Vårdcentralen Mariefred, Strängnäs

Solvändan 3, Mariefred

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer

0159-290 13

Öppet idag

 • 08:00 - 17:00

Telefontid idag

 • 07:00 - 17:00

Fler tider och telefonnummer

Telefontider

 • Mån - Fre07:00 - 17:00

Öppettider

 • Mån - Fre08:00 - 17:00
Besöksadress:
Solvändan 3, Mariefred
Län, kommun:
Södermanlands län, Strängnäs
Postadress:
Vårdcentralen Mariefred, Box 145, 647 23 Mariefred

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Vårdcentralen Mariefred ligger ca 6 minuters bilväg från Läggesta station. Följ väg 223 rakt fram ca 4 km. Sväng sedan höger vid trafikljusen. Du är nu framme. För allmänna kommunikationsmedel hänvisas till sormlandstrafiken.se.

Publicerad: 2021-04-12

Mer information om vilka grupper som kan boka tid för vaccinering mot covid-19 finns här:

Läs mer här om vaccination mot covid-19 i Sörmland

Här nedan kan du läsa mer om våra mottagningar.

 • Telefon: 0159-290 23
  Telefontider: Måndag, tisdag, torsdag och fredag kl 8.30-9.00 samt onsdag kl 12.30-13.00. Övrig tid går det bra att tala in ett meddelande.

  Arbetsterapeuten fokuserar på de problem som kan uppstå i vardagen på grund av sjukdom och skador. Hon kan bistå dig med hjälpmedel så att du kan klara din vardag på bästa sätt, trots dina begränsningar.

  Vi erbjuder:

  - Bedömning/träning/rådgivning vid skador, sjukdomar eller smärttillstånd.
  - Utprovning/tillverkning av handskenor
  - Guidning och vägledning vid svårigheter att klara dina dagliga aktiviteter, oavsett diagnos.
  - Ergonomisk bedömning/rådgivning
  - Utprovning/bedömning av div hjälpmedel
  - Minnesutredning
  - Kognitiva bedömningar t ex körkortsutredning

  Vi erbjuder även artrosskola - fyra föreläsningar med sjukgymnast och arbetsterapeut om höft-, knä- och fingerartros. Ring 0159-29022 för anmälan eller frågor. 

  Återlämning av hjälpmedel sker i rehabs korridor på markerat ställe.OBS! viktigt att du fyller i en lapp med namn och personnummer samt vad du lämnar tillbaka så att vi kan avregistrera hjälpmedlen på rätt person.

  För övriga hjälpmedel och bostadsanpassning som kräver en bedömning i hemmet av en arbetsterapeut, vänder du dig till kommunens arbetsterapeut, tel 0152-299 23.

 • Vi erbjuder utredning, behandling och uppföljning för dig med astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL).

  Astma-KOL-sköterskan på Vårdcentralen Mariefred har en kompletterande utbildning om astma och KOL,  tobaksavvänjning och livsstilsfrågor. Hon kan utföra spirometri (lungfunktionstest) och hjälpa till med hälsoråd.

 • Vi följer ditt barns utveckling, från nyfödd upp till och med fem år, och ger även råd och stöd i föräldrarollen.

  Du som förälder är alltid välkommen med frågor om ditt barn, ditt föräldraskap och om vardagsvanor som mat, amning, lek och sömn. Vi gör regelbundna hälsoundersökningar och vaccineringar för att förebygga och upptäcka sjukdomar.

  Mer om hur en undersökning på BVC går till

 • Tel 0159-290 39
  Tel-tid: Tisdag-fredag kl 8.15-9.15

  Som patient följs du upp kontinuerligt av diabetessköterskan tillsammans med din läkare. Hit kan du som patient vända dig och få svar på dina frågor som handlar om diabetes. Här kan du läsa mer om sjukdomen diabetes.

  Telefon och telefontider:
  0159-290 39, måndag-fredag kl. 08.15 - 09.15

   

 • Dietisten arbetar med att utreda och behandla problem som hör ihop med matintag, medicinsk diagnos och behov av energi och näring. Dietisten tar även hänsyn till din förmåga, motivation och möjlighet att genomföra förändringar och ger individuella kostråd.

  Du behöver remiss från läkare eller annan legitimerad sjukvårdspersonal för att få komma till dietisten. Du kan även skriva en egenremiss.

 • En fast vårdkontakt är en kontaktperson som håller ordning på dina olika vårdkontakter. Det kan vara en läkare, sjuksköterska eller annan personal på vårdcentralen.

  Behöver du en fast vårdkontakt?
  Du är välkommen att fråga efter en fast vårdkontakt nästa gång du pratar med någon av oss på vårdcentralen.

   

 • Tel 0159-290 06
  Medicinsk fotsjukvård riktar sig till patienter med svår fotproblematik som orsakats av sjukdom eller skada. Medicinsk fotsjukvård syftar till att förebygga eller behandla sår och infektioner i fötterna. Vi behandlar patienter med svåra problem i fötterna som beror på nedsatt känsel och blodcirkulation eller deformiteter, framför allt i kombination med diabetes eller reumatiska sjukdomar. För att få komma till medicinsk fotvård behövs remiss från din läkare, diabetessköterska eller distriktssköterska.

