Operationer av könsorgan och urinvägar

Operation av äggledare och äggstockar

Innehållet gäller Jönköpings län

Operation görs för att ta bort en cysta eller annan förändring på äggstocken eller äggledaren.

Varför görs operationen?

Operation görs för att ta bort en cysta eller annan förändring på dina äggstockar eller din äggledare. Vad som är lämpligt att göra vid din operation, och hur den kommer att göras, beslutas av dig och din läkare tillsammans.

Förberedelser

Berätta alltid för vårdpersonalen om du använder något läkemedel. Om du regelbundet tar någon medicin som påverkar blodets levringsförmåga, till exempel Waran, Trombyl eller Plavix, är det viktigt att du berättar det för din läkare. I vissa fall ska sådana läkemedel inte användas några dagar innan operationen.

Före operationen får du fylla i ett frågeformulär för kvalitetssäkring (GynOp Nationella kvalitetsregistret inom gynekologisk kirurgi). Du får information om detta av din vårdgivare.

Fasta och tvätt inför operationen

Du ska fasta och tvätta dig innan din operation.

Tvätt före operationen

Vid 2 tillfällen (kvällen före och på operationsdagen) ska du tvätta kroppen med bakteriedödande tvål. Tvätt med Klorhexidintvål minskar kraftigt bakteriemängden på huden och är viktigt för att minska risken för infektion. När du tvättar huden upprepade gånger håller den antibakteriella effekten i sig i flera dagar.

Så här gör du:

 • Både dagen före operationen och på operationsdagen ska du noga tvätta hela kroppen.
 • Ta av alla smycken.
 • Tvåla in kroppen noga med klorhexintvål och duscha av med vatten. Tvåla in kroppen en gång till och duscha av med vatten.
 • Var noggrann med hårbotten, armhålorna, naglarna, könsorganet,
  ljumskarna och naveln.
 • Undvik hudkrämer, tvål, duschkräm och schampo eftersom de försämra effekten av klorhexidintvål. Om du är överkänslig mot klorhexidin kan du istället använda flytande tvål.
 • Raka inte bort hår på stället du ska operera. Huden kan skadas.
 • Torka dig med en ren handduk, byt till rena sängkläder och ta på dig rena kläder.

Mat och dryck före operationen

Det är mycket viktigt att du följer reglerna för vad och när du får äta och dricka före din operation. Risken är stor att du annars kan drabbas av allvarliga komplikationer eller att din operation ställs in.

 • Sex timmar före din operation ska du börja fasta, det vill säga inte äta någonting. Du bör dricka klara vätskor fram till två timmar innan narkosen. Exempel på klara vätskor är vatten, saft utan bitar eller juice, kaffe och te utan mjölk.
 • Två timmar före din operation får du inte äta eller dricka någonting.
  Exempel: Om operationen börjar klockan 12 får du äta och dricka fram till klockan 6. Mellan klockan 6 och 10 får du bara dricka. Efter klockan 10 ska du fasta, det vill säga inte äta eller dricka någonting.
Antal timmar du får äta och dricka före operationen.

Undvik rökning och alkohol inför operationen

Det finns många fördelar med att sluta röka och dricka alkohol inför en operation eller annat kirurgiskt ingrepp. Såren läker snabbare och blodcirkulationen och konditionen förbättras så att du återhämtar dig fortare.

För att du ska få bästa möjliga vård och minska risken för komplikationer finns krav om rökstopp minst 4 veckor innan och efter operationen. Kravet på rökstopp gäller alla operationer, utom de mest akuta och vid misstanke om cancer/cancerkirurgi. 

Du som behöver hjälp med att sluta röka kan prata med en läkare eller sjuksköterska om vilket stöd som finns att få.

Det är bra om du kan undvika alkohol några veckor före operationen. 

Läs mer om levnadsvanor i samband med operation.

