Sjukdomar & besvär

Allergier och överkänslighet

Här kan du läsa mer om allergier och överkänslighet.

Innehåll - Allergier och överkänslighet

Visa innehåll som:
 • Allergi och överkänslighet

  Allergi innebär att du inte tål ett visst ämne. Kroppens immunförsvar reagerar på det ämnet och du får besvär. När du har en överkänslighet kan du få besvär av något ämne, men immunförsvaret är inte inblandat.

 • Celiaki

  Celiaki innebär att du inte kan äta proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Behandlingen består av att äta mat som är fri från sädesslagen.

 • Doftöverkänslighet

  Du som har en överkänslighet mot dofter kan få besvär av till exempel cigarettrök, avgaser eller parfym. Du kan få snuva, hosta och dina ögon kan rinna. Det finns ingen behandling mot doftöverkänslighet, men det går att lindra besvären.

 • Insektsallergi

  Den vanligaste formen av insektsallergi orsakas av giftet från bistick och getingstick. Det kan klia och ge utslag över kroppen, och du kan bli svullen runt ögonen och i läpparna. Men det är ovanligt med kraftiga allergiska reaktioner, särskilt hos barn.

 • Komjölksallergi

  Komjölksallergi innebär att du eller ditt barn är allergisk mot ämnen som finns i mjölken. Det är den vanligaste matallergin hos barn under tre år. Oftast växer allergin bort innan barnet börjar skolan men den kan ibland finnas kvar i vuxen ålder. Behandlingen går ut på att undvika mat som innehåller komjölk.

 • Kvalsterallergi

  Kvalster är mycket små spindeldjur som finns i hemmet. Du kan inte se dem, men de avger allergiframkallande ämnen. Du som är allergisk kan få besvär som röda och kliande ögon, nästäppa, upprepade nysningar och vattnig snuva. Du kan också få andningsbesvär eller hosta. Det finns en del du kan göra för att minska dina besvär.

 • Laktosintolerans

  Du som har laktosintolerans kan få ont i magen, diarré och gaser i magen när du får i dig mat och dryck som innehåller ämnet laktos. Laktos kallas även mjölksocker och finns i mjölkprodukter. Laktosintolerans är ofarligt och du blir av med besvären om du undviker sådan mat och dryck.

 • Matallergi

  Matallergi innebär att du inte tål ett visst ämne som finns i det du äter eller dricker. Då kan det till exempel klia på huden eller göra ont i magen. Besvären brukar gå över om du undviker det som orsakar allergi.

 • Mögelallergi

  Mögelallergi kan ge besvär som röda och kliande ögon, nästäppa, nysningar och snuva som rinner. Du kan också få svårt att andas eller hosta. Mögel växer i fuktiga miljöer och finns i fuktskadade byggnader.

 • Nötallergi och jordnötsallergi

  Allergiska reaktioner mot nötter eller jordnötter visar sig ofta inom några minuter. Du kan få utslag, andningsbesvär och svullnader runt ögonen och i läpparna, tungan och svalget. Att utsättas för nötter eller jordnötter via luften eller huden ger inte allvarliga reaktioner.

 • Pollenallergi

  Pollenallergi ger besvär som röda och kliande ögon, nästäppa, upprepade nysningar och rinnsnuva. Hur svåra besvär du får beror på hur känslig du är och hur mycket och vilka typer av pollen som finns i luften.

 • Pälsdjursallergi

  Pälsdjursallergi ger ofta besvär som röda, kliande ögon, nästäppa, upprepade nysningar och rinnsnuva. Du kan också få andningsbesvär eller hosta.

Mer på 1177.se

Allergiutredning

Du kan behöva göra en allergiutredning om du misstänker att du har en allergi, men inte vet mot vad. Under utredningen får du berätta om dina besvär. Du kan också behöva genomgå olika undersökningar.

Nässelutslag

Nässelutslag är starkt kliande och upphöjda utslag. Både barn och vuxna kan få utslagen. Nässelutslag kan orsakas av till exempel allergi, infektion, kyla eller värme. Du kan oftast behandla dig själv, men ibland kan du behöva söka vård.

Matallergi

Matallergi innebär att du inte tål ett visst ämne som finns i det du äter eller dricker. Då kan det till exempel klia på huden eller göra ont i magen. Besvären brukar gå över om du undviker det som orsakar allergi.

Till toppen av sidan