När ett barn får diagnosen celiaki kan du som förälder tycka att det är skönt att få veta vad barnets besvär beror på och att det finns behandling. Samtidigt kan det vara jobbigt att inse att barnet måste äta glutenfri mat resten av livet.
Berätta för omgivningen
Berätta för personalen på barnets förskola eller skola att barnet har celiaki. De som är med barnet om dagarna behöver veta att hen inte får äta gluten. Det går inte att göra undantag då och då eftersom även små mängder gluten skadar tarmen om det sker regelbundet.
Även föräldrar till barnets vänner behöver få veta, om barnet till exempel ska äta hos dem.
Det finns allt fler glutenfria alternativ
Att börja laga och äta mat utan gluten kan vara jobbigt i början, men efter en tid blir det bli en naturlig del av vardagen. Det finns många glutenfria produkter att köpa, och ofta kan kaféer och restauranger ordna glutenfria alternativ. På bufféer brukar det ofta finnas särskilda skärbrädor för glutenfritt bröd och det brukar ofta vara utskrivet vilken mat som är glutenfri.
Du kan hitta recept på glutenfri mat i särskilda kokböcker, på webbplatser och bloggar. Där kan du också få inspiration till att laga glutenfri mat.
Går bra att dela kök
Det går bra att dela kök med någon som äter mat med gluten. Men barnet eller du behöver vara uppmärksam på om det finns smulor eller mjöl som innehåller gluten i exempelvis en smörask eller på en skärbräda. Ta då bort smulorna eller torka av skärbrädan.
Det går också bra att använda durkslag, brödrost och knivar som används till mat med gluten. Är barnet mycket känslig kan det vara en bra idé att ha köksredskap som bara används till glutenfri mat.
Barnet kan också gå in i exempelvis bagerier eller restauranger som säljer mat med gluten.
Glutenfri mat ska finnas på förskolor och skolor
På förskolor och på skolor ska det finnas glutenfri mat. Oftast behöver barnet läkarintyg som intygar att barnet har celiaki. Läkarintyget får ni från läkaren när barnet får diagnosen celiaki.
Träffa andra som har celiaki
Det kan vara ett bra stöd att träffa andra barn och tonåringar som har celiaki, samt deras föräldrar.
Genom Svenska Celiakiungdomsförbundet kan barn och ungdomar få kontakt med andra i samma ålder. Svenska Celiakiungdomsförbundet ordnar också föreläsningar och läger för barn och unga med celiaki. Svenska Celiakiungdomsförbundet förkortas till SCUF.
Kontakta Svenska Celiakiförbundet om du vill ha mer information om celiaki, eller komma i kontakt med vuxna som har celiaki. Svenska Celiakiförbundet har också mindre föreningar på många platser i Sverige.
Om ni ska resa utomlands
Oftast är går det bra att hitta glutenfri mat på restauranger och kaféer utomlands. I många länder används inte heller mjöl av vete, korn och råg i matlagning på samma sätt som i Sverige.
Märkningen av glutenfria produkter kan skilja sig från märkningen i Sverige. Fortsätt därför att läsa igenom innehållsförteckningen på matprodukter, i den mån det går.
Ekonomiskt stöd för glutenfri mat
Glutenfri mat kostar ofta mer. En del landsting ger ekonomiskt stöd för vissa glutenfria produkter för barn och ungdomar under 16 år. Stödet består i att barnet får ett slags recept från barnläkarmottagningen. Receptet kallas för livsmedelsanvisning. Det är oftast mottagningens dietist som fyller i livsmedelsanvisningen.
Med livsmedelsanvisningen kan du hämta ut glutenfria produkter från ett apotek eller få det levererat hem till ett billigare pris, beroende på vilken region du bor i. Exempel på glutenfria produkter är mjöl, ren havre, pasta, knäckebröd, kex och bakhjälpmedel i form av olika fibrer.
Ett bra tips för att hålla nere matkostnaderna kan vara att baka bröd, pizza och kex med glutenfritt mjöl. Andra sätt kan vara att äta potatis och ris till måltiden.