Besök under graviditeten i Gävleborg
Innehållet gäller GävleborgI Gävleborgs län erbjuds 8-9 besök hos barnmorska under en normal graviditet. Du som blivande förälder får ett medicinskt, psykologiskt och socialt stöd under graviditeten. Du får också stöd inför föräldraskapet.
På barnmorskemottagningen arbetar barnmorskor och undersköterskor som samarbetar med hälsocentral, barn- och familjehälsa, sjukgymnast, socialtjänst, arbetsterapeut, barnavårdscentral, gynekologisk mottagning, BB, förlossning och läkare.
Till dig som är gravid under rådande covid-19-pandemi
Vad kan du som är gravid göra för att minska risken för att smittas under graviditeten:
- Följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd för att motverka smittspridning. Det gäller både för dig som är gravid, dig som medförälder och övriga i familjen.
- Arbeta hemifrån om möjlighet finns, särskilt i senare delen av graviditeten.
- Föräldrapenning kan tas ut från graviditetsvecka 32. Inget särskilt intyg behövs förutom moderskapsintyget som du får av din barnmorska.
- Du kan inte sjukskrivas enbart för att undvika smitta.
- Har du en riskfaktor såsom uttalad övervikt, hjärt-kärlsjukdom eller diabetes bör du diskutera det med din arbetsgivare. I vissa fall kan omplacering ordnas. I de fall det inte är möjligt kan avstängning bli aktuell och Försäkringskassan kan då ta ställning till så kallad graviditetspenning.
Läs mer om covid-19 – coronavirus
Vaccination mot covid-19
Coronavaccin rekommenderas till gravida efter graviditetsvecka 12+0.
Coronavaccinationen skyddar gravida från att bli sjuk i Corona och skyddar mot risken av för tidig födsel. Vaccinationen är speciellt viktig för gravida som har en grundsjukdom som ger en ökad risk att bli sjuk i en allvarlig coronavirusinfektion.
Det nyfödda barnet kan ha nytta av coronavirusvaccin som getts till modern under graviditeten. Antikropparna som bildas efter coronavirusvaccinationen överförs till fostret och kan på så sätt även skydda det nyfödda barnet.
Jämfört med en ovaccinerad mamma smittar en vaccinerad mamma inte lika lätt det nyfödda barnet med coronavirus efter förlossningen.
Om vaccinet av någon anledning getts innan vecka 12 innebär det ingen risk. Om du har fått dos 1 före graviditeten kan du ta den andra dosen före graviditetsvecka 12. Coronavaccination kan även ges under amning.
Så gör du för att vaccinera dig mot covid-19
Till dig som är gravid – om vaccination mot covid-19 — Folkhälsomyndigheten.
Till dig som är gravid - gratis influensavaccination
Gravida rekommenderas influensavaccination efter graviditetsvecka 12+0.
Hälsodeklaration
Efter kontakt med barnmorskemottagningen får du en hälsodeklaration skickad till dig via e-tjänsten på 1177.se. För att kunna ta emot formuläret behöver du ha en e-legitimation.
Hälsodeklarationen innehåller frågor som ställs vid inskrivningen på barnmorskemottagningen för att dina graviditetskontroller ska bli så bra som möjligt. Det är därför viktigt att formuläret fylls i inför besöket.
Läs mer på sidan Så loggar du in på 1177.se
Före vecka 9 – inskrivning del 1
När du fått ett positivt graviditetstest är du välkommen att ringa din barnmorskemottagning och beställa tid för inskrivning. Första delen av inskrivningen handlar om matvanor, fysisk aktivitet, tobak, alkohol, droger, medicinering och kroniska sjukdomar. Alla erbjuds information om fosterdiagnostik. Det finns möjlighet att ta upp egna frågor och funderingar om graviditeten. Ta med legitimation till besöket.
Informationsmaterial
Tema: Livsstil och hälsa under graviditeten
Motion
Motion är ett bra sätt att förbereda kroppen på de påfrestningar en graviditet kan innebära.
- Du blir piggare och då mår även barnet bra.
- Du håller dig i bättre form och undviker onödig viktökning.
- Du orkar lättare med graviditeten och förlossningen.