  Patienter med diabetes utan komplikationer, frisk diabetesfot, omfattas ej av medicinsk fotsjukvård. För "vanlig" fotvård hänvisas du till privata alternativ.

 • Vi gör uppföljningar, kontroller, ger råd om levnadsvanor och justerar mediciner på de patienter som har fått diagnos hjärtsvikt och/eller hypertoni (högt blodtryck).

  Hos oss får du träffa en erfaren sjuksköterska med intresse för livsstilsfrågor och vidareutbildning i hjärtsvikt och hypertoni (högt blodtryck). 

  Om du har fått diagnos hjärtsvikt eller hypertoni så remitteras du till mottagningen av din läkare, för uppföljande kontroller.


  Här kan du läsa mer om hjärtsvikt och högt blodtryck (hypertoni).

 • Vi jobbar aktivt med hälsofrämjande insatser. Här kan du få hjälp med att ändra på osunda levnadsvanor i syfte att lindra och/eller förebygga sjukdomar.

  Du kan få hjälp med:

  • Alkohol
  • Tobak
  • Kost
  • Träning/fysisk aktivitet
  • Psykisk ohälsa, stresshantering, sömn

  Kontakta oss för mer information om vad vi kan hjälpa dig med.


  Här kan du läsa mer om:
  stresshantering och sömn samt psykisk hälsa

 • Tel 0159-35 00 87
  Tel-tid: Tisdag-torsdag kl 9-10

  Distriktssköterskan och arbetsterapeuten på Vårdcentralen Mariefred, är vårt minnesteam. De gör utredningar för att avskriva eller fastställa demensdiagnos.

  Du kan söka till Minnesmottagningen om du själv eller någon i din omgivning upplever att du har bekymmer med minnet. Vi gör då en minnesutredning med olika tester och undersökningar för att ta reda på om det är en begynnande demens som orsakar minnessvikten och på vilket vis vi i så fall kan hjälpa dig.

  Du är välkommen att kontakta oss om du har frågor för din egen del eller som anhörig.

  Distriktssköterska
  Tel 0159- 35 00 87
  Tis-Tor kl 9-10 

  Arbetsterapeut
  Tel 0159-290 23
  Mån-tis, tors-fre kl 8.30-9
  Ons kl 12.30-13

   

 • Här träffar du kvalitetssäkrad personal inom laboratoriemedicin. Du är välkommen att ta prover som är beställda av läkare eller från någon annan vårdinrättning. Ta med dig remissen du har fått.

  Drop in på lab:

  Måndag-fredag klockan 8.10-12.00.
  Gå direkt till väntrum 1 och ta nummerlapp till laboratoriet. Förbered
  id-handling.

  Information inför provtagning

  - Vid fastande provtagning får du inte äta eller dricka 12 timmar före provtagning (du får dricka ett glas vatten). Du ska inte ta dina mediciner på morgonen.
  - Vid icke fastande provtagning får du äta och ta din medicin som vanligt.
  - Ska du ta sköldkörtelprover, får du inte ta tablett Levaxin 24 timmar före provtagningen.
  - Ska du göra en läkemedelskontroll, ska provet tas före morgonmedicineringen.
  - Ska du ta PK ( Waran)-prov, kommer du den dag som står på din remiss. Glöm inte att ta med remissen.
  - Ibland kan det vara något prov som ska tas enligt speciella rutiner. Då kan du vara tvungen att komma tillbaka en annan dag.
  - Provrör för urinprov kan du hämta hos oss innan besöket.
  - Barnprovtagning: EMLA-plåster (bedövning) till de barn som vill ha, kan du hämta hos oss innan besöket. Vi ser helst att du kommer på våra eftermiddagstider då vi brukar ha litet lugnare och mindre kö.

  Provsvar lämnas av den läkare som har beställt provet. Har du några frågor är du välkommen att ringa tel 0159- 290 04.

   

 • Om man är sjuk och inte klarar av att arbeta behöver man ibland vara sjukskriven. Sjukskrivningen är då en del av rehabiliteringen. Syftet med att träffa rehabkoordinator är att underlätta din rehabilitering för att du ska kunna återfå din arbetsförmåga, alternativt undvika sjukskrivning.

  Mer information om sjukskrivning hittar du här på 1177

  Rehabkoordinatorn finns som stöd för dig med:

  • Att identifiera dina rehabiliteringsbehov.
  • Dialog kring stöd, behandling och insatser.
  • Att i samarbete med dig och behandlande läkare eller annan sjukvårdspersonal komma fram till en plan för din rehabilitering.
  • Stöd för samordnande insatser till exempel Försäkringskassan eller arbetsförmedlingen, och vid behov ta arbetsgivarkontakt.

   

  Rehabkoordinator och arbetsgivare:
  När den som blivit sjuk har en anställning är arbetsgivaren en viktig del i rehabiliteringsprocessen, därför arbetar vi aktivt för att öka samarbetet med dig som är chef i syfte att få en gemensam rehabiliteringsplan som gynnar din anställdes förutsättningar att klara av arbete. Har du en anställd, som du vet har sin vårdkontakt hos oss, som också riskerar att bli sjukskriven eller är sjukskriven är du välkommen att ta kontakt med rehabkoordinatorn för dialog.

