Operationer

Operationer av könsorgan och urinvägar

Här kan du läsa mer om operationer av könsorgan och urinvägar.

Innehåll - Operationer av könsorgan och urinvägar

Visa innehåll som:
 • Att operera bort livmodern – hysterektomi

  Hysterektomi är en operation som innebär att livmodern tas bort. Operationen kan göras med olika metoder. De flesta kan lämna sjukhuset samma dag eller dagen efter operationen.

 • Att operera bort prostatan vid prostatacancer – radikal prostatektomi

  Prostatacancer kan opereras bort om sjukdomen inte har spridit sig. Operationen kallas radikal prostatektomi. Den görs oftast med titthålsteknik.

 • Att operera bort urinblåsan och få en urostomi

  Den vanligaste orsaken till att urinblåsan opereras bort är cancer. Om man opererat bort urinblåsan får man en urostomi - det innebär att urinen leds ut på magen via en stomi genom ett hål på magen. Urinen samlas i en stomipåse som fästs på magen.

 • Gynekologisk skrapning

  Gynekologisk skrapning innebär att en läkare tar bort blod, slemhinna eller annan vävnad från livmoderns insida. Det är en mycket vanlig operation.

 • Hysteroskopi

  Vid hysteroskopi undersöks livmoderns insida med hjälp av en kamera som förs in via slidan.

 • Omskuren penis

  Förhuden sitter över penisens yttersta del, ollonet. Vid en omskärelse tas hela eller delar av förhuden bort. Det kan göras av medicinska skäl eller av kulturella och religiösa skäl.

 • Operation av sten i urinledaren med fiberinstrument

  Urinen innehåller olika salter. Om koncentrationen av salt blir för hög, till exempel om man druckit för lite, kan det bildas kristaller, som i sin tur kan växa och bilda njurstenar.

 • Operation av urinblåsan med TUR-B metoden

  En operation av urinblåsan med TUR-B metoden kan behövas om det har skett en förändring eller en ytlig tumör i urinblåsans slemhinna.

 • Operation av äggledare och äggstockar

  Operation görs för att ta bort en cysta eller annan förändring på äggstocken eller äggledaren.

 • Titthålsoperation av njursten

  Urinen innehåller olika salter. Om koncentrationen av salt blir för hög, till exempel om man druckit för lite, kan det bildas kristaller, som i sin tur kan växa och bilda njurstenar.

Mer på 1177.se

Sterilisering

Sterilisering innebär att du genom en operation tar bort möjligheten att bli gravid eller göra någon gravid. Varken sexlusten eller förmågan till ett aktivt sexliv påverkas av att du steriliserar dig.

Framfall

Framfall är när slidans vägg buktar ner vid slidans öppning. Det kan också vara att livmodertappen putar ut genom öppningen. Ett framfall är oftast oskadligt men kan kännas obehagligt. Det finns behandling att få.

Så fungerar könsorganen

Könsorganen består av flera delar och har flera olika funktioner.

Till toppen av sidan