SKA DU FÖDA SNART?

Frågor och svar om covid-19 och graviditet i Skåne

Innehållet gäller Skåne

Du som är gravid verkar inte bli mer sjuk än andra som blir sjuka i covid-19. Här finns frågor och svar om covid-19 och graviditet. Covid-19 är en nyligen upptäckt sjukdom och därför ökar kunskapen om sjukdomen successivt.

Hur påverkas gravida om de blir sjuka i covid-19?

Svar: De flesta som är gravida kommer att få milda eller måttliga symtom, som liknar förkylning eller influensa. För de som är gravida och har högt blodtryck, fetma eller diabetes, kan symtom och besvär bli allvarligare.

Du som är gravid ska följa de allmänna råd som finns för covid-19 för att undvika att bli sjuk. Från och med vecka 36 ska du vara extra försiktig eftersom i slutet av graviditeten kan en luftvägsinfektion vara särskilt besvärlig. Då är det extra viktigt att försöka undvika att smittas.

Om jag är gravid och blir sjuk i covid-19, kommer fostret drabbas?

Svar: Kunskap är begränsad eftersom det handlar om ett nytt virus. Men det finns inget som tyder på en ökad missfallsrisk. Det finns heller inget stöd för att viruset kan gå över till fostret under graviditeten. Därför är det osannolikt att viruset skulle kunna orsaka fosterskador om den som är gravid har blivit infekterad av covid-19.

Vad ska jag göra om jag är gravid och har förkylningssymtom eller feber?

Svar: Det finns inga särskilda rekommendationer för gravida, du ska följa allmänna råd som finns på 1177.se. 

Kan jag gå på bokat besök hos barnmorska även om jag har symtom på förkylning?

Svar: Ring till din mottagning och berätta om dina symtom. Din barnmorska kan bedöma om du ska komma på ditt besök eller om du ska få en ny tid.

Jag är rädd för att bli smittad, kan jag hoppa över något av mina bokade besök på barnmorskemottagningen?

Svar: Alla barnmorskemottagningar i Skåne följer Region Skånes rutiner för hygien. Det är viktigt att du kommer på dina besök för att följa graviditetens utveckling. Om du känner dig osäker kan du ringa din mottagning eller kontakta mottagningen genom 1177 Vårdguidens e-tjänster.  

Får min partner eller närstående följa med för bokat besök på barnmorskemottagningen?

Svar: Nej, det är inte tillåtet. Det är besöksförbud för att minska risken för att vårdpersonal eller andra patienter smittas av covid-19.

Får min partner eller närstående följa med på bokat besök för ultraljud?

Svar: Nej, det är inte tillåtet. Din partner får inte vara med på undersökningar under graviditeten, till exempel ultraljud. Din partner får inte heller vara i väntrummet.

Om undersökningen med ultraljud upptäcker något med fostret som inte är normalt, kan din partner få vara med vid fortsatt undersökning om hen är frisk. Din partner får inte vara med om hen har symtom av luftvägsinfektion, till exempel hosta, feber eller halsont.

Jag är under 18 år och gravid, får en förälder följa med mig på besök, till exempel för ultraljud?

En förälder eller vårdnadshavare får följa med sitt barn på bokat besök och besöka sitt barn som är inlagd för vård. Det gäller för all vård i Region Skåne. Din förälder får inte följa med om hen har symtom av luftvägsinfektion, till exempel hosta, feber eller halsont.

Kan barnet smittas i samband med amning?

Svar: Viruset har inte hittats i bröstmjölk. Det finns många välkända och positiva effekter med amning.

Om du har konstaterad smitta av covid-19, finns risken att du kan smitta barnet genom droppsmitta. Du kan få hjälp för särskild rutin med amning av vårdpersonal efter förlossningen.

Här finns mer information om covid-19 för dig som ska föda barn i Skåne

Till toppen av sidan