Skydd mot graviditet

P-ring

P-ring är ett preventivmedel som du själv sätter in i slidan. P-ringen är gjord av mjuk, genomskinlig plast och är cirka fem centimeter i diameter.

Hand som håller i P-ring
Du sätter in p-ringen i slidan, ungefär på samma sätt som du sätter in en tampong.

P-ringen innehåller två olika hormon, östrogen och gestagen. Det är samma hormoner som i p-piller och p-plåster. P-ring ger ett mycket säkert skydd mot graviditet. P-ring skyddar inte mot könssjukdomar.

Så använder du en p-ring

Du sätter in p-ringen i slidan, ungefär på samma sätt som du sätter in en tampong. När p-ringen väl är på plats känns den inte, inte heller när du har samlag. Den avger hela tiden hormoner som går direkt ut i kroppen. Det gör att kroppen får ett jämnare upptag av hormonerna än med p-piller, då du tar en tablett om dagen.

P-ringen ska sitta i slidan i tre veckor. Den fjärde veckan ska du vara utan p-ring. Under den veckan får du en mensliknande blödning. Du är skyddad mot graviditet även under den veckan som du inte har någon p-ring. När exakt en vecka gått sedan du tog ut ringen sätter du in en ny, även om du fortfarande har mens.

P-ringen gör så att du inte får någon ägglossning. Den påverkar också sekretet i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt. Då blir det svårt för spermier att komma in i livmodern. P-ringen påverkar även slemhinnan inne i livmodern och gör att den blir tunn och därför inte kan ta emot ett befruktat ägg.

Att börja med P-ring

För att börja med p-ring ska du boka tid på en barnmorskemottagning eller vårdcentral. Det går också bra att få hjälp på en gynekologisk mottagning eller Sesammottagning.

Vid besöket kommer du bland annat att få svara på frågor om din hälsa och din mens. Du får svara på frågor om någon i din genetiska släkt har haft blodpropp. Den du träffar kommer att mäta ditt blodtryck. Ibland får du även väga dig och tala om hur lång du är.

Du får ett recept

Du får ett recept för att hämta ut din p-ring. Oftast skickas receptet elektroniskt direkt till ett apotek. På apoteket behöver du visa legitimation.

Det är vanligt att få ett recept på tre månader första gången. Inom den tiden får du komma på ett återbesök till den mottagning du varit på och stämma av hur det funkar för dig. Därefter kan du få ett recept som räcker ett år.

Innan du använt alla p-ringar är det viktigt att du bokar en tid för att förnya ditt recept. I samband med det besöket kommer vårdpersonalen att ta blodtryck på dig. Du behöver förnya receptet en gång per år om du vill fortsätta med p-ring.

Börja på en gång

Börja med din p-ring med en gång, oavsett om du har mens eller inte. Det tar sju dagar innan du är skyddad mot graviditet. Du är däremot skyddad redan från den första dagen om du sätter in den på mensens första dag.

Kroppen behöver vänja sig

Alla preventivmedel som innehåller hormoner påverkar kroppen och ofta behöver man lite tid att vänja sig. När du just börjat med p-ring är det därför vanligt att få bröstspänningar, mellanblödningar och må lite illa. En del får ont i huvudet, akne eller känner sig nedstämda. Du kan pröva någon annan typ av skydd istället om besvären inte har gått över efter två till tre månader.

Att flytta mensen med p-ring

En p-ring.

Du kan sätta in en ny p-ring direkt efter tre veckor istället för att ha dina dagar utan p-ring om du vill slippa ha mens varje månad.

Du kan fortsätta att skjuta på mensen genom att sätta in en ny p-ring så länge du vill, eller tills du börjar blöda ändå. När du börjar blöda ska du ta ut ringen och vara utan den i 4-7 dagar.

Att använda p-ring så här är inte farligt och gör att du slipper ha mens så ofta. Men för att det ska funka så bra som möjligt ska du helst ha använt p-ring som vanligt i två till tre månader. Försöker du skjuta på mensen genom att sätta in en ny ring direkt när du precis har börjat, kan du få mellanblödningar.

Om du har glömt att sätta in p-ringen

Det bästa är att ha ringen inne hela tiden, men om du tar ut den av någon anledning kan du vara utan din p-ring i max tre timmar per dygn. Är du utan p-ring i mer än tre timmar eller om du missar att sätta i den efter de sju dygnen utan ring, kan du inte längre vara säker på att du är skyddad mot graviditet. Då ska du förutom att sätta in ringen också skydda dig på något annat sätt under den följande veckan. Du kan till exempel använda kondom,

Det är bra att ta ett akut-p-piller om du har haft samlag dygnen innan du missade att sätta in p-ringen. Spermier kan nämligen överleva i livmodern och äggledarna i några dagar.

Det finns appar som du kan ladda ner till mobilen som har både påminnelser och information om vad du ska göra om du har glömt att sätta in p-ringen.

Hur slutar jag med p-ring?

Använd klart den ring som du har och sätt inte in någon ny, om du vill sluta med p-ring. Det går bra ta ut den när som helst, men då kan du få lite oregelbundna blödningar. Det är viktigt att du direkt börjar använda något annat skydd mot graviditet om du inte vill bli gravid.

Det är olika hur snabbt mensen kommer igång efter att du har slutat med p-ring. En del får regelbunden mens direkt. För andra kan det ta flera månader. Det vanligaste är att mensen kommer tillbaka efter en till två månader.

När passar p-ring?

P-ring passar bra om du vill slippa tänka på att ta en tablett varje dag.

P-ring gör ofta att mensen minskar, blir mer regelbunden och du får mindre mensvärk. Du kan även ta hjälp av p-ringen för att flytta på mensen, till exempel om du ska åka bort.

När passar inte p-ring?

Du känner inte av ringen när den väl sitter på plats, men p-ring passar inte om du tycker det känns konstigt eller obehagligt att veta att du har något ha något i kroppen. 

Preventivmedel som innehåller hormonet östrogen kan ge en liten ökad risk för blodpropp. Du ska undvika p-ring om du har en kraftig övervikt, har en genetisk släkting som fått blodpropp eller om du själv haft blodpropp tidigare. Du kan alltid fråga barnmorskan eller läkaren om råd.

Du ska undvika p-piller, p-ring och p-plåster om du har migrän med så kallad aura.

P-ring ska inte användas under de första sex veckorna efter att du fött barn. Det beror på att det då finns en ökad risk för blodpropp. Därefter går det bra att använda p-ring oavsett om du ammar eller inte.

Fråga om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och fråga om läkemedel – hur de fungerar, hur de ska användas och förvaras. Du kan även diskutera risker och biverkningar eller andra frågor kring användning av läkemedel.

Du kan ringa 0771-46 70 10 helgfria vardagar mellan 8.00 och 17.00.

Du kan alltid kontakta ett apotek om du har frågor om läkemedel. 

Till toppen av sidan