Så går operationen till

I de flesta fall utförs operationen med titthålskirurgi (laparoskopi)

Vid titthålskirurgi är man alltid sövd. Buken fylls med gas och en kamera förs in i bukhålan via ett litet snitt, vanligen vid naveln. Kirurgen gör sedan ytterligare ett eller flera hål för att kunna föra in olika hjälpinstrument. Buk- och bäckenorgan kan inspekteras och förändringar på äggstockar och/eller äggledare kan tas bort.

Titthålsoperation är vanligtvis en dagkirurgisk operation, vilket innebär att du får åka hem samma dag som operationen görs.

Om det finns förändringar som inte går att åtgärda med titthålsteknik, eller att det uppstår komplikationer, kan en öppen bukoperation behövas.

Vid öppen bukoperation får du ryggbedövning eller blir sövd. Vid öppen bukoperation läggs snittet oftast så långt ner på magen som möjligt, så kallat bikinisnitt. Med den här metoden kan förändringar på äggstockar och/eller äggledare tas bort, och i vissa fall även livmodern.

Så mår du efteråt

Det är vanligt att känna smärta och svullnad i magen, värk uppåt
axlarna och ibland kan man få en mensliknande blödning de första dagarna.

Du kan känna trötthet, smärta och stramning från såret på magen de första veckorna. Fortsätt hemma med värktabletter som du har blivit instruerad. 

Om du behöver sjukskrivning eller inte beror på vilken operationsmetod som använts och hur du mår. De flesta går tillbaka till sitt arbete efter några dagar.

Om du får besvär som feber, ökad smärta, rikliga blödningar eller svåra tarm- och urinbesvär bör du kontakta kvinnokliniken:

Läkemedel

Som smärtlindring kan du i första hand ta läkemedel som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon. Dem kan du kombinera med NSAID, exempelvis Ipren eller Ibuprofen vid behov. Läs mer om NSAID och receptfria läkemedel vid tillfällig smärta och om att ha ont efter operation.

Vid vissa ingrepp får du medicin för att förebygga blodpropp i samband med operationen och tiden efteråt.

Sårvård

Operationssåren är tejpade eller sydda med tråd som försvinner av sig själv. Förbanden kan tas bort efter två dagar. Lev så normalt som du kan efter operationen. Du kan duscha som vanligt och det finns inget som förhindrar samliv.

Aktivitet

Du kan leva som vanligt när du kommer hem. För att du ska få snabbare återhämtning är det bra om du håller dig fysiskt aktiv. Du kan börja med promenader när du har kommit hem.

Uppföljning och provsvar

Normalt sett så behöver du inte komma på återbesök. Uppföljning sker istället genom att du svarar på frågor i ett frågeformulär i  GynOp Nationella kvalitetsregistret inom gynekologisk kirurgi. Du svarar på frågorna 8 veckor och 1 år efter operationen. Mer information får du av din vårdgivare.

Eventuell vävnad som tas bort vid operationen skickas alltid för mikroskopisk undersökning. Det tar cirka 8 veckor innan provsvaren är klara. Du får besked om resultatet från din läkare via brev eller telefonsamtal.

Komplikationer

Vid alla operationer finns det risker, även om de är små.

Man kan oavsiktligt få en skada på intilliggande organ såsom urinvägar, tarm och blodkärl. Detta är dock ovanligt. De flesta skador upptäcks och åtgärdas direkt i samband med operationen och brukar inte ge några men eller påverka läkningen.

Vissa kan få lindriga komplikationer, till exempel urinvägsinfektion och lättare sårinfektion. 

Så påverkar operationen livet

Efter operationen försvinner vanligtvis smärta och obehag som orsakats av förändringar i äggstockarna eller äggledarna. Om du inte har någon äggstocksvävnad kvar efter operationen kan det bli aktuellt att du får hormonersättning.

Påverka och delta i din vård

För att du ska kunna vara delaktig i din vård är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Till toppen av sidan