Att välja vårdmottagning

Hitta rätt i vården

Innehållet gäller Sörmland

Så här gör du om du blir sjuk, skadar dig eller vill fråga om din hälsa.

När det är fara för liv

Ring 112 när du är i en nödsituation som kräver omedelbar hjälp.

Sök dig till närmaste akutmottagning om du är allvarligt sjuk eller skadad. Om du till exempel har bröstsmärtor, andningsbesvär, skallskada, medvetslöshet, benbrott, djup sårskada eller en större blödning.

När du behöver råd om vård

Är du osäker på om du behöver vård eller om du kan behandla dina besvär själv? Det finns flera sätt att få medicinsk rådgivning:

Vårdcentralen – förstahandsvalet när du eller ditt barn är sjuk

Vårdcentralen hjälper dig när du blir sjuk, skadar dig eller behöver råd om din hälsa. Här kan du få hjälp med de vanligaste sjukdomarna, kroniska sjukdomar, psykisk ohälsa och olika skador.

Hit vänder du dig för rådgivning och om det behövs, ett bokat besök på din vårdcentral:

När du behöver vård på helger

På lördag, söndag samt helgdag kan du få hjälp på vårdcentralernas jourmottagning, om du har besvär som är så akuta att det inte kan vänta tills vårdcentralen öppnar. Börja med att använda chatten i Vårdkontakt Direkt eller ring 1177 för att få rådgivning. Om det behövs kan sjuksköterskan boka en tid på jourmottagningen. Jourmottagningar finns i Eskilstuna, Katrineholm, Nyköping och Strängnäs.

När du behöver förnya recept eller har frågor om läkemedel

Om du har andra frågor

  • Kontaktcenter (tel 0155-24 50 00) kan hjälpa dig med de flesta frågor som inte gäller din egen hälsa, till exempel om högkostnadsskydd och avgifter, journalkopior och mycket annat.
Till toppen av sidan