blodflödet ökar i huden och underlivet och du känner dig varm. Pulsen ökar. Beroende på din hudfärg kan rodnader uppstå. Bröstvårtorna styvnar. Andningen blir snabbare, musklerna spänns och du kan börja svettas. Blir du mycket upphetsad kan du börja skaka lite. 

I blygdläpparna, klitoris, runt slidöppningen och i penisen finns svällkroppar som fylls med blod när du blir kåt. 

Både penis och slida kan få erektion

När svällkropparna i klitoris eller penisen blir hårda och reser sig, kallas det för erektion eller stånd. Slidan vidgas, blir djupare och fuktigare. Den ökade våtheten kallas lubrikation. 

Kroppen kan reagera av sig själv

Du kan också få erektion eller bli svullen och våt utan att vara upphetsad. Det händer till exempel när du sover och det kan ske flera gånger varje natt. Då slappnar kroppen av och svällkropparna i könsorganet fylls med blod på samma sätt som vid sexuell upphetsning.

Det kan också hända att du får stånd eller blir fuktigare i könet om du sitter på något som skakar – till exempel en cykelsadel på en grusväg eller på ett bussäte. Det som händer är att signaler går direkt till könsorganet utan att gå förbi hjärnan.

Att bli våt vid sexuellt övergrepp eller våldtäkt

Din kropp kan reagera som att du är upphetsad fast du inte är det. Till exempel kan penis bli hård och resa sig eller så kan du bli fuktig i slidan under ett sexuellt övergrepp eller en våldtäkt. En del blir torra och trånga när de är med om något obehagligt men andra kan börja lubricera när könsorganet blir utsatt för retning eller beröring. Det är en kroppslig reaktion som du inte kan styra över själv. Det betyder inte att du är med på det som sker.

Kåthet kan göra så att du får orgasm

När du njuter av att vara sexuellt upphetsad byggs det upp en spänning i kroppen. Om du fortsätter att stimuleras blir det skönare och skönare. Till slut kan du få en orgasm. Då ökar andningen och blodflödet ännu mer. Den sexuella upphetsningen når sin höjdpunkt i regelbundna sammandragningar av musklerna i och runt underlivet. Du kan få en stark lyckokänsla.

Hur länge sammandragningarna varar och hur lång tiden är mellan dem varierar. Alla upplever heller inte att de har sammandragningar. Orgasmen kan vara olika stark vid olika tillfällen.

Efter orgasmen kan kroppen återgå till ett avslappnat tillstånd och musklerna sluta vara spända. En del känner sig avslappnade, lugna och kanske lite sömniga, medan andra känner sig pigga och energiska. Vissa kan snart inpå en orgasm uppleva en ny orgasm, om de fortsätter att stimulera sig. Det kallas för multipla orgasmer. När personer som har en penis får utlösning försvinner oftast möjligheten att få multipla orgasmer.

Utlösning och orgasm är inte samma sak

Utlösning innebär att det kommer vätska från könet. Orgasmen är den sköna känslan. Vissa gånger kan du få bara utlösning och andra gånger kan du få bara orgasm. Men oftast kommer de samtidigt.

Utlösning om du har en penis

När personer som har en penis får utlösning drar musklerna ihop sig och hjälper till att stöta ut sädesvätska.

Från penisen kommer det ofta först en genomskinlig vätska ur urinröret som kallas försats. Försatsen fuktar ollonet och vidgar, smörjer och rengör urinröret. Försatsen kan också innehålla lite spermier.

Utlösning om du har en slida

Även personer som har en slida kan få utlösning i samband med att de får orgasm. Det kan komma små mängder av vätska från de körtlar som ligger i vävnaden kring urinröret. Vätskan kan komma under hela den sexuella upphetsningen.

 Det kan också spruta ut en vätskestråle ur urinröret. Vätskan är tunn, vit och smakar sött. Mängden varierar alltifrån några droppar till cirka en tesked. Det kallas ibland för squirt, fontänorgasm eller sprutorgasm.

Upptäck vad som fungerar för dig

Du ska göra det som känns bra för dig själv men inte så att det går emot vad någon annan vill. Det du gör ska inte kännas påtvingat eller jobbigt. Det är viktigt att känna att du själv kan vara med och bestämma över det som händer. Att berätta vad du vill eller lyssna på hur någon annan vill ha sex kan dessutom vara extra tändande och stärka den sexuella självkänslan.