- Syreupptagning och ämnesomsättning förbättras. Sömnen och förmågan att slappna av blir bättre.
Matvanor
- Kost för gravida - Livsmedelsverket
- D- vitamin- Livsmedelsverket
- Råd om mat till gravida på andra språk - Livsmedelsverket
- Kostråd för en hälsosam vikt under graviditet
- Sund start – utbildning på webben – Sund start på arabiska – Sund start på engelska
- Matkassen
Fysisk aktivitet
Tobak
Alkohol
Filmer om fosterdiagnostik
Fosterdiagnostik – NIPT cellfritt DNA
Vad kan de vanligast förekommande testerna under graviditeten visa?
Fosterdiagnostik – hur gör du ditt val?
Informationsmaterial
- Ultraljud under graviditet – patientinformation
- NIPT – blodprov som kan visa kromosomavvikelser
- Om Downs syndrom
Din vikt under graviditeten
Du som är gravid kan få kunskap om hur du kan påverka din vikt under graviditeten. Viktstabilitet för gravida är ett nätbaserat, kostnadsfritt program som du kan få genom 1177.se. Du får stöd och information om goda mat- och motionsvanor.
Både graviditeten och förlossningen påverkas positivt om du förbättrar din kondition och undviker onödig viktuppgång. Du följer programmet i din egen takt och har under tiden möjlighet att kontakta en dietist. Prata med din barnmorska om du vill anmäla dig eller vill veta mer.
Normal viktuppgång
- BMI under 20: 4–10 kg
- BMI 20-25: 2–10 kg
- BMI 25-29: upp till 9 kg
- BMI över 30: upp till 6 kg
Vikten om vikten – patientinformation
Journal
Journaluppgifter om dig, din graviditet och förlossning lagras elektroniskt i ett gemensamt register för Region Gävleborg, Obstetrix. Vissa uppgifter i journalen förs över elektroniskt till Medicinska födelseregistret (MFR).
Se film om Medicinska födelseregistret
Läs mer om Medicinska födelseregistret på Socialstyrelsens webbplats
Graviditetsregister
Barnmorskemottagningarna deltar i Graviditetsregistret, ett nationellt kvalitetsregister för mödrahälsovård.
Patientinformation från graviditetsregistret
Biobankslagen
Information om arbetsmiljörisker under graviditet
Efter vecka 9 – inskrivning del 2
Blodprovsundersökningar
Du som är gravid och bor i Gävleborg erbjuds blodprovsundersökningar för att se vilken blodgrupp du har, om du har en sköldkörtelrubbning och om du har eller har haft vissa infektionssjukdomar. Det gäller infektioner som du kan ha utan att ha symptom men som kan överföras från kvinnan till barnet i samband med graviditet och barnafödande.
Syftet med provtagningen är att med hjälp av rådgivning, förebyggande åtgärder och i vissa fall läkemedelsbehandling i största möjliga utsträckning minska risken för smitta från mor till fostret/barnet av dessa infektioner.
Blodgruppering
Din blodgrupp bestäms för eventuellt framtida behov av blod under förlossningen. Det kontrolleras om du har antikroppar mot röda blodkroppar, vilket kan ha betydelse för barnet.
Sköldkörtelprov
Sköldkörtelhormonet är viktigt för barnets utveckling och särskilt för hjärnans utveckling. Genom att ta blodprov kontrolleras att sköldkörteln fungera optimalt och producerar rätt mängd hormoner. Blodprovet brukar erbjudas vid första besöket hos barnmorska.
Ferritin
Ferritin är ett blodprov som visar hur mycket järn som finns lagrat i kroppen. Om det finns för lite järn rekommenderas järntillskott.
Hepatit B-infektion
De vanligaste smittvägarna för detta gulsotsvirus är via blod, sexuellt eller från mor till barn. Hepatit B-virus kan överföras från en smittsam gravid kvinna till fostret/barnet framför allt vid förlossningen. Genom att vaccinera det nyfödda barnet vid födelsen samt vid ytterligare fyra tillfällen under det första levnadsåret kan man effektivt skydda barnet från att bli smittat.
