PÅ FÖRLOSSNINGEN OCH BB

Föräldrainformation från BB

Innehållet gäller Gävleborg

Praktiska råd om barnet

Första timmarna efter förlossningen har de flesta friska och fullgångna barn en vakenhetsperiod då barnet brukar söka bröstet och suga. Barnet bör amma minst sex-åtta gånger per dygn.

Efter det första dygnet kan några intensiva dagar komma då barnet vill amma så gott som hela tiden, speciellt i början av natten då det oftast är barnets främsta vakenhetsperiod.

Barnet är en egen individ med speciella behov, en liten människa med egen kompetens och stor personlighet redan vid födelsen.

De första dygnen efter förlossningen innebär en stor omställning för barnet. Håll därför barnet nära dig då barnet har ett stort behov av närhet. Prata och sjung gärna. Barnets sinnesfunktioner är väl utvecklade med god hörsel, syn, lukt, smak och känsel. Ögonkontakt ger stora möjligheter till samspel. Barnet ser bäst på cirka 20 cm avstånd.

Bajs

Tarmen ska komma igång under första eller andra dygnet. Den första avföringen är seg och grönsvart till färgen. Den kallas barnbeck eller mekonium.

Ett tecken på att barnet får i sig bröstmjölk är att bajset blir gult, tunnare och grynigt. Bröstmjölk är milt laxerande och därför blir barn som ammas inte förstoppade. Nyfödda barn kan bajsa från tio gånger per dag till en gång var tionde dag, det är väldigt olika.

Till dig som enbart ger bröstmjölksersättning är det viktigt att avföringen är regelbunden. De flesta barn bajsar en gång per dag. Om barnet får besvär av förstoppning kontakta barnavårdscentralen.

Urin

Kontrollera att barnet kissar inom första dygnet. Salter från urinen kan visa sig som en rostfärgad fläck i blöjan. Detta är helt ofarligt. En seg flytning som även kan vara blodig förekommer ibland hos nyfödda flickor på grund av hormonpåverkan från mamman, även detta är ofarligt.

Naveln

Det är viktigt att hålla naveln ren och torr. Håll området luftigt. Navelstumpen brukar falla av inom loppet av fem-tio dagar. I samband med att navelstumpen faller av kan den lukta illa och lite färskt blod kan förekomma. Om naveln är kladdig eller blodig ska den tvättas med vatten och torkas torr. Kontakta barnavårdscentralen om huden kring naveln får en rodnad.

Hud

Barnet har känslig hud, var därför noga med att kontrollera alla hudveck varje dag. Om huden är röd och irriterad, tvätta och torka ordentligt torrt. Smörj med bröstmjölk. Bröstmjölk kan användas på hela kroppen. Barnet har naturliga utslag och hormonplitor under de första veckorna.

En lätt gulfärgning av hud och ögonvitor ses hos många barn, så kallad nyföddhetsgulsot. Det beror på ett färgämne som finns i de röda blodkropparna. Om huden är starkt gulfärgad och om barnet dessutom är trött och dålig på att äta, ring till BB och rådgör. Dagsljus, men inte direkt solljus, kan förebygga gulsot.

Bad

Bada ditt barn en till två gånger i veckan. Undvik tvål den första tiden. Tänk på att torka ordentligt torrt i alla hudveck. Om fosterfett samlats i vecken stryk ut det över barnets kropp så att huden kan absorbera fettet. Barn som är mycket torra i skinnet kan behöva några droppar vegetabilisk olja i badvattnet. 

Se film om att bada ett nytfött barn

Naglar

Naglar som är långa och flisar sig kan rivas av eller fila försiktigt. Klipp inte barnets naglar på grund av att det lätt blir skador på nagelbanden med infektion som följd.

Hicka

Hicka förekommer hos många barn och går oftast över då du ger barnet bröstet.

Nysning

Nysning förekommer ofta hos många barn. Det är deras sätt att rensa näsan från fostervatten och beror inte på förkylning. Om barnet verkar ha besvär av nästäppa kan man droppa i koksaltdroppar eller bröstmjölk i barnets näsa.

