Besvär i samband med amning

Såriga bröstvårtor vid amning

Du kan få sår på bröstvårtorna om barnet inte har ett tillräckligt stort tag om bröstvårtan. Det brukar göra ont. Du kan behöva söka vård om besvären inte går över. Du kan då få hjälp med amningen så att barnet får ett bättre tag.

Symtom

Det här är vanliga symtom:

  • Ena eller båda bröstvårtorna är såriga och det kan blöda.
  • Du kan få blåsor eller sprickor på bröstvårtorna.
  • Det gör ont när barnet suger.
  • Bröstvårtorna ser klämda eller sneda ut.

Det kan uppstå en infektion om det kommer in bakterier eller svamp i såren.

Vad kan jag göra själv?

Såriga bröstvårtor beror oftast på att barnet har ett för litet tag om bröstvårtan, eller ligger för långt ifrån bröstet. För att undvika sår behöver barnet därför ha ett stort tag om bröstet. Barnet bör också ligga vänd mot dig, tätt intill din kropp. Barnets haka ska ha kontakt med bröstet.

Innan du känner dig trygg med amningen kan du ha för vana att titta på hur bröstvårtan ser ut efter amningen. Ett tecken på att barnet har ett för litet tag kan vara att bröstvårtan ser klämd ut. Ser bröstvårtan sned ut kan det bero på att barnet har legat för långt åt ena hållet.

Några tips

Du kan prova följande om du har såriga bröstvårtor:

  • Tvätta händerna innan du ska amma. Det minskar risken för infektion i såret.
  • Smörj in bröstvårtorna med bröstmjölk före amningen.
  • Låt barnet börja suga på det bröst som gör minst ont. Barnet suger nämligen kraftigast i början av amningen.
  • Pröva en annan amningsställning.
  • Smörj in bröstvårtan med lite bröstmjölk även efter amningen och låt lufttorka.
  • Undvik att bröstvårtan skaver mot kläderna.

Det finns också speciella sårsalvor för bröstvårtorna som en del tycker lindrar besvären. Det är viktigt att tvätta händerna innan du smörjer in bröstvårtorna med salva.

Bröstvårtorna kan behöva vila

Ibland kan sår på bröstvårtorna blöda. Det är inte farligt om barnet får i sig blod, men hen kan må lite illa och avföringen kan bli svart. Du kan även se lite blod om barnet kräks upp mjölk.

Du kan behöva vila bröstvårtorna om de gör mycket ont. Ibland kan du behöva göra ett uppehåll med amningen för att bröstvårtorna ska kunna läka. Då kan du i stället handmjölka eller använda en bröstpump och ge barnet mjölk med sked, kopp eller mugg.

Tvätta med bröstmjölk eller koksaltlösning

Du ska inte tvätta brösten med tvål eller använda lotion om du har sår på bröstvårtorna. Du kan tvätta med bröstmjölk eller hålla såren rena med hjälp av koksaltlösning som finns att köpa på apotek.

Amningsnapp

Det finns så kallade amningsnappar som sätts på bröstvårtan och fungerar som ett skydd vid amning. Amningsnapp kan vara en hjälp tillfälligt när andra råd inte har fungerat. Innan du börjar med amningsnapp är det bra om du söker hjälp på BB eller BVC.

Ibland behövs smärtstillande läkemedel

Smärtstillande läkemedel kan hjälpa om du har mycket ont. Du kan ta läkemedel som innehåller ibuprofen eller paracetamol.

Läs mer om Läkemedel vid graviditet och amning.

När och var ska jag söka vård?

Du som behöver stöd och hjälp med amningen kan kontakta BVC eller en barnmorskemottagning. Du kan också kontakta en av de amningsmottagningar som finns på en del orter.

Den första veckan efter att barnet har fötts kan du också kontakta BB.

Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Ibland räcker det att du videosamtalar med en läkare eller barnmorska för att få hjälp.

Stockholms län

Kontakta din barnavårdcentral om du har problem med amningen.

Råd på andra språk

Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid genom att logga in

Råd på andra språk

Om du är folkbokförd i Stockholms län kan du få kostnadsfria råd på många olika språk. Nummer och telefontider hittar du här.

Det är viktigt att du kan förstå informationen

För att du ska kunna vara aktiv i din vård och ta beslut är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du kan också be att få informationen utskriven så att du kan läsa den i lugn och ro.

Du har rätt att få hjälp av en tolk om du inte talar svenska.

Du har också rätt att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Till toppen av sidan