Akutmottagningar på sjukhus

Skriv ut (ca 1 sida)

Sjukhusens akutmottagningar tar emot allvarliga akuta tillstånd, till exempel svår akut huvudvärk, bröstsmärtor, andningsbesvär, skallskador, medvetslöshet, benbrott, djupa sårskador och större blödningar.

Skriv ut

Alla patienter som kommer in till akutmottagningen prioriteras efter hur svårt sjuka de är. Det går därför inte att säga på förhand hur länge just du kommer att få vänta. Ibland kommer det in mycket svårt sjuka patienter som måste tas om hand omedelbart och då kan din väntetid förlängas. Patienter med livshotande sjukdomar och skador tas alltid om hand först. 

Om dina besvär inte behöver akutsjukhusets resurser kan du och barn över sex månader få hjälp på en närakut eller på en husläkarjour. I vissa situationer kan du också få besök av en jourläkare. Ring en sjuksköterska på telefonnummer 1177 så får du hjälp med vart du ska åka.

Akutmottagningar för vuxna

I Stockholms län finns följande sex akutmottagningar

Akutmottagningar för barn

Akutmottagningar för barn

I Stockholms län finns barnakuter på följande sjukhus:

  • Astrid Lindgrens Barnsjukhus vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna,
  • Astrid Lindgrens Barnsjukhus vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.
  • Sachsska barn- och ungdomssjukhuset vid Södersjukhuset

Vart ni ska åka beror bland annat på vad som hänt och hur gammalt barnet är - läs mer om detta här. Är du osäker, kan du alltid ringa och fråga på telefon 1177.

Fäll ihop

Vad kostar det att besöka en akut?

Vad kostar det att besöka en akut?

För vuxna från och med 18 år kostar besöket 400 kronor, för barn och unga kostar det 120 kronor. Avgiften ingår i högkostnadsskyddet.

Fäll ihop

Vid fara för liv - ring 112

Vid fara för liv - ring 112

Du ska ringa 112 i en nödsituation, det vill säga när någon är allvarligt sjuk eller svårt skadad och behöver omedelbar hjälp. Du kommer då till SOS Alarm där den som svarar ställer frågor till dig för att ta reda på vad som hänt och hur allvarlig situationen är.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 1 sida)
Senast uppdaterad:
2018-05-02
Skribent och redaktör:

Åsa Schöldéen, 1177 Vårdguiden