Polycystiskt ovarialsyndrom – PCOS

Skriv ut (ca 5 sidor)

PCOS innebär att du har många äggblåsor på ena eller båda äggstockarna och samtidigt ofta mycket testosteron i kroppen. PCOS kan göra att du sällan eller aldrig har mens, får mycket finnar, mycket hår på kroppen och har lätt för att gå upp i vikt. Du kan ha PCOS utan att ha några besvär, men om du har det, finns det hjälp att få.

Skriv ut

Det är vanligt att PCOS upptäcks när du försöker att bli gravid, men inte blir det. Att du inte blir gravid beror sannolikt på att du sällan eller aldrig har någon ägglossning.

Symtom

Symtom

Vanliga symtom på PCOS är att:

  • Du sällan eller aldrig har mens.
  • Du har mycket hår på kroppen till exempel i ansiktet, på bröstet, magen och låren.
  • Du har finnar.
  • Du har lätt för att gå upp i vikt.
  • Du har svårt att bli gravid.

Du kan ha flera symtom eller bara något av dem. Du kan också ha PCOS utan att ha några påtagliga symtom. Symtomen kan också variera under livet.

Fäll ihop

Söka vård

Söka vård

Kontakta en vårdcentral, en gynekologisk mottagning eller en ungdomsmottagning om du har mens färre än fyra gånger per år, upplever att du får mer hår på kroppen än tidigare eller har svårt att bli gravid.

Om du har PCOS och vill bli gravid kan du kontakta en gynekolog för att få hjälp. Du behöver alltså inte försöka i ett år först, som den som inte har PCOS.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Stockholms län

Här hittar du Stockholms läns alla:

Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid genom att logga in.

Fäll ihop

Undersökningar och utredningar

Undersökningar och utredningar

Du blir undersökt av en gynekolog. Du får berätta hur du mår och om dina besvär. Sedan gör gynekologen en kroppsundersökning och en gynekologisk undersökning.

Du får lämna ett blodprov för att mäta nivåerna av hormoner i blodet. Läkaren undersöker också äggstockarna med ultraljud för att se om du har många små äggblåsor.

Fäll ihop

Vad händer i kroppen?

Vad händer i kroppen?

PCOS är en förkortning av polycystiskt ovarialsyndrom. PCO står för polycystiska ovarier, som betyder "många små äggblåsor på äggstockarna". Om du har PCOS har du förutom många äggblåsor ofta också mycket av könshormonet testosteron i relation till könshormonerna östrogen och progesteron.

Hormonerna styr mensen

Östrogen och progesteron styr ägglossningen och mensen. Mycket testosteron gör att äggen inte utvecklas tillräckligt mycket för att det ska bli ägglossning. Att mensen är oregelbunden eller helt uteblir beror alltså inte på att det inte finns ägg, utan på att de inte mognar tillräckligt mycket för att det ska bli ägglossning.

Så här funkar mensen

Äggstockarna producerar ägg som ligger i små blåsor. Hormonerna östrogen och progesteron gör att ett eller ett par äggblåsor växer tills det blir dags för ägglossning. Då spricker äggblåsan och ägget släpps ut. Om du inte får någon ägglossning spricker inte blåsan, och ägget blir kvar i äggstocken för att så småningom tillbakabildas helt. 

Hos en del personer är en eller båda äggstockarna fyllda av många små äggblåsor som inte har mognat tillräckligt för att det ska bli ägglossning. Sådana äggstockar kallas för polycystiska ovarier. Att det finns många ägg kvar i äggstockarna beror på att de höga nivåerna av testosteron gör att äggen inte mognar.

Alla har testosteron i kroppen

Alla har testosteron i kroppen. Om du har PCOS har du extra mycket testosteron. Mycket testosteron kan göra att du går upp i vikt, får finnar och ökad behåring till exempel på nedre delen av magen, på bröstet och låren. Det kan också ge skäggväxt.

Fäll ihop

Vad kan jag göra själv?

Vad kan jag göra själv?

Testosteron påverkar vikten och vikten påverkar testosteron. Om du är överviktig och vill minska din testosteronhalt kan det räcka med att gå ner några kilo för att testosteronet ska minska. Det gör att ägglossningen blir mer regelbunden eller kommer igång igen. Viktminskning kan också göra att kroppsbehåringen minskar.

Det kan vara svårt att gå ner i vikt eftersom testosteronet gör att du får större aptit och blir mer sugen på snabba kolhydrater. Å andra sidan gör testosteronet också att det går snabbt att bygga upp både kondition och muskler.

