Vårdcentralen och vård i hemmet

Hembesök av en jourläkare

Innehållet gäller Stockholms län

Behöver du träffa en läkare, men har svårt att ta dig hemifrån kan du få besök av en jourläkare. Jourläkarna gör hembesök på kvällar, nätter och helger, när vårdcentralen har stängt. Det är sjuksköterskorna på telefonnummer 1177 som gör bedömningen om du kan få hjälp av en jourläkare.

En jourläkare är antingen en specialist i allmänmedicin eller akutsjukvård. Hen kan göra medicinska bedömningar och ge viss behandling hemma. Jourläkaren kan hjälpa till med ungefär samma sjukdomar och skador som du kan få hjälp med på en vårdcentral eller en närakut.

Det kan till exempel vara:

  • långvarig hosta och feber
  • urinvägsbesvär
  • yrsel
  • öronbesvär
  • hudutslag samt mindre skärskador som behöver sys.

Jourläkaren kan också hjälpa dig att komma till rätt vårdform, om du har behov av annan vård. 

Ring 1177 för att få hjälp av en jourläkare

När du ringer till 1177 för råd eller hänvisning mellan klockan 17-8 eller under helger och röda dagar, bedömer sjuksköterskan om du behöver komma i kontakt med en jourläkare. Ärendet lämnas därefter över till en läkare som avgör om du kan få hjälp genom ett hembesök eller genom ett telefonsamtal. 

Behöver du sjukvård dagtid ska du i första hand kontakta vårdcentralen eller en närakut.

Vem kan få hjälp?

Jourläkaren kan besöka personer i alla åldrar som bor eller vistas i hela Stockholms län. Det är det medicinska behovet som avgör hur snabbt du kan få hjälp av en jourläkare. I möjligaste mån försöker de att ta hänsyn till barnfamiljer, äldre och funktionshindrade.

Jourläkaren kommer att kontakta dig så att du vet när jourläkarbilen kommer hem till dig. 

Jourläkarbilen

Jourläkarbilen är vit och märkt med ”Jourläkare” i blå text. Läkaren arbetar i team med en undersköterska och har en nära samverkan med exempelvis ambulanssjukvården, polis, socialtjänst och kommuner. 

Vad kostar det?

Ett hembesök av en jourläkare kostar ingenting för dig som patient. 

Till toppen av sidan