Fantisera

Att fantisera kan vara ett sätt att njuta samtidigt som du tryggt och säkert styr vad som ska hända. Fantasier kan du plocka fram och njuta av när du vill. Att fantisera om något behöver inte betyda att du vill vara med om det på riktigt. Men en del kanske vill prova något i verkligheten.

Bristande sexlust och svårigheter att få erektion

Sex, kroppen och livet i övrigt hänger ihop. Att du inte har någon sexlust eller har svårt att genomföra en sexuell aktivitet kan vara en signal om att något inte står rätt till och att du behöver hjälp. Exempel på vad som kan påverka sexlusten och din fysiska förmåga till att ha sex:

  • Du dricker mycket alkohol. Alkohol kan ge skador på den del av nervsystemet som styr erektionen.
  • Du använder nikotin, till exempel genom att röka eller snusa. Nikotin drar ihop blodkärl och gör det svårt för blod att komma ut i könsorganens svällkroppar. Det gör att penis inte blir erigerad och att slidan inte blir fuktig.
  • Du känner dig stressad. Om du är trött, överarbetad eller har problem i ditt förhållande är sex kanske inte det du prioriterar först. Stress stör också de hormoner som styr sexlusten.
  • Något är inte är bra i dina relationer eller i skolan, familjen eller på arbetsplatsen. Kanske har du för mycket att göra eller är orolig över någonting?
  • Du har negativa tankar om dig själv, din kropp och känner att du inte duger. Då kan det vara svårt att förstå hur någon annan kan tända på en. 
  • Du har en sjukdom som påverkar sexlusten eller den fysiska sexuella förmågan.
  • Du tar läkemedel. Det kan göra att sexlusten minskar. Om du är osäker på hur ett läkemedel påverkar sexlusten kan du fråga läkaren som skrev ut det.

Det finns personer som inte alls har någon sexlust eller intresse av att ha sex. Att inte ha någon sexlust är ett av många sätt att vara, och ibland definierar man sig själv då som asexuell. Om du vill kalla dig för asexuell eller något annat eller ingenting alls bestämmer du alltid själv.

När och var ska jag söka vård

Om du känner dig orolig över din sexlust kan du få hjälp på en vårdcentral, ungdomsmottagning, elevhälsan eller en sex- och samlevnadsmottagning. 

Du kan kontakta de flesta mottagningar genom att logga in. 

Du kan också få hjälp från en förening som exempelvis en tjejjour, vissa mansmottagningar, RFSU eller RFSL.

Sex vid sjukdom, skada eller funktionsnedsättning

Många människor med sjukdom, skada eller funktionsnedsättning har skön sex, men ibland kan sexualiteten påverkas.

Det är viktigt att ta upp sexuella problemen med din läkare. Läkaren kan förklara varför problemet uppstått. Hen kan också ge praktiska råd. Många sexuella problem kan behandlas medicinskt.

Om du har nedsatt känsel finns det många bra sexhjälpmedel. Det finns kunskapscenter för personer med funktionsnedsättningar, arbetsterapeuter eller sjukgymnaster med särskild kunskap inom området. Du kan också få hjälp på en sex- och samlevnadsmottagning

Sexlust när man inte vill

Att känna sexuell lust brukar vara skönt, härligt, pirrigt eller spännande. Men ibland kan det vara jobbigt. Du kan till exempel märka att du tänder på sådant som du inte vill tända på. Lusten kan komma vid fel tillfällen, med fel personer, saker, tankar eller aktiviteter. Om du känner att det är ett problem kan det vara bra att prata med någon.

PrevenTell är en nationell hjälplinje som du kan kontakta om:

  • Du upplever att du har tappat kontrollen över din sexualitet,
  • Du känner oro för tankar och handlingar
  • Du är rädd att göra dig själv eller andra illa.

Det kan vara olika lätt att ändra ett oönskat sexuellt beteende, men det går att lära sig att kontrollera sexuella handlingar där de negativa konsekvenserna av beteendet kan bli stora, till exempel sexuella handlingar mot någon som inte samtycker. 

Mer på 1177.se

Skydd mot könssjukdomar

Kondom och femidom skyddar mot könssjukdomar. Använd kondom eller femidom om du har vaginala eller anala samlag med någon annan.

Skydd mot graviditet

Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. Kondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar.

Sex under graviditeten

Det är inte farligt att ha sex eller att onanera om graviditeten är normal.

Till toppen av sidan