Utevistelse

Redan när ni kommer hem från BB kan ni börja ta med barnet ut, sommar som vinter. Barnet bör inte sova ute långa stunder utan tillsyn. Skydda barnet mot direkt solljus, kyla och blåst. Använd skyddsnät mot insekter.

De första tre månaderna är barnet extra känsligt för infektioner. Undvik därför större folksamlingar till exempel förskola och varuhus. Undvik också besök av förkylda anhöriga. Om barn under tre månader får feber ska du alltid kontakta sjukvården.

RS-virus

RS-virus är vanligt förskommande hos alla och ger vanligen lindriga förkylningssymtom hos äldre barn och vuxna. Däremot kan RS-virus hos små barn ge en allvarlig nedre luftvägsinfektion. Svårast sjuka blir barn som är 0-6 månader. Om barnet uppvisar något av nedanstående symtom ska du kontakta sjukvården.

Symtom:

 • Feber.
 • Hosta med segt slem.
 • Pipande, väsande andning i bröstet.
 • Andningsuppehåll.
 • Försämring av barnets allmänna tillstånd.

Sömn

Det nyfödda barnets dygnsrytm med sömn och vakenhetsperioder kan kännas främmande för många och stämmer oftast inte med vad föräldrarna är vana vid. Många mammor kan känna igen barnets rytm från tiden då barnet låg i livmodern. För att samla kraft och energi är det viktigt att passa på att sova medan barnet sover.

Spädbarn ska alltid sova på rygg för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Nyfödda bör ligga på en lämpligt stor kudde för att stödja huvudet och förebygga sned huvudform. Barnet ska ligga så att även skuldrorna vilar på kudden.

Socialstyrelsen har utgivit råd för att undvika plötslig spädbarnsdöd:

 • Låt spädbarnet sova på rygg.
 • Avstå från nikotin.
 • Se till att barnets ansikte är fritt, att barnet är lagom varmt och kan röra sig.
 • Spädbarn under tre månader sover säkrast i egen säng.
 • Amma om det är möjligt.
 • Napp kan användas när spädbarnet ska sova, introduceras när amningen fungerar.

PKU och OAE

När barnet är två till fyra dygn tas ett blodprov som kallas PKU-prov. Genom PKU-provet går det att få reda på om barnet har medfödda ämnesomsättningssjukdomar. Dessa sjukdomar är ovanliga och upptäcks de i tid så kan de flesta behandlas. Vid samma tillfälle görs även ett hörseltest på barnet, ett så kallat OAE-test.

BB-mottagning

Du som gått hem inom 72 timmar efter förlossningen blir uppringd av BB-mottagningen dagen efter hemgång. Du får då en tid för återbesök inom fyra dygn. Vid besöket görs eventuellt en andra barnläkarundersökning, viktkontroll, PKU-provtagning samt hörseltest.

Vid frågor och funderingar efter hemgång kan du ringa BB-mottagningen upp till en vecka efter förlossningen. Därefter vänder du dig till barnavårdscentralen eller 1177 Vårdguiden på telefon.

Barnavårdscentralen (BVC)

Några dagar efter BB-vistelsen kommer BVC-sköterskan att höra av sig till dig angående hembesök. På barnavårdscentralen kan du fråga om allt som gäller amning och barnets skötsel. Barnavårdscentralen har telefontid.

Mer information om nyfödda barn och barnskötsel hittar du på sidan Att sköta ett nyfött barn.

Praktiska råd för mamman

Livmodern

Sårvätska och blod som kommer från sårytan där moderkakan har suttit på livmoderväggen kallas avslag. De första tre till fyra dagarna blöder det som en riklig menstruation, därefter avtar blödningen och blir mer brunaktig. Avslaget upphör oftast efter sex till åtta veckor.

Vid feber och smärta över livmodern/magen eller riklig blödning kontakta BB-mottagningen. Om det har gått mer än sju dagar efter förlossning ska du istället kontakta gynmottagningen. Symtomen kan tyda på en infektion.

