Ge barnet ersättning eller tillskottsnäring när det är hungrigt
Barnet ska få äta när det verkar hungrigt. Det kan vara bra att tänka på att man behöver göra i ordning ersättningen eller tillskottsnäringen innan barnet matas och att det kan ta en stund.
Man kan i regel märka på barnet när det vill äta. Det kan till exempel, efter att ha sovit, börja röra på sig och böka lite. Sedan börjar det röra huvudet och munnen, för att slutligen börja suga på något, ofta sina fingrar.
Låt barnet äta så mycket det vill och när det vill. Precis som ammade barn kan en del barn behöva mer mat än andra, till exempel barn som väger mer eller rör sig mycket och därför behöver mer energi. Ökar barnet i vikt och följer sin tillväxtkurva får barnet tillräckligt mycket mat.
Barn ändrar sina matvanor
Alla barn är olika och kan ha varierande aptit från tillfälle till tillfälle, eller från dag till dag. Det är vanligt att barn ändrar sina mat- och sovvanor och det behöver inte innebära att man ska byta ersättning eller börja ge vanlig mat.
Det är helt naturligt att barnet får gaser under de första två månaderna. Man kan hjälpa barnet genom att hålla det lite upprätt efter matningen. Man kan också ta upp barnet och låta det ta en paus under matningen. Att lägga barnet över sin axel hjälper ofta barnet att rapa och släppa sig, så att luft som barnet har svalt kan komma ut. Det är vanligt att barnet blir trögare i magen när det börjar få ersättning än när det ammas. Det är normalt och brukar klinga av inom någon vecka eller två. Det är i sig inte en anledning att byta ersättning.
Till en början verkar inte barnet påverkas och störas så mycket av omgivningen när det ska äta, men när barnet blir större kan det störas om det är för mycket aktiviteter runt omkring.
Om barnet är täppt i näsan
När barn blir sjuka rubbas ofta de vanliga rutinerna. Om de till exempel blir förkylda och täppta i näsan kan det vara svårt att äta ur nappflaska. Då kan man ge koksaltlösning i näsan strax innan barnet ska äta. Om barnet är mycket täppt i näsan kan man under en kort period ge avsvällande näsdroppar innan det äter. Receptfri koksaltlösning och näsdroppar finns att köpa på apotek.
Matstunden mer än att ge näring
Barn har lika mycket behov av närhet och trygghet som av att få mat. Matstunden är därför också en stund att stärka relationen mellan barn och förälder eller vårdnadshavare och skapa närhet och trygghet. När man ger bröstmjölksersättning och tillskottsnäring behöver man tänka på att försöka efterlikna amningen så mycket som möjligt. Hud- och ögonkontakt, och småprat ger precis som amning upplevelse av närhet som om barnet ammas.
För att skapa så mycket närhet som möjligt under matningen kan man
- hålla barnet tätt intill sig
- använda kläder som är mjuka så att det är skönt för barnet
- ta av sig på överkroppen så att barnet får hudkontakt
- ha ögonkontakt med barnet
- småprata med barnet
- ta pauser i matningen, så att barnet ges tid att äta.
Att amma brukar ta upp emot 30 minuter men det är stor variation mellan barn och vid olika tillfällen. Det kan vara en vägledning när man ger ersättning med flaska.
Undvik att barnet håller flaskan och ligger eller sitter själv och äter, även om det är stort nog att äta själv.
Hur ger man bröstmjölksersättning och tillskottsnäring?
När man sitter eller ligger bekvämt och barnet är lugnt kan man börja mata. Här är några råd för att underlätta matningen:
- Sitt eller ligg bekvämt.
- Hålet i nappen ska vara i rätt storlek så att inte ersättningen eller tillskottsnäringen rinner för snabbt. När man håller flaskan upp och ner ska det knappt droppa ur den. När barnet blir större behöver man byta till en napp med ett större hål, så att det rinner snabbare.
- Lägg barnets kropp tätt intill din egen kropp. Lägg barnet horisontellt men tänk på att barnets huvud inte ska ligga lägre än resten av dess kropp.
- Vänta till barnet gapar innan det får flaskan. Tvinga inte barnet att ta flaskan, utan rör med nappen mot barnets mun och när barnet söker nappen och gapar, hjälp då till att föra in nappen.
- Man kan stimulera barnets sökreflex genom att röra vid kinden med nappen. Ofta vänder sig barnet mot flaskan.
- För att kunna suga på rätt sätt behöver barnets läppar vara utvikta så att de sluter sig om nappen.
- Vinkla flaskan så att nappen blir fylld med ersättning, annars kan barnet svälja luft.
- Skruva inte på locket så hårt att det bildas vakuum i flaskan, då får barnet inte i sig någon ersättning. Om man ser bubblor i nappen är det inget vakuum. Om det inte är några bubblor kan man röra nappen lite i sidan, då brukar vakuumet släppa och man kan se bubblor.
- Låt det ta tid. Mata inte för fort och gör pauser. Följ inte efter med nappflaskan om barnet vänder bort huvudet, utan låt barnet själv få söka flaskan för att fortsätta äta.
