Att välja vårdmottagning

Välj barnmorskemottagning i Skåne

Innehållet gäller Skåne

Mödrahälsovårdens uppgift är att ta hand om vardagliga hälsofrågor som du stöter på i ditt liv som kvinna. På alla barnmorskemottagningar som är godkända av Region Skåne får du hjälp med de vanligaste ärendena på ett och samma ställe.

Din sexuella hälsa

Du får hjälp med råd kring preventivmedel och tester för klamydia och andra sexuellt överförbara sjukdomar. Du kan också få hjälp med graviditetsplanering, råd vid oönskad graviditet och andra frågor kring sex och samlevnad.

Gynekologisk provtagning

I Skåne är egenprovtagning för HPV den främsta metoden för att upptäcka HPV, humant papillomvirus. Du testar dig själv hemma och skickar sedan in provet för analys. Egenprovtagningen är lika säker för att upptäcka HPV som ett prov taget på en barnmorskemottagning.

Om HPV finns i provet görs en uppföljande gynekologisk provtagning hos barnmorska.

Du kan få hjälp med egenprovtagningen för HPV hos barnmorska. Det gäller dig som är gravid eller av andra anledningar inte ska ta provet själv.

Gynekologisk egenprovtagning för HPV i Skåne

En trygg kontakt under graviditeten

Du får en och samma kontakt under hela graviditeten. På mottagningarna finns barnmorskor och du har möjlighet att träffa gynekolog eller allmänläkare på bestämda tider. Många mottagningar har även kvällsöppet. Du som är gravid väljer barnmorskemottagning genom att fylla i blanketten som du lämnar till din mottagning. 

Valblankett för gravida

Du väljer själv vilken barnmorskemottagning som passar dig bäst. Du har alltid möjlighet att välja om senare.

Hitta barnmorskemottagning i Skåne

Till toppen av sidan