Tillgången på vaccin är begränsad och därmed finns begränsade vaccinationstider.

LIVMODER OCH ÄGGSTOCKAR

Polycystiskt ovarialsyndrom – PCOS

PCOS innebär att du har många äggblåsor på ena eller båda äggstockarna och samtidigt ofta mycket testosteron i kroppen. Du kan ha PCOS utan att ha några besvär, men om du har det, finns det hjälp att få.

PCOS upptäcks oftast när du försöker att bli gravid, men inte blir det. Att du inte blir gravid beror sannolikt på att du sällan eller aldrig har någon ägglossning.

Symtom

PCOS ger ofta en eller flera av följande symtom:

  • Du har sällan eller aldrig mens.
  • Du har mycket hår på kroppen till exempel i ansiktet, på bröstet, magen och låren.
  • Du har finnar.
  • Du har lätt för att gå upp i vikt.
  • Du har svårt att bli gravid.
  • Du kan känna dig nedstämd och håglös.
  • Du har minskad sexlust.

Du kan ha PCOS utan att ha några symtom. Symtomen kan också variera.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral eller en  gynekologisk mottagning  om något av följande stämmer in på dig:

  • Du har mens färre än fyra gånger per år.
  • Du upplever att du får mer hår på kroppen än tidigare.
  • Du har svårt att bli gravid.

Ungdomsmottagningen finns för dig som är ung. Exakt vilka åldrar som är välkomna kan vara olika på olika mottagningar.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Vad kan jag göra själv?

Testosteron påverkar vikten och vikten påverkar testosteron. Det kan räcka med att gå ner några kilo om du är överviktig och vill minska din testosteronhalt. Det gör att ägglossningen blir mer regelbunden eller kommer igång igen. Viktminskning kan också göra att kroppsbehåringen minskar.

Det kan vara svårt att gå ner i vikt eftersom testosteronet gör att du får större aptit och blir mer sugen på snabba kolhydrater. Å andra sidan gör testosteronet också att det går snabbt att bygga upp både kondition och muskler.

Det finns hjälp att få om det är svårt att gå ner i vikt. Du kan till exempel kontakta en dietist som kan lägga upp ett program. Kontakta vårdcentralen, ungdomsmottagningen eller elevhälsan för råd och stöd.

Undersökningar och utredningar

Du blir undersökt av en gynekolog. Du får berätta hur du mår och om dina besvär. Sedan gör gynekologen en kroppsundersökning och en gynekologisk undersökning.

Du får lämna ett blodprov för att mäta nivåerna av hormoner i blodet. Läkaren undersöker också äggstockarna med ultraljud för att se om du har många små äggblåsor.

Du ska förstå den information du får

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård och behandling.

Även barn ska vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning. 

Om du behöver hjälpmedel ska du få information om vad som finns och hur du får det.

Ditt samtycke är viktigt

När du har fått information om vilka alternativ och möjligheter till vård du har kan du ge ditt samtycke eller på något annat sätt uttrycka ett ja. Det gäller även dig som inte är myndig.  

Du kan välja att inte ge ditt samtycke till den vård du erbjuds. Du får också när som helst ta tillbaka ditt samtycke.

Behandling

Vilken behandling du behöver beror på vilka symptom du har, men oftast får du läkemedel med hormonell effekt för att minska mängden testosteron i kroppen.

Läkemedel mot hårväxt och finnar

Kombinerade p-piller som innehåller både östrogen och gestagen kan hjälpa både mot ökad kroppsbehåring och mot finnar. Gestagen är syntetiskt hormon som liknar kroppens progesteron. Kombinerade hormonella preventivmedel motverkar effekten av testosteronet.

Läkemedlet Diane används för att behandla finnar, men kan också göra att behåringen minskar. Både p-piller och Diane fungerar samtidigt som preventivmedel.

Det finns också ett läkemedel som heter Spironolakton som kan minska behåringen.

I vissa landsting och regioner kan du få bidrag till permanent hårborttagning med epilering eller laser. Fråga din läkare vad som gäller i ditt landsting eller region.