- Om barnet blir gnälligt kan man ta upp det. Det kan behöva rapa.
- Låt inte barnet äta själv. Det är viktigt både för närheten och för säkerheten att man sitter med barnet.
Det är oftast bäst om barnet får suga tills det själv släpper taget. Man ska helst inte dra ut nappen. Om man ändå vill få barnet att släppa taget om nappen, kan man försiktigt sätta in ett finger i barnets mungipa. Då kommer det in luft i barnets mun och greppet lossnar.
Barnet kan matas av olika personer, så länge det känner igen dessa och känner sig trygg med dem.
Ge inte barnet allt innehåll i flaskan om det inte vill ha det. Friska barn kan tidigt själva reglera hur mycket de behöver äta. Det är viktigt att inte ge för mycket, det kan till exempel leda till att barnet får ont i magen.
Om man ger ersättning i kopp ska man tänka på att det rinner snabbare ur koppen än ur en nappflaska och man kan behöva mata i långsam takt.
Det kan ta tid att få till matningen
Det kan ta tid innan flaskmatningen fungerar bra och man kan behöva ha tålamod. Om man misstänker att barnet inte får i sig tillräckligt med mat är det viktigt att få stöd och hjälp. Då bör man kontakta BVC.
Om man ammar och kompletterar med bröstmjölksersättning
Om barnet får ersättning som tillägg till amningen är det bra att först amma och sedan ge ersättning så att barnet suger ordentligt på bröstet och stimulerar mjölkproduktionen. Om man både ammar och ger ersättning kan det vara bra att tänka på att en del barn kan föredra att bli matade med flaska. En anledning kan vara att de kan äta snabbare då eftersom ersättningen ibland rinner snabbare ur flaskan än vad bröstmjölken rinner ur bröstet. Amning och flaskmatning innebär också olika sugtekniker.
Om man tillfälligt ger bröstmjölksersättning kan man ge ersättning i kopp, skedflaska eller i snipa, ett slags drickskål. Gör man ett uppehåll i amningen kan den komma av sig och det kan vara svårt att få igång den igen. Bröstmjölken sinar om inte barnet suger eller om man inte själv pumpar ur mjölk och stimulerar mjölkproduktionen. Om man vill fortsätta amma är det bra att amma fritt, det vill säga så fort barnet vill vilket kan vara varannan timme under en till två veckor, för att på så sätt öka bröstmjölkproduktionen.
Att ge bröstmjölksersättning eller tillskottsnäring till tvillingar
Innan man har lärt känna sina barn och fått bra rutiner kan det kännas svårt att hinna med att mata båda barnen. Särskilt i början kan det vara stressande att vilja ge båda barnen mat men kanske inte hinna. Man kan bli väldigt stressad av att det ena barnet skriker när man ägnar sig åt det andra.
Det tar längre tid att mata två barn än att mata ett, men man brukar komma fram till en lösning som fungerar. Man kan till exempel förbereda och göra i ordning flaskor och nappar i förväg. Om båda föräldrarna delar på matningen är det oftast smidigare än om en person matar båda barnen. Kan inte båda föräldrarna vara med kan man när det är möjligt kanske be någon annan att hjälpa till.
Man kan ge mat samtidigt eller vid olika tillfällen. Barnen får oftast samma rutiner och det kan också kännas enklare om man gör i ordning mat till båda samtidigt. När man ger barnen mat är det bra att försöka ha kroppskontakt, men det är inte alltid det är möjligt. Om man inte håller i båda barnen är det viktigt att inte lämna barnen, utan att hela tiden vara med när de äter.
BVC kan ge stöd och svara på frågor om tvillingmatning.
Man kan behöva stoppa mjölkproduktionen
Om man har bröstmjölk, men inte ammar eller mjölkar eller pumpar ur är det bra att den första tiden använda en fast behå, till exempel en sportbehå. Man ska inte använda en bh med byglar eftersom de kan trycka mot mjölkgångarna och ge mjölkstockning.
Under tre till fem dagar efter att barnet har fötts kan brösten bli spända och göra ont, så man kan behöva ta smärtstillande medicin. Om brösten blir mycket spända kan man duscha varmt och låta mjölken rinna ut av sig själv. Det är bra att låta bli att handmjölka eftersom det stimulerar mjölkproduktionen. Man kan också doppa bröstvårtorna och en del av vårtgården i en skål med varmt vatten. Då rinner mjölken ut av sig själv utan att mjölkproduktionen stimuleras. Om man har svårt att få ut mjölken på något av dessa sätt, till exempel på grund av att man har fått små knölar av mjölk i brösten som inte löses upp av det varma vattnet, kan det hjälpa att massera lätt över brösten. Även om det kan stimulera mjölkproduktionen är det viktigt att det inte blir stopp i brösten. Det är viktigt att man söker hjälp om det inte blir bättre.
Mjölkproduktionen kan även avslutas med hjälp av mediciner. De kan ha biverkningar som gör att de inte ska användas om man till exempel har högt blodtryck. Även när man avslutar med hjälp av medicin får man besvär med spända bröst under några dagar.
Läs mer: Bröstbesvär vid amning