Eftervärkar

Vid amning frisätts hormoner som gör att livmodern drar ihop sig vilket leder till mindre blödning och en snabbare läkning av sårytan i livmodern. Du som fött barn innan kan ha smärtsammare eftervärkar. Som smärtlindring kan du ta Ipren och/eller Alvedon enligt bruksanvisningen.

Bristningar och klipp

Läkningsförmågan är mycket god. Bristningar och klipp läker på två till tre veckor. Som smärtlindring kan du ta Ipren och/eller Alvedon enligt bruksanvisningen.

Hygien

Tvätta underlivet regelbundet med bara vatten, undvik tvål. Om du är torr, använd olja eller hudkräm. Duscha istället för att bada den tid du har avslag för att undvika infektion. Använd binda, inte tampong.

Mens

Mensen kan komma redan efter någon månad men ofta dröjer det längre om du ammar. Eftersom man oftast får ägglossning innan första mensen behöver du preventivmedel om du inte vill bli gravid.

Tarmen

Du behöver inte vara rädd för att gå på toaletten efter förlossningen. Stygnen går inte upp om din bristning är sydd. För att minska eventuell smärta vid tarmtömning kan du ta en blöja eller binda och tryck mot mellangården, området mellan slidan och ändtarmen.

Samlivet

Lusten efter förlossningen varierar hos kvinnor. Du bestämmer själv när det är dags att ha samlag igen. Det kan variera mellan någon vecka upp till ett par månader. Kondom skyddar mot infektioner och graviditet. Om det finns svårigheter i samlivet som kanske beror på händelser från förlossningen kan du kontakta din barnmorska på barnmorskemottagningen för att få hjälp.

När du ammar är östrogenhalten mycket låg och vissa kvinnor har sköra slemhinnor i underlivet. Om du får ont vid samlag kan du använda receptfria Ovesterin slidpiller två gånger per vecka.

Efterkontrollen

Ring barnmorskemottagningen efter hemkomsten från BB och beställ tid för en efterkontroll. Den görs sex till åtta veckor efter förlossningen. Vid efterkontrollen får du träffa en barnmorska som kontrollerar livmodern och läkningen efter en eventuell bristning. Du får också hjälp med preventivmedel om det är aktuellt. Om du haft en komplicerad förlossning eller blivit akut opererad får du träffa en läkare på specialistmödravården.

Preventivmedel

Använd kondom tills avslaget upphört för att skydda mot infektion och graviditet. Du ska undvika vanliga kombinerade p-piller de första sex veckorna på grund av att det under denna period är den vanligaste perioden för att få blodproppar. Efter sex veckor kan du använda alla tillgängliga preventivmedel. Spiral och hormonspiral kan sättas in två-tre veckor efter förlossningen.

Vanliga kombinerade p-piller påverkar inte barnet eller bröstmjölken.

Kostråd till ammande kvinnor

Kvinnor som ammar kan känna sig mer hungriga. Öka gärna portionerna av grönsaker, frukt och grovt bröd. När du ammar behöver du extra vätska. Drick gärna vatten. Kaffe och te går bra att dricka. Banta inte när du ammar. I stort sett kan du äta alla livsmedel under amningen men du bör till exempel undvika viss insjöfisk. Kostråd till ammande kvinnor finns på livsmedelsverkets webbplats

Rökning

Försök att sluta röka. Med bra stöttning, motivation och hjälpmedel kan det gå. Be gärna din hälsocentral om hjälp med detta. Röker du så går nikotin över i bröstmjölken. Ju mer du röker desto högre blir nikotinhalten i bröstmjölken. Barnet kan reagera med skrikighet, blekhet, kräkningar och diarré. Vid rökning under amningsstunden utsätts barnet för höga doser av skadliga ämnen som finns i röken från cigaretten.

Både förkylningar, öroninflammationer och allergiska reaktioner är vanliga hos barn i familjer där någon röker. Tänk även på att vid rökning fastnar skadliga ämnen i kläder, hår och hud.

Alkohol

Alkohol har inga positiva effekter för amningen. Alkohol är en drog som påverkar föräldrarnas reaktion och omdömesförmåga vilket är viktigt att tänka på vid omvårdnaden om små barn. Koncentrationen av alkohol i bröstmjölk är ungefär lika hög som koncentrationen i mammans blod. Enligt nuvarande forskning innebär det dock inga medicinska risker för barnet om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar, det vill säga ett till två glas vin en till två gånger i veckan.