 • Tel 0159-290 31
  Tel-tid: Måndag-fredag kl 9-10

  Du är välkommen att vända dig till oss för stöd om du är äldre och eller har många sjukdomar.
  Behovet av stöd kan se olika ut beroende på vilken livssituation du befinner dig i. Om man har många sjukdomar, eller är äldre, kan det ibland vara svårt att veta vart man ska vända sig i olika ärenden.

  Din samordningssköterska går tillsammans med dig och eventuell anhörig igenom din hälsa och eventuella risker som kan förebyggas. Ditt behov av sammanhållen vård bedöms och tillsammans gör vi en individuell vårdplan, kanske tillsammans med anhörig eller någon annan vårdpersonal. Utifrån din individuella vårdplan planerar vi tillsammans din vård.

  Din samordningssköterska fungerar som en fast vårdkontakt som du kan vända dig till för råd, stöd och vägledning. Vi erbjuder även råd och stöd till närstående.

  Kontakta gärna oss om du har frågor och funderingar för egen del eller för anhörig. Om du ringer på annan tid kan du lämna ett meddelande på telefonsvararen, så ringer någon av oss upp så snart som möjligt.

  Tel 0159-290 31
  Telefontid: Måndag-fredag kl 9-10

   

 • Telefon:
  Kurator 0159-290 21
  Samtalsterapeut 0159-35 00 44
  Psykoterapeut 0159-35 00 42

  Du kan vända dig till oss om du fått svårigheter i livet som du behöver hjälp med att hantera. Det kan exempelvis handla om stress, sömnsvårigheter, ångest, oro, nedstämdhet, sorg, kris eller trauma.

  En kontakt med oss börjar med ett bedömningssamtal för att avgöra vilka insatser du behöver.

  Du är i åldern 18-67 år, har en positiv inställning till KBT-modellen och psykoterapeutisk behandling samt ser din del i problemlösningen.

  Mer information kring behandlingen hittar du här

 • Telefon: 0159-290 22
  Till vår sjukgymnastik/ fysioterapi kommer du antingen genom remiss från din läkare eller genom att söka oss direkt.

  Hos sjukgymnasten/ fysioterapeuten kan du få rådgivning, bedömning och behandling för besvär med leder, muskler och rygg. Du kan också få behandling för spänningshuvudvärk och godartad yrsel. Efter operationer kan du få hjälp med specifik träning för att komma igång med rehabiliteringen.

  Vi ger konsultation, rådgivning, bedömning och behandling inom bland annat följande:
  - Skador och sjukdomar i rörelsesystemet
  - Psykisk ohälsa och psykosomatiska problem med spännings- och stresstillstånd
  - Artrosskola
  - Astma och KOL
  - Smärta, akut eller långvarig
  - Idrottsmedicin
  - Fysisk aktivitet på recept
  - Neurologisk rehabilitering

  Behandlingsmetoder, bland annat:

  - Mobilisering
  - Mjukdelsbehandling
  - Träning
  - Artrosskola
  - Akupunktur
  - TENS
  - Ergonomiska råd
  - Bassängträning

  Vi erbjuder dessutom en artrosskola till dig med besvär från höfter, knän och/eller fingrar. Artrosskolan omfattar fyra informationstillfällen, cirka 1-1½ tim/gång, samt individuellt anpassad träning.
  Låter det intressant? I så fall, kontakta våra sjukgymnaster/ fysioterapeuter eller arbetsterapeuten för tidsbokning och bedömning.

  Läs mer om artros här på 1177

   

   

   

   

   

 • Hos oss kan du som vill få uppföljning av din vård via ett videobesök*. Om du är intresserad av att göra ditt återbesök via videosamtal, prata med din vårdkontakt.

  Mer information om hur ett videobesök går till

  (*avgift för besök till läkare/psykolog är 100kr)

Med hög kompetens och lång erfarenhet erbjuder vi tillgänglighet, kontinuitet och trygghet. Vårdcentralens lokaler ligger i Mariefreds tätort och har som närmaste granne Folktandvården. På vårdcentralen arbetar cirka 40 anställda för att utifrån dina behov, ge god vård och rehabilitering. Vår personal, läkare, distriktssköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och kurator finns för din skull.

Tillsammans med dig utvecklar vi vården. Finns det något vi kan göra bättre tar vi gärna emot dina synpunkter. Vi på vårdcentralen Mariefred tycker att det är viktigt med ett gott bemötande och har ett tydligt fokus på dig som patient/individ.

Varmt välkommen till oss på vårdcentralen Mariefred!

Jourmottagningen bredrivs lördag, söndag samt heldagar kl 08.00-17.00 på Vårdcentralen Strängnäs, Finningevägen 40.

Driftsform

Driftsform: Region

 • Anders FuruhammarVerksamhetschef
 • Annika SandeliusVårdenhetschef