Hepatit C
Hepatit C smittar framför allt genom kontakt med infekterat blod och blodprodukter, via intravenöst missbruk, sexuell kontakt, samt från mor till barn under graviditet och förlossning. Det finns möjlighet att behandla hepatit C med antivirala läkemedel efter graviditeten.
HIV-infektion
HIV orsakas av humant immunbristvirus, som försämrar immunförsvaret genom påverkan på de vita blodkropparna. De vanligaste smittvägarna är genom sexuella kontakter, blod och från mor till barn. Smitta kan ske under graviditet, förlossning eller genom bröstmjölk. Med effektiv medicinering, som bromsar virusets negativa effekt på immunsystemet, minskas risken för att barnet infekteras.
Syfilis
Syfilis är sällsynt i Sverige. Sjukdomen orsakas av en bakterie som överförs sexuellt. När en syfilisinfektion upptäcks ska den behandlas med antibiotika.
Smittskyddsåtgärder
När syfilis, hepatit B, hepatit C eller HIV upptäcks är du som är infekterad enligt smittskyddslagen skyldig att meddela om personer som kan ha blivit smittade. Det kan gälla aktuella eller tidigare sexualpartners eller andra tänkbara kontakter. Smittskyddsläkaren bevakar att smittskyddslagen följs.
Urinprov
Urinen undersöks på förekomst av protein.
Blodtryck
Blodtryck tas vid varje besök. Normalt sjunker blodtrycket något i början av graviditeten för att sedan återgå till vanlig nivå.
Vikt och längd
Vikten kontrolleras vid varje besök.
Gynekologisk cellprov
Ett cellprov erbjuds vid inskrivningen då senaste provet tagits för mer än 2,5 år sedan.
Klamydiaprov
Klamydiaprov erbjuds vid inskrivningen.
Fluoridanalys
Bor du i hus med egen brunn eller vistas ofta hos någon som har egen brunn? Folktandvården Gävleborg erbjuder gratis fluoridanalys av ditt dricksvatten. En förhöjd fluorhalt i dricksvattnet kan leda till emaljskador på barnets tänder om vattnet intas då tandanlagen bildas.
Beställning vattenanalys
För kostnadsfri analys av fluoridhalt i dricksvatten, egen brunn skicka ett meddelande till folkhalsofunktionen@regiongavleborg.se med:
- namn och adress
- beräknad förlossningsmånad eller födelsedatum (ååmmdd)
Provmaterialet skickas till er per post.
Föräldraträffar i Gävleborg
Alla blivande föräldrar i Region Gävleborg bjuds in till informationsträffar i grupp om graviditet, förlossning och föräldraskap.
Det finns mycket som en blivande förälder funderar över och det är värdefullt att träffa andra som befinner sig i samma situation. I gruppen får ni möjlighet att förbereda er på det nya livet genom erfarenhetsutbyte.
Båda föräldrarna kan vara lediga med föräldrapenning för att delta i föräldrautbildning före förlossningen.
På grund av pandemi erbjuds för närvarande inga fysiska träffar. Informationen som ges har spelats in på film och skickas ut till dig runt graviditetsvecka 28.
Vecka 20
Vid besöket i graviditetsvecka 20 ligger fokus på ett samtal om ditt psykiska måendet under graviditeten och dina känslor inför förlossningen. Eftersom samtalet handlar om dig och ditt mående är det önskvärt att du är ensam vid besöket.
Att läsa inför besöket
Vecka 24
Vid besöket i graviditetsvecka 24 kontrolleras blodsocker, Hb, vikt och blodtryck på kvinnan. Barnmorskan undersöker barnet genom att mäta livmodern och lyssna på barnets hjärtljud. Barnmorskan informerar om barnets rörelsemönster under graviditeten så kallade fosterrörelser.
Fosterrörelser
De flesta kvinnor börjar känna fosterrörelser omkring graviditetsvecka 18–20, men mer regelbundet efter graviditetsvecka 22+0. Det händer ibland att man känner rörelser så tidigt som vecka 15–16. Det kan också vara så att man inte märker några rörelser förrän långt senare i graviditeten.