Det finns hjälp att få om det är svårt att gå ner i vikt. Du kan till exempel kontakta en dietist som kan lägga upp ett program. På vårdcentralen, ungdomsmottagningen eller elevhälsan kan du få råd om vart du ska vända dig.

Fäll ihop

Behandling

Behandling

Vilken behandling du behöver beror på vilka symptom du har, men oftast får du läkemedel med hormoner för att minska mängden testosteron i kroppen. Eller så tillförs östrogen och gestagen för att påverka hormonbalansen på så sätt.

Läkemedel mot hårväxt och finnar

P-piller kan hjälpa både mot ökad kroppsbehåring och mot finnar. P-piller motverkar effekten av testosteronet eftersom de innehåller hormonerna östrogen och gestagen. Gestagen är ett konstgjort hormon som liknar kroppens progesteron.

Läkemedlet Diane används för att behandla finnar, men kan också göra att behåringen minskar. Både p-piller och Diane fungerar samtidigt som preventivmedel.

Det finns också ett läkemedel som heter Spironolakton som kan minska behåringen.

I vissa landsting och regioner kan man få bidrag till permanent hårborttagning med epilering eller laser. Fråga din läkare vad som gäller i ditt landsting eller region.

Läkemedel för att få igång mensen

Att ha mens minst fyra gånger om året minskar risken för att få livmodercancer. Därför är det bra att ta medicin om det är längre än så mellan mensen.

P-piller gör att mensen blir regelbunden, men du får ingen ägglossning och kan inte bli gravid. Det finns också läkemedel som innehåller gestagen, till exempel Primolut-Nor eller Provera som gör att mensen blir regelbunden samtidigt som du har möjlighet att bli gravid. Dessa preparat är tabletter som du tar 1-12 dagar varje månad.

Läkemedel för att bli gravid

Det är oftast lätt att få igång ägglossningen om du har PCOS, eftersom det finns många ägg. Vanligen får du börja med läkemedel i tablettform.

Ett läkemedel är Letrozol som får hypofysen att producera mer av hypofyshormoner som leder till ägglossning. Du tar en tablett varje dag i fem dagar och sedan kommer ägglossningen fem till tio dagar senare.

Ibland ges Metformin under några månader som förbehandling till ägglossningsstimulering med Letrozol. Metformin är egentligen ett diabetesläkemedel som ökar insulinkänsligheten och som kan underlätta att ägglossningen kommer igång.

Du kan också få hormonsprutor eller genomgå en provrörsbefruktning, så kallad IVF.

Lättare att bli gravid genom IVF

Personer med PCOS har lättare än andra att bli gravida genom provrörsbefruktning, IVF. Den som har PCOS har också fler ägg än andra, vilket innebär att det ofta är möjligt att få barn högre upp i åldern. Du kommer i klimakteriet senare.

Många med PCOS får ägglossning och mer regelbunden mens när de börjar närma sig 40-årsåldern och det kan då vara lättare att bli gravid.

PCOS kan påverka humöret

Testosteron påverkar humöret. Därför kan PCOS i sig, men även behandlingen som går ut på att minska mängden testosteron göra att man lättare blir nedstämd, håglös och får minskad sexlust. Prata med din läkare om du får biverkningar av ditt läkemedel.

Hur vanligt är PCOS?

Ungefär en femtedel av alla som har mens har PCOS. Det är inte klarlagt vad PCOS beror på, men det är vanligare att få PCOS om flera i släkten har det.

Fäll ihop

Komplikationer och följdsjukdomar

Komplikationer och följdsjukdomar

Risken är större att få diabetes typ 2 och hjärtinfarkt, om du har PCOS, särskilt om du är överviktig. Att gå ned i vikt minskar risken för att få diabetes typ 2 eller hjärtinfarkt.

Om du har mens mer sällan än fyra gånger per år kan det på lång sikt finnas risk för livmodercancer. Du kan få hjälp att få igång mensen genom att ta läkemedel som innehåller gestagen, eller använda p-piller, p-ring eller p-plåster.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 5 sidor)
Senast uppdaterad:
2017-02-22
Redaktör:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Angelica Lindén Hirschberg, professor och gynekolog, Karolinska sjukhuset, Stockholm.


Stockholms län
Tillägg uppdaterade:
2017-02-22
Redaktör:
Åsa Schöldéen, 1177 Vårdguiden