Psykiska förändringar

Föräldraskapet innebär en stor omställning i livet. Hormonomställningen gör att du kan vara extra sårbar och känslig denna period. Alla känslor finns samtidigt: lycka, oro, osäkerhet, kärlek. Det är helt normalt. Moders- och faderskänslorna kan behöva få tid på sig att utvecklas.

Förlossningsupplevelsen är något du har med dig resten av livet och kan upplevas olika. Ibland blir inte förlossningen som du hade tänkt dig. Kontakta barnmorskan på mödravården eller förlossningen för att gå genom vad som hände. ”Blues” är en kort period av ledsenhet och oro som går över inom några dagar och förekommer oftast i samband med att mjölken rinner till.

Depression är ett mer långvarigt tillstånd som kan börja redan under graviditeten eller komma under de första månaderna efter förlossningen, ibland senare.

Mer än var tionde kvinna insjuknar i depression efter förlossningen. Det är under denna period av livet som flest kvinnor blir deprimerade. För barnets och din egen skull ska du inte vänta med att söka hjälp. Det går att behandla med goda resultat. Läkemedlen som ges är inte skadliga för barnet. Berätta för din BVC-sköterska, barnmorska eller familjeläkare som kan hjälpa dig att vid behov kontakta andra vårdgivare.

Om du har en depression är det vanligt att du:

 • Känner dig nedstämd och extremt trött.
 • Har svårt att känna glädje inför barnet.
 • Har skuldkänslor och känslor av hopplöshet.
 • Får humörsvängningar, ångest och sömnproblem.
 • Känner stark oro eller till och med panik.
 • Får svårt att koncentrera dig.
 • Drar dig tillbaka från familj och vänner.

Postpartumpsykos drabbar en liten del, ungefär 0,1 till 0,2 procent, av alla nyförlösta kvinnor. Om du som partner den första månaden upplever att din kvinna inte är sig lik, säger konstiga saker, inte sover eller att du helt enkelt inte får kontakt med henne som vanligt så är det mycket viktigt att ni söker hjälp omedelbart. Lämna inte henne och barnet ensamma. Hälsocentralen eller psykiatriska mottagningen ska bedöma tillståndet.

Träning för nyblivna mammor

Under de sex till åtta veckor som det tar för livmodern att dra ihop sig och såret efter moderkakan att läka, det vill säga så länge du har avslag, bör du inte träna hårt eller utöva hårdare bollspel eller idrottsövningar. Vänta två månader med att hoppa och springa så bäckenbottenmusklerna hinner dra ihop sig och bli starkare.

Lugna promenader är utmärkt motion den första tiden. Träna knipövningar, bukövningar och ryggövningar.

Läs mer om bäckenbottenträning

Att vara småbarnsmamma innebär en stor belastning för ryggen med alla lyft och allt arbete med framåtböjd rygg, till exempel att plocka upp leksaker. 

Här får du lite råd:

 • Planera alltid dina lyft. Blöjbyte kan även göras på golvnivå. Du kan sitta på golvet och klä på ditt barn. Förbered så gott du kan genom att till exempel öppna dörrar och flytta saker som står i vägen.
 • Knip alltid med bäckenbotten vid tunga lyft.
 • Lyft alltid nära din kropp. Även lätta föremål blir tunga om de lyfts långt ut från kroppen. Fördela vikten jämt när du bär.
 • Använd benen vid lyft.
 • Böj på knäna när du ska lyfta något eller någon från golvet istället för att hela tiden böja ryggen. 
 • Sopa ihop leksaker på golvet istället för att böja dig ner många gånger.

Läs mer om första tiden efter förlossningen 

Amning

Det är en stor omställning för barnet att födas. Att ha ditt barn hud mot hud gör denna övergång så mjuk som möjligt samtidigt som barnet håller blodsockret och temperaturen bra. Du som förälder kan lära dig barnets signaler snabbare, mamman får lättare igång amningen och barnet har nära till bröstet.

