Våra e-tjänster

Fler e-tjänster Färre e-tjänster
  • Synpunkter och klagomål

Telefonnummer och Öppettider

010-103 53 11
Öppet idag:
Stängt

Övriga tider och telefonnummer

Öppettider:
Mån-tor 07–17
Fre 07–15:30
Växeltelefon:
010-103 00 00

ADRESS

Besöksadress
Universitetssjukhuset i Linköping, Ingång 1 (Södra entrén), gå mot A, plan 11, Linköping
Län, kommun
Östergötlands län, Linköping
Postadress
Kardiologiska kliniken
Universitetssjukhuset
581 85 Linköping

Vårt utbud

Enheten består av åtta laboratorier där vi utför kateterburna ingrepp samt operationer inom områdena kardiologi, kärlkirurgi och röntgen. Enheten har en övervakningssal och inskrivningen till kardiolog avdelning 7 och 8 sker också här.

När du kommer till Seldingerenheten anmäler du dig i receptionen där du får visa fotolegitimation och högkostnadskort eller frikort. Du kan välja att betala med betalkort, faktura eller autogiro. I de fall besöket är polikliniskt, det vill säga att du planeras gå hem samma dag betalar du för ett öppenvårdsbesök. I övriga fall får du en räkning på vårddygnsavgiften hemskickad från sjukhuset. Ta inte med smycken och andra värdesaker med tanke på stöldrisken. Det kan bli väntetider innan hemgång så ta gärna med dig något att läsa.

 

Enheten tillhör Kardiologiska kliniken, US.

Lab 1, 2 och 7

På dessa tre laboratorier utförs ballongvidgningar, inläggning av stentar (nät) och i vissa fall borrning av stängda eller förträngda kranskärl. En stor del av denna verksamhet utförs akut vid pågående stor hjärtinfarkt.

På lab 2 utförs mätningar av hjärtats pumpfunktion, vidgning av förträngda hjärtklaffar, kateterbehandling av olika medfödda hjärtfel och borttappning av vätska i hjärtsäcken.

Förberedelser till undersökningen och behandling sker på vårdavdelning  8, Hjärtintensiven eller dagvården på Seldingerenheten. Dit får man återvända efter undersökningen eller behandling är klar.

Lab 3 och 4

På dessa två laboratorier behandlas patienter med förträngningar, utbuktningar i eller blödningar från kroppens blodkärl (utom hjärtats eller hjärnans kärl). Det görs även tumörbehandlingar och provtagningar via kärl samt avlastningar och behandlingar av gall- och urinvägar.

De flesta ingrepp görs på bägge labben men på lab 4 arbetar vi enbart med katetrar och röntgengenomlysning.

Lab 3 är ett så kallat hybridlaboratorium där vi både kan operera öppet och arbeta med katetrar och röntgengenomlysning. På detta lab behandlas också kroppspulsåderbråck i bröstkorg och buk med inläggning av kärlproteser med kateterteknik via ljumsken. Vidare repareras förträngda hjärtklaffar med insättning av en ny klaff via ljumsken eller ett litet snitt i bröstkorgen. 

Lab 5, 6 och 8

På dessa tre lab utförs behandling av hjärtrytmrubbningar.

Exempel på behandligar är implantation av pacemaker respektive implanterbar defibrillator. Därutöver utförs kateterablation av hjärtrusningar vilket innebär att man med hjälp av en kateter värmebehandlar det området i hjärtat som förorsakar hjärtrusning som därefter upphör.

Patienten förbereds till undersökningen och behandling på kardiologiska klinikens vårdavdelning 7 eller dagvården på Seldingerenheten. Dit får patienten återvända när undersökningen eller behandlingen är klar.

Övervakningsssal

Övervakningssalen består av 13 vårdplatser; sju sängar och sex vilstolar. Salen delas av män och kvinnor.

Patienter som kommer hit gör undersökningar/ åtgärder som till exempel kranskärlsröntgen, ablation, elkonvertering eller angiografi av benen.

Övervakningssalen är bemannad dagtid och om behov finns för att stanna över natten läggs patienten in på avdelning 7, 8 eller 78.

 

Anhöriga:
Då vi har många patienter på övervakningssalen finns det inte möjlighet för anhöriga att vistas inne på salen. Vi hänvisar därför anhöriga till väntrummet vid Seldingerenhetens entré eller till kafeterian, plan 09 i Huvudblocket.

 

Vi ber dig tänka på:
Med hänsyn till allergiska patienter och personal är inte blommor tillåtna. Av samma orsak ber vi dig undvika starka parfymer, rakvatten och deodoranter. Det råder generellt foto- och filmförbud inom hela Universitetssjukhuset. Mobiltelefon, surfplatta eller dator med internetuppkoppling är tillåtet men med ett säkerhetsavstånd på en meter till medicinskteknisk utrustning.

 

Om oss

Seldingerenheten består av åtta laboratorier där det utförs kateterburna ingrepp samt operationer inom områdena kardiologi, kärlkirurgi och röntgen. Det finns också en dagvårdsverksamhet.

Information till patienter

Remisskrav:
Nej

Läs mer på 1177 Vårdguiden

Driftsform:
Landsting/Region.