Skydd mot graviditet

P-appar och p-datorer

Du kan använda p-appar och p-datorer för att räkna ut när det är som störst risk att bli gravid. Tänk på att du och din partner behöver använda ett annat skydd, till exempel kondom om ni vill ha samlag de dagar appen visar att det är risk för graviditet.

Så fungerar p-appar och p-datorer

Vissa p-appar och p-datorer utgår från den kroppstemperatur du har när du vaknar. Du mäter själv din temperatur och fyller i resultatet i appen eller datorn. För att kunna mäta temperaturen på detta sätt måste du ha en termometer med två decimaler. Det funkar alltså inte med en vanlig termometer.

En del appar och p-datorer utgår från mängden av ett visst hormon i morgonurinen. Då mäter du det genom att doppa en speciell sticka i din morgonurin.

P-appar och p-datorer kan användas när du vill bli gravid

Du kan också använda en p-app eller p-dator om du vill bli gravid. Du har då oskyddat slidsamlag de dagar det är störst möjlighet att du blir gravid.

Vad kostar p-appar och p-datorer?

För en p-dator betalar du en engångskostnad. De kan kosta tretusen kronor till femtusen kronor.

P-appar varierar i pris. Du köper p-dator och p-appar på nätet och där appar säljs.

När passar p-appar och p-datorer

Metoden passar dig som kan tänka dig att avstå från samlag eller använda annat skydd under de dagar som det finns risk för graviditet.

Att tänka på om du använder dig av p-appar eller p-datorer

Metoden skyddar inte mot könssjukdomar. 
 
Du kan aldrig vara helt säker på när du har ägglossning, även om du har regelbundna menstruationer. 
 
Metoden kan leda till graviditet om du har oskyddat samlag under den period som appen anger som fertil period. Du behöver använda någon annan slags preventivmetod om du vill ha slidsamlag under den perioden.
 
Att hålla koll på ägglossningen och räkna dagar kan vara besvärligt och du kan kanske inte ha samlag just när du har lust.

Aktuella artiklar

Skydd mot könssjukdomar

Kondom och femidom skyddar mot könssjukdomar. Använd kondom eller femidom om du har vaginala eller anala samlag med någon annan.

Säkra perioder

Säkra perioder betyder att du undviker att ha samlag de dagar när risken att bli gravid är som störst. Det är en osäker metod.

Sexlust och kåthet

Sexuell upphetsning kan antingen starta i hjärnan av olika sinnesintryck, upplevelser och tankar. Den kan också starta i kroppen, genom vibrationer, beröring och smekningar.

Till toppen av sidan