Det kan vara stor skillnad från foster till foster hur ofta och hur kraftigt det rör sig. Varje foster har sitt eget rörelsemönster och växlar mellan perioder av aktivitet och vila över dygnet. Fosterrörelser saknas under sömnperioderna som kommer regelbundet under dygnet och varar i cirka 20–40 minuter per gång, men sällan mer än 90 minuter.
Antalet rörelser brukar nå sin topp omkring graviditetsvecka 32 och minskar inte fram till förlossningen, men rörelserna kan kännas annorlunda jämfört med tidigare.
Mindfetalness är metoden som hjälper dig att uppmärksamma barnets rörelsemönster. Informationen finns även på andra språk.
Känns inte fosterrörelserna alls, minskar i kraft eller avviker från fostrets normala sätt att röra sig, är det viktigt att du hör av dig till förlossningen.
Den blivande mamman får ett moderskapsintyg med beräknad förlossningsdag, att lämna till försäkringskassan.
Från och med graviditetsvecka 22+0 ska du kontakta förlossningen vid:
- regelbundna sammandragningar som gör ont och inte släpper vid vila
- blödning
- misstänkt vattenavgång
Att läsa inför besöket
Vecka 28-29
Vid besöket i graviditetsvecka 28–29 kontrolleras blodsocker, vikt, immuniseringsprov och blodtryck på den blivande mamman. Barnmorskan undersöker barnet genom att mäta livmodern och lyssna på barnets hjärtljud.
Ogifta föräldrar
Om ni är ogifta måste föräldraskapet registreras för att de juridiska rättigheterna och skyldigheterna mellan föräldrarna och barnet ska vara klarlagda. För barnet är detta av stor betydelse när det gäller arvsrätt, försäkringsförmåner, underhåll, vårdnad, med mera.
Socialnämnden har skyldighet att se till att föräldraskapet blir registrerat. Digital föräldraskapsbekräftelse kan göras inom de första 14 dagar efter barnets födelse.
Digital föräldraskapsbekräftelse
Att läsa inför besöket
- Barn och familjehälsan i Gävleborg
- Att föda barn i Gävleborg
- Förlossning
- För tidigt födda barn
- Ryggbedövning vid förlossning - Svensk Förening för Obstetrisk Anestesi och Intensivvård
- Filmer om PKU provet:
PKU provet svenska
Arabiska
Dari
Engelska
Franska
Mongoliska
Persiska
Somaliska
Spanska
Tigrinja
Turkiska - Ditt barns hörsel
- För barns säkrare bilfärd
- Säkerhet i bilen på svenska och andra språk - Trafikverket
Vecka 31-33
Vid besöket i graviditetsvecka 31-33 kontrolleras blodsocker, vikt och blodtryck på den blivande mamman. Barnmorskan undersöker barnet genom att mäta livmodern och lyssna på barnets hjärtljud.
Att läsa inför besöket
- Att föda barn i Gävleborg
- Förlossning
- Råd om mat till dig som ammar - Livsmedelsverket
- Råd om mat till dig som ammar på flera språk - Livsmedelsverket
- Barnkonventionen, lättläst - Barnombudsmannen
- Skydda ett nyfött barn
Vecka 35
Vid besöket i graviditetsvecka 35 kontrolleras blodtryck och vikt på den blivande mamman. Barnmorskan undersöker barnet genom att mäta livmodern, lyssna på barnets hjärtljud samt undersöka hur barnet ligger i livmodern.
Tillsammans med kvinnan/paret skriver barnmorskan en sammanfattning inför den kommande förlossningen.
