Hur görs bedömningen?
På ditt första besök hos audionomen görs en hörselundersökning. Resultatet registreras i ett så kallat audiogram. Du får också berätta för audionomen om dina behov och önskemål och beskriva hur du tycker att din hörsel fungerar.
Din egen upplevelse är viktig
Det är dina egna upplevda hörselproblem som är grunden för bedömningen. För även om din hörselnedsättning inte är så stor kanske du själv tycker att den är besvärande.
Utgångspunkten är att du själv tycker att det är svårt att höra i olika situationer. Det kan till exempel vara när du pratar enskilt med någon eller när du lyssnar eller pratar i grupp. Det kan också vara så att du har svårt att höra ljudet från din tv.
Utredningen visar om du skulle bli hjälpt av hörapparater eller andra hörhjälpmedel. Det är en audionom som gör bedömningen. Du diskuterar med audionomen och tillsammans kommer ni kommer fram till vilket hjälpmedel som kan passa. Audionomen hjälper dig med råd och strategier för hur du kan höra så bra som möjligt.
Det kan också visa sig att du behöver annan behandling eller rehabilitering än hörapparater och hörhjälpmedel. I så fall hjälper audionomen dig vidare till andra delar inom hörselvården som kan hjälpa dig med det du behöver.
Tillsammans gör du och audionomen en vårdplan som sedan följs under hela rehabiliteringsperioden.
Olika landsting har olika regler
Det är olika regler i olika landsting och regioner för när du kan få en hörapparat eller något annat hörhjälpmedel.
I vissa landsting används något som kallas behovstrappa för att göra en bedömning av vilka behov du har.
I några landsting och regioner finns det fasta riktlinjer för hur stor din hörselnedsättning ska vara för att du ska kunna få hörapparat. Då används ett mått på din hörselnedsättning som kallas för tonmedelvärde. Ju högre värde, desto större är din hörselnedsättning. Om värdet är för lågt får du inget hjälpmedel. Då hör du alltså för bra. Då kan du få annat stöd av audionomen, till exempel olika strategier för hur du ska kunna höra och kommunicera så bra som möjligt.
Stockholms län
I Stockholms län tar din audionom hänsyn till hela din livssituation för att bedöma om du behöver hörhjälpmedel. Audionomen utgår också från ett så kallat tonmedelvärde. Det betyder att din hörsel på det bästa örat mäts på fyra olika frekvenser.
Det kan finnas behov av hörhjälpmedel även om tonmedelvärdet är lågt. Du kan till exempel behöva hörapparat även om du enbart har hörselnedsättning på ena örat. I sådana fall görs även en bedömning av Hörsel- och balanskliniken.
För att få stöd i sitt arbete använder sig audionomen av en så kallad behovstrappa.