Kostnader och ersättningar

Högkostnadsskydd för öppenvård i Stockholms län

Innehållet gäller Stockholms län

I Stockholms län registreras dina avgifter elektroniskt. Du kan se ditt frikort när du loggar in på 1177.se, och hur stor summa du har kommit upp i. Du behöver inte heller ha med dig ditt frikort på dina vårdbesök inom regionen, eftersom vårdgivaren kan se det i sina system. Om du har uppnått summan för frikort visas det när du anmäler dig på mottagningen och du behöver inte betala för besöket.

Om du har varit på besök i vården och betalat 1400 kronor under en period på 12 månader så har du rätt till högkostnadsskyddet i öppenvården. När du kommit upp i 1400 kronor ska du få ett så kallat frikort.

Här kan du hitta frågor och svar om patientavgifter i Stockholms län

Tjänster på 1177.se

Om du undrar hur mycket du har kvar tills du får ett frikort kan du logga in här på 1177.se. I e-tjänsterna kan du se dina patientavgifter och frikortets giltighetstid.

Om du har frikort från Region Stockholm kan du också beställa ett frikort i papper. Det behöver du om du söker vård i en annan region eller hos vårdgivare inom Stockholms län som inte anslutit sig till e-frikortstjänsten än. Det går också att be din vårdgivare beställa ett frikort åt dig. Frikortet skickas hem till din folkbokföringsadress.

Du kan även logga in på 1177.se i din mobil och visa upp för vårdgivaren. Det är upp till vårdgivaren att avgöra hur de vill se ditt frikort.

Vårdgivare som inte har e-frikort

Om du har varit på besök i en annan region eller hos en vårdgivare inom Stockholms län som inte är ansluten till e-frikort än, så kan du be en ansluten vårdgivare att registrera dina kvitton, stämplar eller frikort i efterhand. Du måste då kunna visa upp detta för dem.

Du som tillfälligt söker vård inom Stockholms län får ett kvitto så att du kan registrera kostnaden när du kommer hem.

Om du har skyddad identitet

Du som har skyddad identitet eller som av annan anledning inte vill vara en del av e-frikortssystemet kan be kassapersonalen att stämpla dina besök i ett frikort och få det inplastat i papper. Då måste du själv hålla reda på handlingar, till exempel kvitton, som visar att du har rätt till frikort.

Mottagningar på sjukhusen och mottagningar som har avtal med Region Stockholm har egna patientkontor eller ekonomiavdelningar som du kan kontakta i dessa frågor. Här hittar du kontaktuppgifter till patientkontoren.

Hantering av personuppgifter

När du anmäler dig på din mottagning kan personalen se:

  • Hur mycket du har betalat hittills.
  • Hur länge ditt frikort gäller.
  • Frikortsnummer.

Alla uppgifter om ditt högkostnadsskydd behandlas i enlighet med Patientdatalagen. Det betyder bland annat att

  • bara behörig personal får se dina högkostnadsuppgifter och
  • att du har rätt till att säga nej till att vara med i den elektroniska hanteringen.

Uppgifterna som sparas elektroniskt är summan av dina patientavgifter och giltighetstiden på ditt frikort. Med ditt godkännande kan behörig personal också svara på frågor om vilka besök och belopp som gäller för högkostnadsskyddet.

Till toppen av sidan