Den första mjölken som det ammande barnet får kallas råmjölk och innehåller mycket proteiner, mineraler, vitaminer och antikroppar. Det är inte så mycket råmjölk som kommer under de första dygnen och mängden varierar från kvinna till kvinna. Nyfödda barn har en liten magsäck och om barnet mår bra är råmjölken allt som behövs. Efter några dagar kommer råmjölken att successivt övergå till mer mogen mjölk och mängden kommer att öka. Alla barn går ner i vikt de första dagarna innan mjölken runnit till och de får tappa upp till 10 procent av sin födelsevikt. Det är viktigt att barnet har fri tillgång till bröstet och får amma så ofta det vill.

Tre till fem dagar efter förlossningen blir brösten ömma och svullna. Den svullnaden är en naturlig fysiologisk process när mjölken rinner till med ökad vävnadsvätska och blodvolym i brösten. Tillståndet går över efter ett par dagar och ska inte förväxlas med mjölkstockning. Värme kan ibland lindra och det är bra att amma ofta. För fler tips och råd, se broschyren ”Sugen på livet” som du fått på barnmorskemottagningen.

För att skydda vårtorna mot sugblåsor och ömhet kan du mjölka fram några droppar bröstmjölk före och efter varje amning och låta lufttorka. Barnet ska ligga tätt intill och vänt mot mammans kropp under amningen. Barnet ska ha ett stort tag om vårta och vårtgård.

Sår på bröstvårtorna

Främsta orsaken till sår på bröstvårtorna är att barnet har fel läge eller tag. Det är normalt med ett visst slitage av bröstvårtan de första dagarna som du ammar. Det kan förekomma små vatten- eller blodfyllda blåsor på vårtan och dessa försvinner efter några dagar. Det kan göra ont när barnet tar tag om bröstet utan att något är fel, men smärtan ska släppa efter en stunds amning. Kolla bröstvårtans form när barnet släpper bröstet för att få vägledning om taget behöver justeras. Bröstvårtan ska vara rund och peka åt samma håll som vanligt.

Sår på vårtorna kan ha olika läge, placering och utseende och med ledning av det kan du hitta orsaken till såret. Om såren inte läker efter första veckan bör du kontakta amningsmottagningen eller få hjälp på barnavårdscentralen.

En anledning till såriga bröstvårtor är att barnets tag inte är tillräckligt stort. Då får du ett sår på toppen av bröstvårtan. För att justera detta behöver du invänta barnets medfödda sökreflex så att gapet blir större.

Små tips för att lindra och läka sår

Bröstmjölk innehåller läkande och bakteriedödande ämnen och motverkar svamp. Mjölka fram några droppar bröstmjölk före och efter amning och låt lufttorka. Var noggrann med handhygien då det gäller att undvika att få in bakterier i mjölkgångarna.

BB-mottagning

Efter utskrivningen från BB är barnavårdscentralen ansvariga för det fortsatta amningsstödet och uppföljningen av barnets hälsa och tillväxt. Amningsmottagningen är ett komplement till barnavårdscentralen. Dit kan du vända dig för att få hjälp och stöd vid eventuella amningsproblem under hela din amningstid. När amningsmottagningen är stängd hänvisas du till BB-avdelningen om du har akuta amningsproblem. Besök på amningsmottagningen ska bokas via telefon. Besök kostar enligt gällande patientavgifter.

Kontakt

Gävle

BB Gävle 

BB-mottagning Gävle 

Gynekologisk mottagning Gävle 

Hudiksvall

BB och gynekologisk vårdavdelning Hudiksvall 

BB-mottagning Hudiksvall 

Gynekologisk mottagning Hudiksvall 

Bollnäs

Gynekologisk mottagning Bollnäs 

1177 Vårdguiden

Du kan också kontakta mottagningarna genom att logga in i e-tjänsten eller få råd via 1177 Vårdguiden på telefon, ring 1177. 

1177 Vårdguidens e-tjänster 

Om 1177 Vårdguiden på telefon 

Amning

Amingshjälpen 

Till toppen av sidan