Könsorgan

Livmoder och äggstockar

Här kan du läsa om sjukdomar och besvär i livmodern och äggstockarna.

Innehåll - Livmoder och äggstockar

Visa innehåll som:
Cellförändringar i livmoderhalsen

Cellförändringar i livmoderhalsen beror oftast på en infektion orsakad av humant papillomvirus, HPV. Det är vanligt att cellförändringar läker av sig själv. Men vissa typer av cellförändringar behöver du få behandling för eftersom de annars kan utvecklas till cancer.

Cystor på äggstockarna

De flesta cystor försvinner av sig själva, men en del kräver behandling även fast de är godartade.

Framfall

Framfall betyder att något buktar ned mot slidöppningen eller ut genom slidöppningen. Det kan vara till exempel slidväggarna, livmodern eller båda som buktar ut. Ett framfall är oftast oskadligt men kan kännas obehagligt.

Myom

Myom är en eller flera muskelknutor som kan sitta inuti eller utanpå livmodern.

Polycystiskt ovarialsyndrom – PCOS

PCOS är en förkortning av polycystiskt ovarialsyndrom. PCOS orsakas av en obalans av hormoner från äggstockarna. Det kan bland annat göra att du får oregelbunden eller utebliven mens, ökad hårväxt på kroppen och får svårt att bli gravid. Du kan även ha PCOS utan att ha några besvär. Det finns hjälp att få om du har symtom.

Äggledarinflammation

Äggledarinflammation gör ofta att du får ont i magen, rikligare flytningar och ibland feber. Den vanligaste orsaken är könssjukdomar, till exempel klamydia och gonorré.

Mer på 1177.se

Så fungerar det kvinnliga könsorganet

Könsorganen består av flera delar och har flera olika funktioner. De innehåller bland annat de urinvägar som gör det möjligt att kissa. Könsorganen gör det också möjligt att ha sex och att fortplanta sig. Några delar sitter utanpå kroppen och du kan se dem eller känna på dem och en del sitter inuti kroppen.

Förbered ditt vårdbesök

Här får du tips och information om hur du kan förbereda dig inför ditt besök i vården.

Till toppen av sidan