Tre akutmottagningar för barn
Om ett barn hastigt blir allvarligt sjukt eller skadat ska barnet till en barnakutmottagning men kan i vissa fall även få hjälp på en närakut. De tre barnakuterna i Stockholms län hanterar olika typer av skador och sjukdomar. Var ditt barn får hjälp beror även på hur gammal hen är. Ring därför alltid 1177 för att få råd om vart ni ska åka.
Här ger vi en översiktlig bild, men vill du vara säker på att du åker rätt, ring alltid 1177.
Mindre sårskador som snabbt kan behöva sys och lättare skallskador
0-17 år: Åk i första hand till någon av följande närakuter, de har öppet 8-22 alla dagar.
Om närakuten har stängt tar Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Solna eller Sachsska barn- och ungdomssjukhuset vid Södersjukhuset emot barn till och med 14 år. Från och med 15 år är det till vuxenakuten ni ska åka.
Större sårskador, svåra skallskador och andra skador som kan behöva opereras
0-14 år: Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Solna
Åk till en vuxenakut om barnet är 15 år eller äldre.
Misstänkt benbrott och andra ortopediska skador
0-14 år: Om ditt barn INTE har en tydlig felställning är det någon av följande närakuter som är det första alternativet. De har öppet klockan 8-22. Ni kan även åka till Sachsska barn- och ungdomssjukhuset vid Södersjukhuset.
Är det en tydlig felställning ska ni åka till Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Solna. Vill du ha hjälp att avgöra vart ni ska åka, ring 1177 som har möjlighet till videobedömning.
15 år eller äldre: Åk till en närakut eller vuxenakut.
Allvarliga medicinska besvär som svåra infektioner, kramper, plötsliga magsmärtor, andningssvårigheter och svår huvudvärk
0-17 år:
- Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Solna (kan hänvisa till vuxenakut om barnet är över 15 år och kan behöva opereras)
- Sachsska barn- och ungdomssjukhuset vid Södersjukhuset,
- Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Huddinge
Är du osäker på vart du ska åka, ring telefon 1177
Vill du prata med en sjuksköterska och få råd om vård, ring nummer 1177.
För råd med tolk
Om du bor i Stockholms län kan du få kostnadsfria råd på många olika språk. Nummer och telefontider hittar du här.
Besök på barnakuten kostar 120 kronor
Du betalar vanligtvis ingenting för sjukvård för barn och ungdomar, men för ett besök på en barnakutmottagning betalar du en patientavgift på 120 kronor. Avgiften ingår i högkostnadsskyddet.
Är det fara för liv, ring 112
Du ska ringa 112 i en nödsituation, det vill säga när någon är allvarligt sjuk eller svårt skadad och behöver omedelbar hjälp. Du kommer då till SOS Alarm där den som svarar ställer frågor till dig för att ta reda på vad som hänt och hur allvarlig situationen är.
De sjukaste barnen tas omhand först
På en akutmottagning prioriteras alltid de svårast sjuka eller skadade barnen. Det innebär att kön inte bildas utifrån vem som var där först. Om det kommer in ett svårt sjukt barn efter er så får det gå före, eftersom akutmottagningens uppdrag är att rädda liv.