Att läsa inför besöket
- Att bli förälder
- Att bli förälder: Tre filmer med psykologen
- Depression i samband med att du får barn
- Plötslig spädbarnsdöd - förebyggande råd
- Minska risken för plötslig spädbarnsdöd - Svenska
Minska risken för plötslig spädbarnsdöd – Tyska
Minska risken för plötslig spädbarnsdöd – Tigrinja
Minska risken för plötslig spädbarnsdöd - Spanska
Minska risken för plötslig spädbarnsdöd - Somaliska
Minska risken för plötslig spädbarnsdöd - Serbiska
Minska risken för plötslig spädbarnsdöd - Ryska
Minska risken för plötslig spädbarnsdöd - Persiska
Minska risken för plötslig spädbarnsdöd - Kroatiska
Minska risken för plötslig spädbarnsdöd - Franska
Minska risken för plötslig spädbarnsdöd - Finska
Minska risken för plötslig spädbarnsdöd - Engelska
Minska risken för plötslig spädbarnsdöd - Bosniska
Minska risken för plötslig spädbarnsdöd - Arabiska
Minska risken för plötslig spädbarnsdöd - Amarinja
Informationsmaterial
Vecka 37
Vid besöket i graviditetsvecka 37 kontrolleras blodsocker, Hb, blodtryck och vikt på den blivande mamman. Barnmorskan undersöker barnet genom att mäta livmodern, lyssna på barnets hjärtljud samt undersöka hur barnet ligger i livmodern.
Planerad hemförlossning erbjuds inte inom Region Gävleborg.
Att läsa inför besöket
- Föräldrainformation från BB
- Råd till föräldrar om vården under barnets första levnadsvecka
Svensk förening för obstetrik och gynekologi (informationsmaterial på 18 språk finns på föreningens webbsida). - Sköta ett nyfött barn
- Små barns huvudform - information från fysioterapeut
Vecka 39
Vid besöket i graviditetsvecka 39 kontrolleras blodtryck och vikt på den blivande mamman. Barnmorskan undersöker barnet genom att mäta livmodern, lyssna på barnets hjärtljud samt undersöka hur barnet ligger i livmodern.
Att läsa inför besöket
Vecka 41
Rekommendationen i Sverige är att alla barn bör ha fötts före graviditetsvecka 42+0. Om du går längre än graviditetsvecka 41 kommer du att bli kallad till en kontroll på förlossningen. Vid denna kontroll känner en barnmorska eller läkare på livmodertappen för att bedöma status och det görs en CTG. Läs mer om CTG-övervakning under förlossning.
Du kommer att bli igångsatt mellan vecka 41 och 42. Igångsättning betyder att du får hjälp med att starta din förlossning. Tidpunkten för igångsättning planeras i samråd med dig och utifrån status på livmodertappen. Situationen på förlossningsavdelningen kan påverka tidpunkten.
Det är viktigt att ha tålamod och vara mentalt förberedd på att en igångsättning kan ta tid, ibland flera dagar. Du kan behöva smärtlindring och hjälp med att kunna sova när du behöver vila.
Det finns olika sätt att sätta i gång förlossningen:
- Läkemedel kan ges för att få livmodertappen att börja mjukna och öppna sig.
- En mjuk ballongkateter kan föras in i livmodertappen för att livmodertappen ska öppna sig
- Man kan ta hål på fosterhinnorna så att vattnet går. Ofta får du dropp som stimulerar värkarna efteråt.
Ibland behövs flera av metoderna användas.
Att läsa inför besöket
Eftervårdsbesök 8–12 veckor efter förlossningen
Det sista besöket på barnmorskemottagningen görs 8-12 veckor efter förlossningen. Vid detta besök kontrolleras kvinnans vikt och i vissa fall blodvärde och blodtryck. En gynekologisk undersökning görs för att se hur eventuella bristningar har läkt och för att undersöka knipförmågan.
Samtal förs om upplevelsen av förlossningen och om hur det är att vara nybliven förälder. Aktuella preventivmedelsmetoder diskuteras.
Har du inte redan fått en tid för efterbesöket kontaktar du själv barnmorskemottagningen och bokar tid för besöket när du kommer hem efter förlossningen.
Att läsa inför besöket
- Att gå ner i vikt efter graviditet
- Skydd mot graviditet
- Bäckenbottenträning
- Bäckenbottenträning – appen TÄT
- Bäckenbottenträning – broschyr, finns på flera språk
- Patientinformation om bäckenbottenskada
Kontakt
Har du misstanke om att förlossningen har startat ska du kontakta förlossningen i Gävle eller Hudiksvall.
Förlossningsmottagning Hudiksvall
Gynekologisk mottagning Gävle (till och med graviditetsvecka 22)
Gynekologisk mottagning Hudiksvall (till och med graviditetsvecka 22)