Läkemedel för att få igång mensen

Att ha mens minst fyra gånger om året minskar risken för att få livmodercancer. Därför är det bra att ta medicin om du har glesare mens än så.

P-piller gör att mensen blir regelbunden, men du får ingen ägglossning och kan inte bli gravid. Det finns också läkemedel som innehåller gestagen, till exempel Provera eller Primolut-Nor som gör att mensen blir regelbunden samtidigt som du har möjlighet att bli gravid. Dessa preparat är tabletter som du tar 10-12 dagar varje månad.

Läkemedel för att bli gravid

Det är oftast lätt att få igång ägglossningen om du har PCOS, eftersom det finns många ägg. Vanligen får du börja med läkemedel i tablettform.

Ett läkemedel är Letrozol som får hypofysen att producera mer av hypofyshormoner som leder till ägglossning. Du tar en tablett varje dag i fem dagar och sedan kommer ägglossningen fem till tio dagar senare.

Ibland ges Metformin under några månader som förbehandling till ägglossningsstimulering med Letrozol. Metformin är egentligen ett diabetesläkemedel som ökar insulinkänsligheten och som kan underlätta att ägglossningen kommer igång.

Du kan också få hormonsprutor eller genomgå en provrörsbefruktning, så kallad IVF.

Lättare att bli gravid genom IVF

Kontakta en gynekolog för att få hjälp om du har PCOS och vill bli gravid. Du behöver alltså inte försöka i ett år först, som den som inte har PCOS.

Personer med PCOS har lättare än andra att bli gravida genom provrörsbefruktning, IVF. Den som har PCOS har också fler ägg än andra, vilket innebär att det ofta är möjligt att få barn högre upp i åldern. Du kommer vanligen i klimakteriet något senare.

Många med PCOS får ägglossning och mer regelbunden mens när de börjar närma sig 40-årsåldern och det kan då vara lättare att bli gravid. Samtidigt åldras äggen med åldern så man bör inte vänta för länge med att försöka bli gravid.

Humöret kan påverkas av behandlingen

Testosteron påverkar humöret. Därför kan behandlingen som går ut på att minska mängden testosteron göra att du lättare blir nedstämd, håglös och får minskad sexlust. Prata med din läkare om du får biverkningar av ditt läkemedel.

Komplikationer och följdsjukdomar

Risken är större att få diabetes typ 2 och hjärtinfarkt, om du har PCOS, särskilt om du är överviktig. Att gå ned i vikt minskar risken för att få diabetes typ 2 eller hjärtinfarkt. 

Det kan finnas risk för livmodercancer om du har mens mer sällan än fyra gånger per år. Du kan få hjälp att få igång mensen genom att ta läkemedel som innehåller gestagen, eller använda p-piller, p-ring eller p-plåster.

Vad händer i kroppen?

PCOS är en förkortning av polycystiskt ovarialsyndrom. PCO står för polycystiska ovarier, som betyder "många små äggblåsor på äggstockarna". Du har ofta också mycket av könshormonet testosteron i relation till könshormonerna östrogen och progesteron om du har PCOS.

Testosteron kan göra att du går upp i vikt, får finnar och ökad behåring till exempel på nedre delen av magen, på bröstet, låren och i ansiktet.

Omogna ägg leder till utebliven mens

Östrogen och progesteron styr ägglossningen och mensen. Mycket testosteron gör att äggen inte utvecklas tillräckligt mycket för att det ska bli ägglossning. Att mensen är oregelbunden eller helt uteblir beror alltså inte på att det inte finns ägg, utan på att de inte mognar tillräckligt mycket för att det ska bli ägglossning.

Ägget blir kvar i äggstocken för att så småningom tillbakabildas helt om du inte får någon ägglossning. Hos en del personer är en eller båda äggstockarna fyllda av många små äggblåsor som inte har mognat tillräckligt för att det ska bli ägglossning. Sådana äggstockar kallas för polycystiska ovarier.

Hur vanligt är PCOS?

10-15% av alla kvinnor i fertil ålder har PCOS. Det är inte klarlagt vad PCOS beror på, men det är vanligare att få PCOS om flera kvinnor i släkten har det.

Till toppen av sidan